Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2017,
5.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Natisni članek

Boštjan Mervar Dirka po Franciji Andrej Hauptman Jurij Tepeš Primož Roglič Primož Roglič Tour

Četrtek, 20. 7. 2017, 5.32

6 let, 6 mesecev

Odzivi na zgodovinski uspeh Primoža Rogliča

Hauptman: Če bi izbiral trenutek za zmago, potem bi izbral prav današnjo etapo in Rogličev način

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Etapna zmaga Primoža Rogliča na Dirki po Franciji močno odmeva med ljubitelji kolesarstva, živahno pa je tudi na družbenih omrežjih. Kako se začetkov Rogle spominja njegov prvi kolesarski trener Boštjan Mervar, kaj navdušuje selektorja slovenske kolesarske reprezentance Andreja Hauptmana, kako na fenomen Rogla gleda nekdanji kolesar in selektor jugoslovanske reprezentance Franc Hvasti in kako se Primoževih skakalnih let spominja Jurij Tepeš.

 

A post shared by Le Tour de France (@letourdefrance) on

 



Primož Roglič je leta 2015 z zmago na dirki Po Sloveniji opozoril nase tudi tiste, ki ga do takrat še niso vzeli pod svoj drobnogled. | Foto: Vid Ponikvar Primož Roglič je leta 2015 z zmago na dirki Po Sloveniji opozoril nase tudi tiste, ki ga do takrat še niso vzeli pod svoj drobnogled. Foto: Vid Ponikvar

Mervar: Neustrašen in nezapleten borec

Boštjana Mervarja, športnega direktorja v Kolesarskem klubu Adria Mobil, kjer je Primož Roglič začel svojo preobrazbo iz smučarja skakalca v kolesarja, smo "ujeli" na Kitajskem, kjer se z ekipo udeležuje dirke Tour of Qinghai Lake.

"To, da je preskočil osnovno šolo kolesarstvo, je danes njegov adut," je prepričan Boštjan Mervar, trener KK Adria Mobil, ki je Rogliča spremljal pri njegovih kolesarskih začetkih. | Foto: Bojan Puhek "To, da je preskočil osnovno šolo kolesarstvo, je danes njegov adut," je prepričan Boštjan Mervar, trener KK Adria Mobil, ki je Rogliča spremljal pri njegovih kolesarskih začetkih. Foto: Bojan Puhek "Šele nekaj minut pred vašim klicem sem izvedel, da je Primož zmagal. Neverjetno! Zelo sem vesel! Fantom sem prek vibra takoj poslal sporočilo, pa čeprav je skoraj polnoči," je bil navdušen Mervar, ki se še danes spominja svojega prvega srečanja z Rogličem, ki se je s prvo slovensko etapno zmago na francoski pentlčji vpisal v slovensko športno zgodovino.

"V našo ekipo je prišel leta 2013 kot rekreativni kolesar. Čeprav sem bil takrat rahlo skeptičen, saj je fant zamudil celo osnovno šolo kolesarstva, kot radi rečemo, pa se je izkazalo, da je ravno to njegov plus. Da je razbremenjen vseh mogočih pravil in scenarijev," je prepričan Mervar.

Pravi, da je bil Roglič od nekdaj poseben. "Bil je neustrašen in bojevit, nikoli ni kompliciral, kot to počne marsikateri kolesar, kritike pa je vedno obrnil v svoj prid," je značaj 27-letnika iz Kisovca, ki je dobil današnjo etapno zmago na slovitem Touru – prvo za Slovenijo – komentiral Mervar, ki verjame, da Rogla še ni rekel zadnje besede.

