Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
16.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 16.03

7 let, 12 mesecev

Žemlja z Britancem, Kavčič z Nemcem, Hercogova še vprašljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Londonu so opravili žreb v moški in ženski posamični konkurenci teniškega turnirja za grand slam. Na sveti travi Wimbledona so dobili tekmece tudi Polona Hercog, Blaž Kavčič in Grega Žemlja.

Najboljši slovenski tenisač glede na aktualno lestvico ATP, Blaž Kavčič, se bo v 1. krogu pomeril z Nemcem Philippom Petzschnerjem, drugega slovenskega predstavnika v Londonu Grego Žemljo, ki si je z naslovom na challengerju v Nottinghamu častno priigral 'wildcard', pa čaka Britanec Josh Goodall. Edina Slovenka v posamični konkurenci Hercogova se bo v 1. krogu merila s Čehinjo Kristyno Pliškovo. Njen nastop je sicer zaradi poškodbe še vprašljiv. V kvalifikacijah sta izpadla Aljaž Bedene in Petra Rampre.

Hercogova se je lani prebila do drugega kroga, ko jo je izločila Slovakinja Dominika Cibulkova. Kot najbolje rangirana Slovenka trenutno brani 44. mesto na lestvici WTA in jo od napredovanja loči 148. igralka, debitantka na sveti travi. Hercogova in Pliškova se doslej še nista srečali na igrišču. Pred velikim nastopom pa je 21-letna Štajerka dobila tudi zelo pozitivno popotnico glede stanja poškodbe (počene križnice): "Na magnetni resonanci sem dobila zelo pozitivne informacije, glede na moj tip poškodbe. Kaže, da se je kost popolnoma zacelila, da tudi ni več vnetja. Resda sem zaradi poškodbe pavzirala več tednov in se zaradi tega nisem mogla pripravljati tako teniško kot tudi fizično, ampak vseeno bom poskušala zaigrati na sveti travi z upanjem, da se ne pojavi niti najmanjša bolečina. Po večtedenski odsotnosti z igrišč je zelo težko takoj zaigrati na polno, vendar takšen je profesionalni šport. Vsekakor pa sem vesela novice, da se je vse skupaj lepo zacelilo."

Najbolje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP Kavčič, trenutno je na 71. mestu, bo na svojem tretjem turnirju v Wimbledonu lovil svojo najboljšo uvrstitev. 25-letni Ljubljančan je zadnji dve leti udeleženec glavnega dela, obakrat pa je nastope končal po prvem krogu. Njegov tekmec Petzschner je trenutno 145. igralec, sicer pa se je ravno pred Wimbledonom uvrstil v finale turnirja v 's-Hertogenboschu. "Z žrebom ne morem biti najbolj zadovoljen, saj gre za igralca, ki igra najbolje ravno na travi, njegovi udarci prav na travi namreč pridejo najbolje do izraza. Ne glede na to je pred mano dvoboj, v katerem bom skušal zmagati. O občutkih na travi še ne morem kaj pametnega povedati, saj zaradi slabega vremena v Angliji še nisem imel prave priložnosti za trening in privajanje na podlago. Zadovoljen sem z uvrstitvijo na lestvici ATP, v zadnjem času sem dobro igral in si to mesto zaslužim in sem optimističen tudi za naprej, saj si želim prebiti še višje, kar mi ob dobrih igrah in malce športne sreče tudi lahko uspe," je prepričan 25-letni Kavčič.

Žemlja je trenutno na 119. mestu ATP lestvice, v glavnem delu Wimbledona pa bo tako kot Kavčič igral tretjič. 25-letni Kranjčan drži tudi najboljšo slovensko uvrstitev na sveti travi, ko je lani prišel do 2. kroga, v katerem ga je ustavil Francoz Gael Monfils. Žemlji bo nasproti stal Goodall, 220. igralec sveta, ki je prav tako kot Žemlja na turnir prišel s posebnim povabilom.

Znani so tudi tekmeci najboljših treh tenisačev na svetu, Novaka Đokovića, Rafaela Nadala in Rogerja Federerja. Srbski tenisač, sicer prvi nosilec in branilec naslova, se bo v 1. krogu pomeril s Špancem Juanom Carlosom Ferrerom, Španca čaka Brazilec Thomaz Bellucci, Švicarjev nasprotnik pa je Španec Alberto Ramos.

Đoković in Federer sta znova v isti polovici žreba, kar se je v Wimbledonu zgodilo že petič zapored, na zadnjih 19 turnirjih za grand slam pa že šestnajstič. V primeru, da se bosta prebila tako daleč, se bosta srečala v polfinalu, tako kot na odprtem prvenstvu Francije.

Prvemu teniškemu loparju sveta Đokoviću po neuspehu v finalu Roland Garrosa motivacije pred turnirjem na sveti travi ne manjka. "Lani sem osvojil Wimbledon in postal najboljši tenisač na svetu. Lepo se je vrniti na kraj 'zločina'. Moje želje so ubraniti naslov in tako nadoknaditi zamujeno priložnost s pariškega peska. V Wimbledonu še nisem pokazal vsega, kar znam. Vedno si želim več, saj je tenis moje življenje. Zaljubljen sem vanj. Motivacija je moj najmanjši problem, vedno si želim napredovati in osvajati turnirje," je dejal Đoković, ki je v lanskem finalu za prvenca na sveti travi premagal Nadala.

V ženski konkurenci je 1. nosilka Marija Šarapova, ki se bo v prvem krogu merila z Avstralko z ruskim potnim listom Anastasio Rodionovo. Branilka naslova Čehinja Petra Kvitova bo v prvem krogu prekrižala lopar z Uzbekistanko Akgul Amanmuradovo.

Na sveti travi v ženskih dvojicah brani naslov Katarina Srebotnik, ki igra v paru s Čehinjo Kveto Peschke. Andreja Klepač pa bo v dvojicah nastopila skupaj z Rodionovo.

Turnir se začne v ponedeljek, 25. junija.

Ne spreglejte