Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2017,
20.18

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Tour Tour de France Tour de France Chris Froome Richie Porte Nairo Quintana Alberto Contador Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 30. 6. 2017, 20.18

1 leto, 9 mesecev

Pred začetkom dirke po Franciji

Začenja se tritedenski kolesarski pekel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Chris Froome | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V soboto se bo v Nemčiji začela dirka po Franciji, največja in najprestižnejša kolesarska preizkušnja na svetu. Letos bo trasa kolesarje vodila skozi štiri države, za rumeno majico pa se naj bi udarili Christopher Froome, Richie Porte, Nairo Quintana, Romain Bardet, Alberto Contador ... Na dirki bodo tudi štirje Slovenci.

Rumeno majico z lanske dirke bo branil Britanec Froome, ki bo tako kot v zadnjih letih na francoskih cestah vozil z močno podporo odličnih hribolazcev iz njegove ekipe Sky. Tudi BMC Avstralca Porta prihaja na francoske ceste zelo močan in v dobri pripravljenosti, nič v tem ne zaostaja Movistar Kolumbijca Quintane, Trek-Segafredo Španca Contadorja ali AG2R domačega upa Bardeta. Prav Francozu naj bi trasa med vsemi najbolj odgovarjala, a ima v primerjavi s tekmeci najšibkejšo ekipo.

Svoje želje pa imajo tudi v Orici s Kolumbijcem Estebanom Chavesom in Britancem Simonom Yatesom, Bori-Hansgrohe z zmagovalcem dirke Po Sloveniji, Poljakom Rafalom Majko, UAE Emirates z Južnoafričanom Louisom Meintjesom, Astani z Dancem Jakobom Fuglsangom in Italijanom Fabiem Arujem ...

Trasa letošnjega Toura:

"Vse, kar sem lahko, sem naredil"

Prav vsi vlogo prvega favorita prepuščajo trikratnemu zmagovalcu francoske dirke Froomu, ki v tej sezoni še ni pokazal šampionske forme. Britanec največjega tekmeca za skupno zmago vidi v nekdanjem klubskem kolegu Portu, ki je bil letos zelo dobro razpoložen.

"Vse, kar sem lahko, sem naredil in julij pričakal pripravljen. Trdo sem delal in treniral. Vse je šlo v pravo smer. Moja teža je pravšnja, vse je na pravem mestu. Drugi kolesarji so dvignili pripravljenost in Richie je eden od njih. Ima najboljšo sezono do zdaj, na dirki Dauphine je bil najboljši na vzponih in vožnji na čas. Zato ga imam za glavnega favorita," pravi Froome.

"Menim, da mi letošnja trasa ne odgovarja tako kot v prejšnjih letih. To pravim, ker je manj gorskih ciljev, pa tudi voženj na čas. To pomeni, da bo dirka bolj izenačena in zanimiva za navijače. Brez dvoma bom moral dati vse od sebe in izkoristiti vsak položaj na cesti," pravi Froome, ki najresnejše tekmece vidi v Bardetu, Quintani, Portu in Contadorju.

Nairo Quintana | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Quintana še bolj lačen uspehov

Quintana prihaja na tour z odlično ekipo hribolazcev in že z eno opravljeno tritedensko dirko v tej sezoni. Čeprav dirke po Italiji ni dobil, z optimizmom zre proti francoskim cestam. "Mislim, da smo na giru naredili vse pravilno. Seveda je škoda, ker se ni izteklo, kot smo upali, toda zaradi tega sem pred tourom še bolj lačen uspehov," obljublja Quintana, ki bo moral ključno razliko narediti v vožnji navkreber, saj v primerjavi s tekmeci v kronometru ni konkurenčen.

Porte sproščeno v boj

Porte je vse letošnje dirke opravil z visoko oceno, zato je njegova ekipa izbrala kolesarje, ki bodo na dirki po Franciji povsem podrejeni Avstralcu. "To je največja dirka, na njej si res želim nastopiti odlično. Povsem sem sproščen. Bolj ne bi mogel biti. Trdo sem garal. Pripravljen sem napadati od 1. julija dalje," si želi Porte.

Roglič bo iskal priložnost že prvi dan

Letošnja 104. dirka po Franciji se bo začela v nemškem Düsseldorfu s posamično vožnjo na čas, ki bo priložnost za Primoža Rogliča, da tako kot lani na dirki po Italiji preseneti in morda doseže prvo etapno zmago slovenskih kolesarjev na touru, ob tem pa obleče rumeno majico vodilnega. Dan kasneje bo karavana zavila čez mejo v Belgijo, nato še v Luksemburg, zatem sledijo številni kilometri po Franciji.

Božič, Bole in Brajkovič

Sprinterji bodo imeli priložnost za slavo v devetih etapah, v njih bosta svoje delo čim bolje skušala opraviti dva od treh Slovencev pri Bahrain Meridi Grega Bole in Borut Božič, medtem ko bo Janez Brajkovič pomagal v desetih etapah za hribolazce. Kraljevska etapa naj bi bila 19., ki se bo končala v Salon-de-Provenceu, nadvse pomembni bosta po mnenju strokovnjakov že peta in 12. etapa.

Pripravljenost in mesto v ekipi za francosko pentljo je nedavno na slovenskih cestah iskal tudi britanski zvezdnik Mark Cavendish, ki se je na dirki Po Sloveniji vrnil po dolgi odsotnosti zaradi bolezni. Na sam vrh še ni zmogel, a si je predvsem z drugim mestom v zadnji etapi prikolesaril mesto med deveterico Dimension Date. Cavendish bo v Franciji lovil štiri zmage in izenačenje po etapnih zmagah z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom, ki ima 34 prvih mest, 18 drugih in 11 tretjih, Cavendish "le" 30 prvih, tri druga in štiri tretja.

Sagan favorit za zeleno

Peter Sagan je favorit za majico najboljšega po točkah. | Foto: Getty Images Peter Sagan je favorit za majico najboljšega po točkah. Foto: Getty Images

Poleg boja za skupno zmago na kolesarski dirki po Franciji bo zelo zanimiv tudi obračun za zeleno majico najboljšega po točkah. Prvi favorit zanjo je Slovak Peter Sagan, ki bo lovil dosežek Nemca Erika Zabla. Ta je zeleno majico do cilja pripeljal šestkrat zaporedoma, Sagan petkrat. Njegovi najresnejši tekmeci naj bi bili Nemec Andre Greipel, Avstralec Michael Matthews, olimpijski prvak Belgijec Greg van Avermaet, Italijan Sonny Colbrelli ...

Ne spreglejte