Rogličeva profesionalna kolesarska zgodovina traja šele pet let. Tri leta je vozil za novomeški klub Adria Mobil, zadnji dve leti pa za nizozemsko ekipo Lotto NL-Jumbo. | Foto: Vid Ponikvar Rogličeva profesionalna kolesarska zgodovina traja šele pet let. Tri leta je vozil za novomeški klub Adria Mobil, zadnji dve leti pa za nizozemsko ekipo Lotto NL-Jumbo. Foto: Vid Ponikvar

"Mislim, da ima že od padca na prologu v glavi zadnji kronometer,  in prepričan sem, da ga bomo videli na visokem mestu, če ne celo na najvišjem," se je s pozitivno popotnico poslovil trener, ki je Rogliča spremljal pri prvih korakih v svetu profesionalnega kolesarstva.

"Primoževa zmaga je nedvomno največji uspeh slovenskega kolesarstva. Če bi sam izbiral kako in na kateri etapi bi zmagal, potem bi bila to prav današnja in na prav tak način, kot jo je dosegel Primož," je prepričan selektor Andrej Hauptman. Roglič se je v nedeljo izenačil z najboljšim slovenskim rezultatom na Touru: 4. mestom Hauptmana iz Toura leta 2002, danes pa ga je z etapno zmago presegel.  | Foto: Vid Ponikvar "Primoževa zmaga je nedvomno največji uspeh slovenskega kolesarstva. Če bi sam izbiral kako in na kateri etapi bi zmagal, potem bi bila to prav današnja in na prav tak način, kot jo je dosegel Primož," je prepričan selektor Andrej Hauptman. Roglič se je v nedeljo izenačil z najboljšim slovenskim rezultatom na Touru: 4. mestom Hauptmana iz Toura leta 2002, danes pa ga je z etapno zmago presegel. Foto: Vid Ponikvar

Selektor Hauptman: Če bi sam izbiral, bi želel zmagati današnjo etapo, na točno tak način

Rogliča, ki bo danes bržkone polnil naslovnice ali pa vsaj pomembnejše strani športnih prilog, zelo pozorno spremlja tudi selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman, ki je že nekaj kilometrov pred vrhom Galibier začutil, da je "to to in da Primožu zmago lahko prepreči edino padec".

"Če bi sam izbiral kako in na kateri etapi bi na letošnjem Touru želel zmagati, potem bi bila to prav današnja etapa, dosežena na prav tak način. To so sanje, ki jih lahko uresniči le peščica," je o pomenu prve slovenske etapne zmage na francoski pentlji povedal Hauptman.

Video: Roglič na vrhu vzpona na Galibier:

"To lahko stori samo Roglič, ki nas preseneča iz dneva v dan in dela stvari, za katere mislimo, da so nemogoče. Že od marca zmaguje in je v vrhunski formi, to pa je nekaj, kar zmorejo samo največji šampioni," je prepričan selektor slovenske članske kolesarske vrste, ki se ne strinja z mnenjem nekaterih, da je Rogličeva prednost tudi ta, da je izpustil osnovno šolo kolesarstva.

Šola kolesarstva gor ali dol, enostavno je večji talent od drugih

"Preprosto je toliko večji talent od drugih. Morda je pozitivna plat tega samo to, da bi bil, če bi kolesaril že od otroštva, nekoliko prenatreniran, tako pa je v najboljših kolesarskih letih še vedno dovolj svež. Takoj je preskočil nekaj stopnic in se vpisal na kolesarsko fakulteto. To je pomenilo, da je bil taktično in tehnično na začetku nekoliko šibak, a fenomen, kot je, očitno lahko v parih letih nadoknadi tudi takšne pomanjkljivosti. V samo petih letih je od tega, da je sedel na kolo, napredoval do točke, ko je eden od najboljših kolesarjev na svetu."

Hauptman je prepričan, da bo tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v kronometru in na cestni dirki krojil svetovni vrh.

Video: Uživajte v zadnjem kilometru 17. etape dirke Po Franciji:



Tepeš ne pozna nikogar, ki bi delal bolj marljivo

Roglič se je leta 2007 na ekipni tekmi svetovnega mladinskega prvenstva v smučarskih skokih v Trbižu z Jurijem Tepešem, Robertom Hrgoto in Mitjo Mežnarjem veselil zlatega odličja. Ob Rogličevem kolesarskem uspehu smo na dopustu zmotili Tepeša, ki sicer kolesarstva ne spremlja, je pa premierno slovensko zmago na Touru pospremil z navdušenjem.

