Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2017,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Četrtek, 13. 7. 2017, 17.20

1 leto, 8 mesecev

Dirka po Franciji, 12. etapa

Francoz junak prve pirenejske etape, Froome izgubil rumeno majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Romain Bardet | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prva pirenejska etapa na letošnji kolesarski dirki po Franciji je postregla s spektakularnim zaključkom. Za etapno zmago se je po 214,5 kilometra na zadnjem vzponu na Peryagudes udarilo devet kolesarjev, največ moči pa je imel domačin Romain Bardet, ki je za nekaj metrov premagal Kolumbijca Rigoberta Urana in Italijana Fabia Aruja. Slednji, sicer kolesar Astane, je po zelo zahtevni 12. etapi s šestimi kategoriziranimi vzponi in ciljem na letališki stezi prevzel skupno vodstvo. Do zdaj vodilni Britanec Chris Froome (Sky) je namreč v zadnjih metrih zašel v krizo in izgubil 18 sekund prednosti. Zdaj za Arujem zaostaja šest sekund.

Ves čas etape je kazalo, da ima Sky etapo povsem pod nadzorom. Na začetku so sicer spustili v beg 12 kolesarjev, a so jih močni Vasil Kirjenka, Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve in Mikel Landa z narekovanjem visokega ritma postopoma lovili, najvztrajnejši v begu je bil britanski prvak in specialist za tovrstne poskuse Stephen Cummings, ki je kapitulacijo podpisal devet kilometrov pred ciljem. Na zaključnem, 2,4 kilometra dolgem vzponu je bilo videti, da je četverka Skyja, prepričljivo najmočnejše ekipe na dirki, storila vse, kar je morala, toda njihov kapetan Froome - na enem izmed spustov pred predzadnjim vzponom je skupaj z Lando in Arujem zapeljal s ceste, a so se vsi hitro vrnili v skupino, ni postavil pike na i.

Froome: Enostavno nisem imel nog 

V zadnjih 300 metrih zaključnega vzpona na letališki stezi je "naletel na zid", ni mogel slediti najmočnejšim, zato se je moral tudi posloviti od rumene majice. "Moštvo je opravilo neverjetno delo. Lomilo je konkurente, sam pa na žalost dela moštvenih kolegov nisem oplemenitil. Nimam izgovorov, enostavno nisem imel nog, da bi se boril s tekmeci. Zaključek je bil brutalen, vzpon strm, naklon čez 20-odstoten. Težko, težko, to ni bil moj dan. Lahko le čestitam Bardetu za etapno zmago in Aruju za rumeno majico," je bil na cilju razočaran Froome.

Seveda sta bila bolj zadovoljna Aru in Bardet. "To je najboljša stvar, ki se mi je lahko zgodila, nikoli si nisem predstavljal česa takega. Etapa je bila neverjetno težka, preživel sem, ne samo preživel, ampak tudi oblekel rumeno majico. V neverjetno zahtevnem sprintu sem poskušal tudi zmagati, a sta bila dva močnejša. Bardet je napadel ob pravem času, sam pa sem trpel in nisem mogel storiti ničesar. Se pa je izšlo za vodstvo v skupnem seštevku, ki ga bo težko braniti. Do konca dirke je še devet etap, naredil bom vse, kar bom lahko," je dejal Aru.

Fabio Aru je novi vodilni. | Foto: Reuters Fabio Aru je novi vodilni. Foto: Reuters

Bardet: O skupnem seštevku ne razmišljam

"To je bila ena izmed etap, ki sem jih vzel pod drobnogled in jo podčrtal kot tisto, na kateri bi lahko zmagal. Zaključek mi je ustrezal, glavna naloga je bila, da pridem do njega. Najbolj sem se seveda bal Frooma, a sem na koncu hitro ugotovil, da ne bo nevaren. O skupnem seštevku ne razmišljam, za to bo še dovolj časa," pa je dejal domači junak, Bardet, sicer kolesar ekipe AG2r La Mondiale.

Če je bil Bardet glavni junak 12. etape, pa je največji poraženec Danec Jakob Fuglsang. Pred etapo je držal peto mesto, tokrat pa so bile bolečine po padcu v etapi dan prej prevelike, tako da ni bil konkurenčen, močno je zaostal in v skupnem seštevku padel na 23. mesto. Etapa je tudi pokazala, da sta Kolumbijec Nairo Quintana in Španec Alberto Contador v preslabi formi, da bi se lahko borila za končno zmago, Contador je v etapi sicer na vzponu na Port de Balles poskušal z napadom, a si večje prednosti ni priboril, tisto majhno je hitro izgubil, na naslednjem vzponu pa tudi zgubil stik z najhitrejšimi. Še prej se je to zgodilo Quintani, ki pa si je na koncu vendarle toliko opomogel, da je prehitel vsaj Contadorja in tudi ostal med najboljšo deseterico v skupnem seštevku.

Roglič se je dobro peljal

Slovenski kolesarji niso mogli slediti najboljšim. Še najdlje se jih je držal Primož Roglič, ki pa je omagal ob koncu najzahtevnejšega vzpona na Port de Bales. Ker ni osvojil nobenih točk na gorskih ciljih, je v seštevku teh izgubil drugo mesto in padel na tretje. Nosilec pikčaste majice Francoz Warren Barguil je prav na tem vzponu dobil deset novih točk in tako še povečal prednost v seštevku gorskih ciljev. Zasavca, ki je na koncu zaostal tudi Jani Brajkovič, ta je bil z 29. mestom najboljši Slovenec, je v tej razvrstitvi prehitel eden od tokratnih ubežnikov Belgijec Thomas De Gendt.

V petek bo na sporedu le 101 kilometer dolga etapa od Saint Gironsa do Foixa, ki bo imela tri kategorizirane vzpone prve kategorije in zaključni spust.

Izidi:

   1. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)              5:49:38
   2. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac) +             0:02
   3. Fabio Aru (Ita/Astana)                           isti čas
   4. Mikel Landa (Špa/Sky)                                0:05
   5. Louis Meintjes (Jar/UAE Emirates)                    0:07
   6. Daniel Martin (Irs/Quick-Step Floors)                0:13
   7. Christopher Froome (VBr/Sky)                         0:22
   8. George Bennett (Nzl/LottoNl-Jumbo)                   0:27
   9. Simon Yates (VBr/Orica-Scott)                    isti čas
  10. Mikel Nieve (Špa/Sky)                                1:28
...
  29. Jani Brajkovič (Slo/Bahrain Merida)                  10:29
  42. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                    13:01
  82. Grega Bole (Bahrain Merida)                          24:05
 165. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida)                     34:39

...

Skupni vrstni red:

  1. Fabio Aru (Ita/Astana)                           52:51:49
  2. Christopher Froome (VBr/Sky)                       + 0:06
  3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)                 0:25
  4. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac)               0:35
  5. Daniel Martin (Irs/Quick-Step Floors)                1:41
  6. Simon Yates (VBr/Orica-Scott)                        2:13
  7. Mikel Landa (Špa/Sky)                                2:55
  8. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                        4:01
  9. George Bennett (NZl/LottoNl-Jumbo)                   4:04
 10. Louis Meintjes (Jar/UAE Emirates)                    4:51
...
 30. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                   46:45
 35. Jani Brajkovič (Slo/Bahrain Merida)                 48:54
131. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)                   1:48:27
170. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida)                  2:10:55

...

Ne spreglejte