Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
14.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Tour Tour de France Tour de France Primož Roglič Primož Roglič Grega Bole Borut Božič Janez Brajkovič

Sreda, 28. 6. 2017, 14.45

1 leto, 9 mesecev

Slovenci pred začetkom Dirke po Franciji

Primož Roglič se pripravlja na debi in norijo na francoski pentlji: Sanje se bodo uresničile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Na kolesarski dirki po Franciji, ki se bo v soboto začela s kronometrom v nemškem Düsseldorfu, bo kilometre do Pariza premagovala četverica Slovencev. Grega Bole, Borut Božič in Janez Brajkovič v dresu Bahrain Meride ter Primož Roglič za LottoNl-Jumbo. Slednji bo ob svojem debiju skušal premakniti mejnike slovenskega kolesarstva na Touru.

Roglič je lani na svoji prvi tritedenski dirki po Italiji v vožnjah na čas osvojil najprej drugo, zatem pa prvo mesto, že na začetku letošnje sezone pa je hitro razkril, da bo nastopil na Dirki po Franciji. Temu je podredil vse. Na etapnih dirkah je v letu 2017 večkrat opozoril nase, vse misli pa usmeril v julij. Konec aprila si je vzel nekaj premora, ki ga je izkoristil za ogled trase Tour de Francea, zatem je odšel na višinske priprave v Sierro Nevado. Vrnil se je sredi junija na dirko Ster ZLM, kjer je bil skupno drugi, domačim navijačem pa se je pokazal v nedeljo na državnem prvenstvu v Kranju.

Priprave po načrtih

Na Gorenjskem je razkril, da so priprave potekale, kot so jih v ekipi načrtovali, tudi z dirko Ster ZLM in DP je bil zadovoljen. Za danes načrtuje še krajši trening, zatem odhod proti Nemčiji. "Skušal bom počivati v miru, saj vem, da bo Tour velika stvar, velik 'džumbus'. Kot pravijo, tekmovalec najmanj ve o Touru, vsi drugi vedo več. Kot tekmovalec si v svojem svetu, potuješ s starta na start, iz cilja v nov hotel in slediš temu ritmu," se je proti velikemu dnevu in začetku francoske pentlje ozrl Roglič.

Uresničene sanje

Verjetno ni kolesarja, ki ne bi sanjal, da bo enkrat nastopil na Dirki po Franciji. Nič drugače ni pri nekdanjem smučarskem skakalcu. "Res je. To so sanje, ki se bodo uresničile. Start s kronometrom je zame ugoden. V izziv mi je. Vse bom dal od sebe, skušal narediti maksimum. Če bodo boljši, jim bom čestital in šel naprej," pravi Roglič. O sanjah o sobotnem uspehu, ko bi lahko kot prvi Slovenec vpisal etapno zmago na Touru in s tem oblekel tudi rumeno majico, pa je dejal: "Sanjam že ... Sanje so eno, realnost pa drugo. Vsi v Düsseldorfu začnemo z ničle. Na startu bo, recimo, Tony Martin, večkratni svetovni prvak v kronometru. Nič ne bo podarjeno, vsi se bomo borili za sekunde in tisočinke in skušali čim hitreje priti na cilj."

Primož Roglič najresneje računa na ugodna rezultata na dveh kronometrih, hkrati pa dodaja, da bo svojo priložnost iskal tudi na bolj razgibanih etapah. | Foto: Vid Ponikvar Primož Roglič najresneje računa na ugodna rezultata na dveh kronometrih, hkrati pa dodaja, da bo svojo priložnost iskal tudi na bolj razgibanih etapah. Foto: Vid Ponikvar

Največ pričakuje od dveh kronometrov, a ...

27-letnik vse pozornosti in energije ne bo usmeril le na dva kronometra, temveč si želi uspešno odpeljati celotno dirko, tudi ko bo karavana zavila v hribe in gore. "Cilj je priti skozi tri tedne. Večkrat sem rekel, da se nimam za kronometrista. Dober sem v etapnih dirkah, tudi na klanec. Startam na dva dneva, na kronometra, to bosta priložnosti zame. Vseeno je še 19 etap. Odštejem lahko sprinterske etape, tam me zagotovo ne bo v ospredju, v vseh drugih bodo priložnosti. Če bo vse potekalo dobro, če bom zdrav in cel, dobro deloval, bom iskal priložnosti za kakšen dober rezultat."

Trojica med pomočniki

Preostali Slovenci na francoski dirki bodo moštveni kolegi. Glavni športni direktor Bahrain-Meride Gorazd Štangelj bo imel na Touru tri rojake. Božič in predvsem Bole bosta v sprintih delala za Italijana Sonnyja Colbrellija, ki bo napadal etapne zmage in zeleno majico najboljšega po točkah, Brajkovič pa bo skušal pomagati kapetanu ekipe Špancu Ionu Izagirreju v vožnji navkreber.

Grega Bole bo v sprintih delal za Italijana Sonnyja Colbrellija. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Grega Bole bo v sprintih delal za Italijana Sonnyja Colbrellija. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Vsak kolesar upa na čudež

"Moram priznati, da sem zelo dobro pripravljen. Z ekipo smo bili na višinskih pripravah. Na dirki Dauphine sem bil s pripravljenostjo zadovoljen, formo sem zdaj še malo dvignil. Upam, da bom na Touru konkurenčen. Drugi kolesarji pokažejo, kako smo dobri. Na dirko gremo z dobro ekipo. Imamo Sonnyja, ki smo mu vso sezono zvesti. Upamo, da se bo boril za etapne zmage in zeleno majico," o ciljih ekipe pravi Bole, o svojih željah pa: "Vsak kolesar na Touru upa na čudež. Potihoma si želim, da bi bil kakšen dan moj dan. To je velika dirka, vem, kako je na njej. Težko je napovedovati. Forma je dobra, to je najpomembneje. Grem optimistično na dirko, je pa veliko dejavnikov, ki bodo pokazali, do kam lahko sežem."

Od Slovencev do zdaj na etapi najvišje Hauptman

Bole in Božič bosta na dirki po Franciji nastopila četrtič, Brajkovič petič. Od omenjene trojice ima najboljšo etapno uvrstitev Božič, ki je bil sedmi v letih 2011 in 2012. V skupni razvrstitvi je najvišje posegel Brajkovič, ki je bil leta 2012 deveti, takrat je izenačil najboljši slovenski dosežek Tadeja Valjavca iz leta 2008. Najboljši v etapi je bil od Slovencev do zdaj leta 2002 Andrej Hauptman, ki je prikolesaril do četrtega mesta.

Ne spreglejte