Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
19. 12. 2015,
9.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Roger Federer Martina Hingis

Sobota, 19. 12. 2015, 9.01

6 let, 7 mesecev

Združila se bosta po 15 letih

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred kratkim sta se eden najboljših igralcev vseh časov Roger Federer in nekdanja prva igralka sveta Martina Hingis odločila, da se bosta skupaj zaigrala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Roger Federer in Martina Hingis bosta z nastopom v Braziliji še dodatno popestrila olimpijski duh. Zagotovo bosta deležna velike pozornosti. Ne zgodi se velikokrat, da moči združita dva tako vrhunska športnika. Glede na njune pretekle rezultate, so njuni cilji lahko visoki. Federer in Hingisova sta nazadnje skupaj igrala pred 15 leti. Sedemnajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je po tem razkritju priznal, da je nad novim sodelovanjem navdušen. "Gledal sem jo, ko sem bil mlajši. Bila je izjemno talentirana," je povedal Baselčan, ki je leto dni mlajši od svoje partnerke na igrišču. Ko je ona zmagovala na turnirjih za grand slam, je on še treniral v švicarskem nacionalnem centru.

Čeprav imata oba za seboj ogromno uspehov, pa se njuni karieri precej razlikujeta. Martina je imela v svojem športnem obdobju veliko vzponov in padcev. Leta 2007 se je neslavno poslovila, potem ko je padla na dopinškem testu (kokain), še danes pa trdi, da ni nikoli jemala drog.

Wimbledon zmagala pri rosnih šestnajstih letih

Hingisova je v svoji karieri osvojila pet turnirjev za grand slam, med katerimi je tudi Wimbledon, ki ga je dobila pri rosnih šestnajstih letih. Na olimpijskih igrah je nastopila le enkrat. Leta 1996 v Atlanti se je prebila do drugega kroga. Dvajset let pozneje ima veliko priložnosti, da svojo vitrino obogati še z olimpijsko medaljo. Vprašanje je, kakšnega leska bo.

Petintridesetletna teniška igralka je že dvakrat prekinila svojo profesionalno kariero. Prvič se je upokojila leta 2002 pri vsega 22 letih – pestile so jo poškodbe. Premor ni dolgo trajal, saj se je leta 2005 znova vrnila. Bila je med najboljšimi, a svojih vrhunskih uspehov ni več ponovila. Konec leta 2007 se je morala neslavno umakniti, potem ko so ji v krvi našli sledi kokaina. Mednarodna teniška zveza jo je zaradi tega za dve leti suspendirala. Znova se je vrnila leta 2013. Igrala je le v dvojicah, vmes pa je občasno opravljala tudi trenersko delo. Leto 2015 je bilo njeno. Hingisova je namreč v mešanih dvojicah zmagala na treh turnirjih za grand slam (OP Avstralije, Wimbledon in OP ZDA).

Federer na olimpijskih igrah spoznal svojo ženo

Odločitev Rogerja Federerja, da bo igral tudi v mešanih dvojicah, dokazuje, da v njem še kako živi olimpijski duh. "Vedno sem poudarjal, da so olimpijske igre zame zelo pomembne. Vsake igre so bile zame velika izkušnja in veliko sem se naučil. Srečeval sem druge športnike, od katerih sem dobil navdih in bil še dodatno motiviran. Nošenje zastave je bil eden najlepših trenutkov v moji karieri in v mojem življenju. Da me je ta čast doletela dvakrat, je zame nekaj izjemnega," je povedal 34-letni teniški igralec, ki je na olimpijskih igrah v Sydneyju spoznal svojo ženo Mirko Federer.

Federer ima z olimpijskih iger ogromno izkušenj, saj bodo te v Braziliji že njegove četrte. Vsakokrat je igral med posamezniki, vendar se mu je zlato vedno izmuznilo. Osvojil je le dve medalji, kar je glede na njegove uspehe skromen dosežek. To dejstvo dokazuje, kako prigarana mora biti medalja na olimpijskih igrah. V Pekingu sta skupaj s Stanom Wawrinko v dvojicah osvojila zlato, v Londonu leta 2012 pa je med posamezniki prišel do srebra, potem ko ga je na wimbledonski travi v finalu premagal Andy Murray.

V Braziliji bi Švicar rad igral v vseh treh kategorijah – posamezno, moške dvojice in mešane dvojice. Mnogi se sprašujejo, ali bo 34-letnik zdržal vse napore. Olimpijski turnir bo trajal devet dni, Roger pa bi po določenih izračunih moral odigrati 15 dvobojev, kar bo vse prej kot lahko.

O njegovi karieri na gre izgubljati besed. Osvojil je 88 turnirjev, od tega kar 17 za grand slam, kar je največ v zgodovini tenisa in mnogi ga označujejo za najboljšega teniškega igralca vseh časov.

Nazadnje sta moči združila leta 2001

Roger Federer in Martina Hingis sta nazadnje igrala skupaj davnega leta 2001 na Hopmanovem pokalu v Avstraliji, kjer sta tudi zmagala. Odločitev za nastop v Braziliji je padla pred nekaj dnevi. "Bil je dolg proces, saj sem ga o tem spraševala že februarja. Pred štirimi leti me je prosil, da bi z njim igrala v Londonu, vendar nisem bila pripravljena. Takrat nisem igrala na nobenem turnirju. To leto je drugače in res bo super nekaj časa trenirati z Rogerjem Federerjem," je pred časom povedal Hingisova.

Ne spreglejte