Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 16.53

8 let

Znane polfinalistke Wimbledona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V polfinalu teniškega turnirja za veliki slam v Wimbledonu so se uvrstile Venus Williams, Jelena Dementijeva, Zheng Jie in Serena Williams. Med mladinkami je bila uspešna tudi Slovenka Polona Hercog.

Kitajka Zheng Jie je v šestnajstini finala izločila celo prvo nosilko Ano Ivanovič iz Srbije, v četrtfinalu pa je bila boljša od Čehinje Nicole Vaidišove.

Trenutno 133. igralka s svetovne jakostne lestvice na travnatih igriščih legendarnega Wimbledona nadaljuje z izjemnimi nastopi in je z uvrstitvijo med najboljše štiri še popravila svoj dosežek kariere. Čehinja Nicole Vaidišova, 18. nosilka na turnirju, se ji je uspešno upirala le v drugem nizu, ki ga je tudi dobila s 7:5, medtem ko je Kitajka povsem prevladala v prvem in tretjem. V prvem je nasprotnici prepustila dve igri, v drugem pa vsega eno.

Serena ni imela težav s Poljakinjo

Zhengova je do zdaj najboljši rezultat na katerem od največjih štirih turnirjev na svetu zabeležila leta 2004, ko se je uvrstila v četrti krog Roland Garrosa, v Wimbledonu pa se je najdlje prebila leta 2006, ko se je uvrstila v tretji krog.

Njena nasprotnica v polfinalu bo mlajša od sester Williams, Serena, ki pa proti Poljakinji Agnieszki Radwanski ni imela nobenih težav. Nekdanja zmagovalka Wimbledona v mladinski konkurenci in nato še v članski v letih 2002 in 2003 je za zmago s 6:4 in 6:0 na osrednjem igrišču potrebovala vsega 51 minut, tekmici pa je odvzela kar pet iger na njen servis.

Dementijeva edina Rusinja

Drugi dve polfinalistki sta branilka naslova Venus Williams in Rusinja Jelena Dementjeva, ki se bosta med seboj pomerili v drugem polfinalu.

Starejša od sester Williams je bila s 6:4 in 6:3 uspešnejša proti senzacionalni zmagovalki nad Jeleno Janković v osmini finala, tajski igralki Tamarine Tanasugarn, medtem ko je Dementjeva ugnala rojakinjo Nadjo Petrovo s 6:1, 6:7 (6) in 6:3. Dementjeva je z uvrstitvijo v polfinale že izboljšala svoj najboljši dosežek v Wimbledonu, ko se je pred dvema letoma uvrstila v četrtfinale. Z morebitno zmago v polfinalu pa lahko izenači dosežka iz leta 2004, ko se ji je v Roland Garrosu in na odprtem prvenstvu ZDA uspelo prebiti vse do finala.

Se obeta finale sester Williams?

Po "potopu" ameriških igralk in igralcev na prejšnjem turnirju za veliki slam v Roland Garrosu, se ameriškim ljubiteljem tenisa tako obeta celo finalni obračun dveh Američank, med sestrama Williams. Obe skupaj sta se do zdaj veselili 14 naslovov na največjih štirih turnirjih na svetu. Serena jih je osvojila osem, Venus pa šest, toda na "sveti" travi Wimbledona je bila uspešnejša Venus, ki je zmagala štirikrat.

Poleg lanskega naslova je bila najboljša še leta 2000, 2001 in 2005. Na možnost medsebojnega obračuna v finalu je Venus dejala: "Zaslužili sva si, da bova povsem na vrhu. Sva v izjemni formi in tudi najin tenis je 'močnejši' od tistega kar so pokazale tekmice." Sestri Williams bi se v morebitnem medsebojnem finalu že šestič pomerile med seboj v sklepnih dejanjih turnirjev za veliki slam. Precej bolj uspešna je bila Serena, ki vodi s 5:1 v zmagah, v vseh medsebojnih obračunih pa sta si precej bolj blizu, saj Venus zaostaja le za eno zmago (7:8).

Prvič v zgodovini Wimbledona se je tako primerilo, da bo polfinale potekalo brez katere od prvih štirih nosilk in prav tako prvič v vsej 40 letni zgodovini tekmovanj za veliki slam od takoimenovanega začetka odprte ere, saj sta poleg omenjenih Srbkinj Ivanovićeve in Jankovićeve pred tem izpadli tudi Rusinji Marija Šarapova ter Svetlana Kuznjecova.

Polfinalna dvoboja bosta na sporedu v četrtek, v sredo pa so na programu še vsi štirje četrtfinalni obračuni v moški posamični konkurenci.

Hercogova med posameznicami, Puc v dvojicah

Edina preostala slovenska tekmovalka v posamični konkurenci, mladinka Polona Hercog, je v dveh nizih s 6:1 in 7:6 (3) premagala Indonezijko Beatrice Gumulya. V tretjem krogu se bo pomerila z Avstralko Johanno Konto, ki je izločila Britanko Jade Windley.

Borut Puc včeraj izgubil uvodni dvoboj prvega kroga v posamični konkurenci mladinskega dela turnirja, danes pa je bil uspešnejši v igri dvojic. Prav tako v prvem krogu je skupaj s Kolumbijcem Juan-Carlosom Spirom s 6:2 in 6:4 ugnal dominikansko-čilsko navezo Jose Hernandez/Cristobal Saavedra-Corvalan.

Ne spreglejte