Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
7. 11. 2018,
14.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

4

Natisni članek

teniški globus ATP Stefanos Cicipas Roger Federer

Sreda, 7. 11. 2018, 14.57

5 let, 5 mesecev

Pobiralci žogic in nošenje brisač

Igralci povsem zmedeni, ker jim ne prinesejo brisače #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

4

Andrej Rublev | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Pred dnevi smo že pisali, da vse več organizatorjev teniških turnirjev razmišlja o tem, da pobiralci teniških žogic igralcem ne bi več nosili brisač. To pravilo so že uvedli na finalnem turnirju najboljših osem igralcev do 22 let, kjer so bili občutki igralcev mešani. Nekateri so se med dvobojem zmedli.

Eden izmed povodov za to pravilo je bil zadnji izpad Španca Fernanda Verdasca. Ta se je na turnirju na Kitajskem jezil na pobiralca žogic, potem ko naj bi mu ta prepozno prinesel brisačo.

Zmeraj moram iti po svojo brisačo "Ko igrate na visoki ravni imate pobiralce žogic, da ti prinesejo brisačo in zdaj je nekoliko nenavadno, da nimamo te možnosti." | Foto: Gulliver/Getty Images "Ko igrate na visoki ravni imate pobiralce žogic, da ti prinesejo brisačo in zdaj je nekoliko nenavadno, da nimamo te možnosti." Foto: Gulliver/Getty Images

To pravilo so zdaj izkusili najboljši mladi igralci na finalnem turnirju v Milanu. Tako razbremenijo pobiralce žogic, ki opravljajo samo svoje prvotno delo, medtem ko mora za brisačo na igrišču skrbeti igralec sam.

To pravilo je zmotilo Grka Stefanosa Cicipasa, ki je o tem javno spregovoril. "Ena stvar, ki mi ni bila všeč, je zadeva z brisačo. Zmeraj moram iti po svojo brisačo in zmeraj moram imeti to v mislih. Ko igrate na visoki ravni, imate pobiralce žogic, da ti prinesejo brisačo. Zdaj je nekoliko nenavadno, da nimamo te možnosti."

"Mislim, da nam zelo pomaga, če imate na voljo brisačo takrat, ko jo potrebujete. Ena stvar manj, o kateri moraš razmišljati. Če želiš igrati svoj najboljši tenis, ti ni treba še razmišljati o tem, ali boš vzel brisačo ali ne, saj lahko pokličeš pobiralca žogic. Mislim, da je delo pobiralcev žogic, da pobirajo žogice in da ti prinesejo brisačo."

Rafael Nadal
Sportal Kam gre tenis, samo v šestih dneh 23 predaj

Po mnenju mladega Grka je lahko tudi nehigienično

Ta sprememba je naletela na različne odzive. Frances Tiafoe je priznal, da mu ta sprememba ni prav všeč, potem ko je Andrej Rublev izjavil, da s tem nima nobenih težav.

Na turnirju v Milanu je na vsaki strani igrišča poseben zaboj, kamor igralci odložijo brisačo. In ko igralca zamenjata strani, mora igralec vzeti brisačo. V primeru, da jo nekdo pozabi v zaboju, jo lahko po nesreči uporabi njegov nasprotnik, kar je po mnenju Cicipasa nehigienično.

Pobiralci žogic so videti kot služabniki

Na to spremembo se je za The Daily Telegraph odzval Chris Kermode, predsednik združenja profesionalnih igralcev (ATP). "Pravzaprav mi nikoli ni bilo všeč, da pobiralci žogic igralcem nosijo žogice. Videti je, kot da so njihovi služabniki," je bil novemu pravilu naklonjen Kermode.

"Mislim, da se na podlagi tega, da ti pobiralec žogic prinese brisačo, dvoboj odvija hitreje."  | Foto: Gulliver/Getty Images "Mislim, da se na podlagi tega, da ti pobiralec žogic prinese brisačo, dvoboj odvija hitreje." Foto: Gulliver/Getty Images

Tudi Federer ni naklonjen tej spremembi

Tudi Rogerju Federerju ta sprememba ni bila najbolj pogodu. "Mislim, da se zato, ker ti pobiralec žogic prinese brisačo, dvoboj odvija hitreje. Sicer porabiš tri sekunde dodatnega časa za vsako točko. Morda se ne sliši veliko, vendar lahko to, če je dvoboj dolg pet ur, pomeni, da bi se dvoboj končal tudi pol ure prej," je že pred časom izjavil eden od najboljših igralcev vseh časov.

Roger Federer
Sportal Roger Federer: Serena je šla predaleč, nič pa ni narobe, če si igralka obrne majico
Ne spreglejte