Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
16.34

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Geraint Thomas Team Sky Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 16.34

1 leto, 9 mesecev

Sky obtožili goljufanja z dresi. "To je smešno," odgovarja vodja ekipe.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Geraint Thomas | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po sobotnem kronometru v Düsseldorfu, s katerim se je začela letošnja kolesarska Dirka po Franciji, je proti moštvu Sky zletelo nekaj obtožb, da so si z dresi pomagali do nepoštene prednosti pred tekmeci. Šef britanske ekipe Dave Brailsford odgovarja, da so obtožbe "prav smešne".

Zmagovalec sobotnega 14-kilometrskega kronometra po ulicah nemškega mesta Düsseldorf Valižan Geraint Thomas in njegovi moštveni kolegi pri Skyu – v prvi deseterici so poleg zmagovalca končali še trije njegovi tovariši, med njimi tudi prvi favorit za zmago na letošnji francoski pentlji, Chris Froome – so nosili drese, ki so imeli na rokavih nekakšno tehnološko pogruntavščino za boljšo aerodinamiko.



Sporni "peleti" za zmanjševanje zračnih vrtincev

Kolesarji moštva Sky so imeli v rokave dresov všite "pelete", nekakšne kroglice, s katerimi naj bi izničili vpliv zračnih vrtincev in učinkoviteje "rezali" zrak. Po uvodni etapi Toura je zaradi teh dresov najglasneje negodoval šef francoske ekipe FDJ Marc Madiot in Sky prijavil tudi Mednarodni kolesarski zvezi (UCI).

UCI mora kolesarskim ekipam dati dovoljenje za uporabo vsakega kosa opreme, ki mora biti skladen z njenimi predpisi. Tudi poseben Castellijev dres, ki ga uporablja moštvo Sky, je šel skozi to proceduro in dobil zeleno luč. Ne nazadnje so kolesarji Skya te drese nosili že na letošnjem Giru in na dirki Criterium du Dauphine.

"Kar naenkrat so to ugotovili na prvi etapi Toura?"

"To je smešno. Vsa moštva opravljajo analize tekmecev in za vsako novost v karavani se izve v 24 urah. Kar naenkrat so to ugotovili na prvi etapi Toura? Nehajte no. Gre za to, kako dobro opravljaš svoje delo. Ali tega prej niso opazili ali pa so opazili in niso nič rekli. Če tega niso opazili, se sprašujem, kaj sploh počnejo. Osredotočite se na svojo ekipo," je za Cycilng Weekly povedal Brailsford.

Eden od strokovnjakov pri ekipi FDJ je izračunal, da so Thomas, Froome in druščina na 14 kilometrih sobotne ure resnice s "peleti" pridobili od 18 do 25 sekund. "To je noro. Ne vem, kakšen vetrovnik uporabljajo, ampak če jim uspe dobiti takšno prednost, je to nekaj velikega," je še povedal Brailsford. Tudi Geraint Thomas se je ob teh številkah le zasmejal: "Lahko si izposodijo moj dres, da vidimo, kako se jim bo to poznalo na času."

S "kontroverznim" vprašanjem so se danes ukvarjali predvsem francoski mediji, kar si v Skyu razlagajo kot standarden pritisk na favorita za skupno zmago, Chrisa Frooma. "To je nekaj, česar smo že vajeni. Zabavno je. To je čar dirkanja na Touru. Ljubimo Francoze, resnično jih imamo radi. To je del šova," je še povedal šef Skya.

Ne spreglejte