Roglič in Jurij Tepeš sta bila leta 2007 mladinska svetovna ekipna prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Roglič in Jurij Tepeš sta bila leta 2007 mladinska svetovna ekipna prvaka. Foto: Vid Ponikvar

"Super. Primoža dobro poznam in mu zelo privoščim. Odlično, da mu je to uspelo. Ne poznam nikogar, ki bi bolj marljivo delal. Že v skokih je trdo garal. Vedno je bil priden in delaven, očitno je tudi še vedno zelo vzdržljiv glede na to, kar kaže zdaj," o vrlini današnjega junaka Toura, marljivosti, pravi Tepeš, ki je za 27-letnikov dosežek izvedel le nekaj minut pred našim klicem.

Ga je pred petimi leti, ko se je iz skokov preusmeril v kolesarstvo, presenetil? "Takrat niti nisem opazil, da bi kazal željo po tem, da resno sede na kolo. Vem pa, da je bil že kot mladinec zelo vzdržljiv. To se je poznalo, ko sva šla na kakšno nordijsko kombinacijo ali pa teč ali pa na rolerje. V teku je bil zelo dober, a da bi takrat kazal veliko željo po kolesarjenju, se vsaj meni ni zdelo. Me pa to, da je izbral kolesarstvo, ni presenetilo, saj je že, ko se je poslovil od skokov, dejal, da bo izbral kak drug šport."

Nekdanji kolesar in selektor Hvasti: Če je zmagal enkrat, ne vem, zakaj ne bi še enkrat

Zelo optimistično je bil po današnji etapni zmagi naravnan tudi Franc Hvasti, starosta slovenskega kolesarstva, nekdanji kolesar in selektor jugoslovanske, avstrijske in slovenske kolesarske reprezentance, ki mu je Kolesarska zveza Slovenije leta  2014 za prispevek h kolesarstvu podelila nagrado za življenjsko delo.

Franc Hvasti: Če je Roglič enkrat že zmagal, ne vem, zakaj ne bi tega ponovil." | Foto: Alenka Teran Košir Franc Hvasti: Če je Roglič enkrat že zmagal, ne vem, zakaj ne bi tega ponovil." Foto: Alenka Teran Košir Redno spremlja francoski Tour, tako da začne najprej ogled dirke na nemški televiziji ("Tam komentatorji zelo veliko govorijo o slovenskih kolesarjih.") in ob vklopu nacionalke preklopi na slovenski program.

"Izjemno, izredno! Takih, kot je Primož, ni veliko, morda samo eden na milijon," se je smejalo 73-letnemu Kranjčanu, ki je častni predsednik KK Sava Kranj.

"Neverjetno je, kaj mu je uspelo v samo nekaj letih! In to v športu, ki ima malo skupnega s smučarskimi skoki, kjer je začel svojo pot. Presenetil me je že z zmago na dirki Po Sloveniji (leta 2015), danes pa sploh. Res ga občudujem. Preprost fant je – ravno zadnjič sva se pogovarjala v Ljubljani –, ki ve, kaj hoče. Združuje vse od taktike, pameti, moči do sposobnosti hitre regeneracije."

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi on je prepričan, da Roglič na Touru, ta je sploh njegov prvi, še ni rekel zadnje besede. "Če je zmagal že enkrat, ne vem, zakaj ne bi še enkrat," se je vprašal Hvasti.

Roglič ima z francosko zmago v žepu že drugo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Po lanski zmagi na kronometru italijanskega Gira je zmagal še na najslovitejši kolesarski dirki na svetu, Dirki po Franciji. Na eni od najtežjih etap z najvišjim vzponom (Col du Galibier na 2.645 metrih), pred družino, prijatelji, sosedi in zaročenko.

 

Ne spreglejte