Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Wings for Life World Run Gal Jakič

Sobota, 15. 4. 2017, 17.40

6 let, 7 mesecev

Ambasador teka Wings For Life World Run

Gal Jakič: več kot sposobnost gibanja bi mu pomenili senzorični občutki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Gal Jakic Wings For Life World Run | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Gal Jakič, ambasador globalnega teka Wings For Life World Run, si ne dela iluzij, da bo še kdaj sposoben hoditi, želi pa si povrnitev senzoričnih občutkov. "Morda je sposobnost, da čutiš, če sedeš na oster predmet ali da začutiš razliko med toplim in mrzlim za koga banalna, za nas na invalidskem vozičku pa je zelo pomembna. S tem bi odpravili cel kup zdravstvenih težav," poudarja Jakič.

Čez dobre tri tedne, 7. maja 2017, bo na šestih celinah in 24 trasah potekala četrta izvedba teka s humanitarno noto Wings For Life World Run. Udeleženci globalnega teka, ki bo po vsem svetu potekal istočasno (s štartom ob 13. uri), boste s prijavnino podprli delovanje neprofitne fundacije Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem poškodb hrbtenjače.

Eden od ambasadorjev teka Wings For Life World Run, Gal Jakič, ki je zaradi infarkta hrbtenjače že od rane mladosti na invalidskem vozičku, napredek na področju zdravljenja poškodb hrbtenjače, za kar fundacija namenja ogromno sredstev, ocenjuje kot pozitiven.

Na slovenski trasi teka Wings For Life World Run bo letos teklo več kot tri tisoč tekačev. | Foto: Ana Kovač Na slovenski trasi teka Wings For Life World Run bo letos teklo več kot tri tisoč tekačev. Foto: Ana Kovač

Nove metode zdravljenja, tudi precej nenavadne

"Mislim, da je napredek hitrejši prav na račun organizacije in izvedbe tega teka. Pojavlja se vedno več metod zdravljenja, nekatere od njih so tudi precej odbite. Ravno pred kratkim sem v enem vidnejših ameriških časopisov zasledil, da - za zdaj sicer samo na živalih - testirajo brezžično povezavo, ki gre povsem mimo poškodb hrbtenjače in nekako živalim omogoča, da nogo, ki je paralizirana, začnejo ponovno uporabljati."

Jakič je prepričan, da takšnega preskoka na področju raziskovanja načinov zdravljenja poškodb hrbtenjače brez Wings For Life World Runa (WFLWR) ne bi bilo, saj je večina zdravljenja usmerjena v bolezni sodobnega časa, kot so srčno-žilne bolezni.

Z vprašanjem, ali bo še kdaj hodil, se ne ukvarja, se pa ukvarja z drugačnimi vprašanji.

O čem razmišlja, si poglejte v videu:

Občutki pomembnejši od sposobnosti gibanja

Predvideva, da bosta on in njegova generacija prej dočakala napredek v smislu senzorike kot vrnitve zmožnosti hoje.

"Morda je sposobnost, da čutiš, če sedeš na oster predmet, ali da začutiš toplo ali mrzlo, za koga banalna, za nas pa je zelo pomembna. S tem lahko odpravimo cel kup zdravstvenih težav, ki so povezane z invalidnostjo, na primer preležanine, ki nastanejo zaradi nepravilnega sedenja … Verjamem, da bomo še med mojim življenjem ta korak presegli. Znanosti bo iz poškodbe hrbtenjače na dolgi rok vsekakor uspelo narediti nepomembno poškodbo, vprašanje pa je, ali se bo to zgodilo v 20, 30 ali 50 letih."

Tekači so s štartninami zbrali že 13,8 milijona evrov

Tekači so z udeležbo na teku Wings For Life World Run v štirih letih zbrali že 13,8 milijona evrov. Stoodstotni izkupiček od prodaje štartnin je namreč namenjen fundaciji Wings For Life in ne izvedbi oziroma stroškom organizacije tekmovanja, ki je v domeni podjetja Red Bull. To pomeni, da udeležba na tem globalnem teku ni samo rekreativna dejavnost, s katero boste preizkusili svojo trenutno kondicijsko pripravljenost, pač pa boste s plačilom prijavnine prispevali delček k iskanju trajnih rešitev za zdravljenje poškodb hrbtenjače.

 Tekači so v štirih letih zbrali že 13.8 milijona evrov in pretekli več kot 2.8 milijona kilometrov. | Foto: Ana Kovač Tekači so v štirih letih zbrali že 13.8 milijona evrov in pretekli več kot 2.8 milijona kilometrov. Foto: Ana Kovač

Ambasadorji teka WFLWR so nosilci zgodb ljudi, za katere tečejo

Tek s svojo prisotnostjo na dogodku podpirajo številne znane osebnosti, nekateri od njih so prevzeli vlogo ambasadorja. Tudi Jakič, ki jo vidi kot veliko odgovornost.

"Mislim, da smo ambasadorji teka WFLWR nosilci zgodb ljudi, za katere sodelujemo na teku Wings For Life. Nekako poosebljamo cilje tega teka v smislu, da se ljudje lažje poistovetijo z osebo, za katero tečejo. Verjamem, da veliko ljudi sodeluje prav zaradi teh zgodb, z namenom, da bi pomagali določenemu posamezniku, da bo imel bolj kakovostno življenje."


Nekaj takšnih zgodb smo v preteklosti objavili tudi na našem portalu:


Wings For Life World Run boste v neposrednem prenosu lahko spremljali tudi na Planet TV in www.siol.net.
Ne spreglejte