Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
17. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Garbine Muguruza Katarina Srebotnik Andreja Klepač Polona Hercog Aljaž Bedene Marin Čilić Kaja Juvan Roger Federer

Ponedeljek, 17. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Wimbledon

Wimbledon, ki si ga bomo še za dolgo zapomnili

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V nedeljo se je končal Wimbledon, najprestižnejši teniški turnir. Vsak leto je izjemno, a letos je bilo zares nekaj posebnega. Za to je z osmo zmago na sveti travi poskrbel eden in edini Roger Federer. In ne boste verjeli, letos imam tudi Slovenci wimbledonsko zmagovalko.

Zastor v Wimbledonu je padel in teniška karavana gre naprej. Ljubitelji tenisa si moškega finala med Rogerjem Federerjem in Marinom Čilićem ne bodo zapomnili po igri, ampak po zgodovinski zmagi. Federer je v zgodovini Wimbledona prvi igralec, ki je domov odnesel osem lovorik, in verjetno še dolgo ne bo igralca, ki bi lahko presegel ta mejnik. Tako je na večni lestvici prehitel Peta Samprasa in Williama Renshawa in med drugim postal tudi najstarejši zmagovalec Wimbledona.

Tudi takrat ni obupal, ko je kazalo slabo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi takrat ni obupal, ko je kazalo slabo. Foto: Guliverimage/Getty Images "Če verjameš, potem lahko v življenju daleč prideš"

Švicar je za zgodovinsko zmago potreboval vsega eno uro in 43 minut, končni izid pa je bil 6:3, 6:1 in 6:4. Marin Čilić, nasprotnik v finalu, je bil povsem razglašen oziroma so ga izdale poškodbe. Kako superioren je Federer pri 35 letih, kaže še eno dejstvo. Baselčan je letošnji Wimbledon dobil brez izgubljenega niza, kar je v dobi modernega tenisa leta 1976 uspelo le še Bjornu Borgu.

"Vse na svetu mi pomeni, da v rokah držim to lovoriko. Še posebej, ker nisem oddal niti niza. Po lanskem letu nisem bil prepričan, ali bom sploh še kdaj igral v finalu, še posebej po težkih porazih proti Novaku Đokoviću. Še vedno sem verjel in če verjameš, potem lahko v življenju daleč prideš. Zdaj tukaj stojim z osmimi lovorikami in občutek je fantastičen," je razkril Federer, ki po zmagi ni ostal ravnodušen. Ko je na tribunah videl svoje otroke, je padel v jok.

Težki trenutki za simpatičnega Hrvata

Kar dvakrat je zajokal Marin Čilić, ki je prvič igral v finalu Wimbledona. Prvič je jokal v drugem nizu, ko je imel težave s stopalom in mu je bilo bolj kot ne jasno, da se ne bo mogel kosati z razpoloženim Federerjem. Drugič je solze potočil po koncu dvoboja, ko je pred nabito polnimi tribunami izrekel nekaj besed. "Nikoli v svoji karieri nisem obupal. Dal sem vse od sebe in to je bilo vse, kar sem lahko naredil. Za mano sta izjemna dva tedna in igral sem tenis svojega življenja. Rad bi se zahvalil svoji ekipi, ki me je res podpirala. Dal sem vse od sebe. Upam, da se vrnem in da bo naslednjič bolje."

"Nikoli v svoji karieri nisem obupal. Dal sem vse od sebe in to je bilo vse, kar sem lahko naredil." | Foto: Reuters "Nikoli v svoji karieri nisem obupal. Dal sem vse od sebe in to je bilo vse, kar sem lahko naredil." Foto: Reuters

Ko premagaš svojo vzornico

V ženskem finalu sta se srečali igralki dveh generacij, 37-letna Serena Williams in Garbine Muguruza. Na koncu je premočno slavila Muguruza. Dvoboj se je končal z izidom 7:5 in 6:0 in je trajal le 77 minut. Španka je tako v svoji kratki karieri osvojila drugo lovoriko za grand slam. Prvič je zmagala lani na OP Francije, kjer je letos doživela grenko izkušnjo, saj jo je francosko občinstvo grdo sprejelo. Pozneje je priznala, da jo je to močno prizadelo, a se ji je vseeno uspelo pobrati in zmagati na

najprestižnejšem turnirju v teniški karavani. Garbine Muguruza je v Wimbledonu osvojila drugo lovoriko na turnirjih za grand slam. | Foto: Reuters Garbine Muguruza je v Wimbledonu osvojila drugo lovoriko na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

Za Muguruzo je bila to  posebna zmaga, saj je premagala svojo vzornico. "Zame je bil izjemno velik izziv, da sem igrala proti nekomu, ki sem ga spremljala kot otrok. To je bilo res nekaj neverjetnega in res sem navdušena, da mi je uspelo premagati osebo, ki mi je bila vzor," je po zmagi razlagala 23-letna Španka.

Želela si je zaplesati s Federerjem Marin Čilić ji je všeč, a Španka je priznala, da bi raje zaplesala s Federerjem. | Foto: Reuters Marin Čilić ji je všeč, a Španka je priznala, da bi raje zaplesala s Federerjem. Foto: Reuters

Pri Muguruzi je zanimivo, da je odraščala na pesku in da sprva sploh ni marala igrati na travnati podlagi. Ko je pred dvema letoma igrala v finalu, se je stvar obrnila.

"Na začetku je bilo težko. Sprva sem se mučila na travi. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se navadila. Ko sem prvič igrala v finalu Wimbledona, sem sebi rekla: 'Nehaj se pritoževati, vidiš, da ti ustreza ta podlaga," je še povedala Muguruza, ki si je želela, da bi v nedeljo zvečer zaplesala z Rogerjem Federerjem in ta želja si je tudi uresničila.

Polona Hercog je prišla do tretjega kroga in presegla svoja pričakovanja. | Foto: Getty Images Polona Hercog je prišla do tretjega kroga in presegla svoja pričakovanja. Foto: Getty Images

Polona Hercog je presenetila še sebe

Med posameznicami nas je med Slovenkami zastopala le Polona Hercog, ki se je v glavni turnir prebila skozi kvalifikacije. Štajerka, ki je imela v preteklosti ogromno težav s poškodbami, se očitno počasi vrača na stara pota.

Polona je z uvrstitvijo v tretji krog Wimbledona izenačila najboljši rezultat na turnirjih za grand slam. Ta rezultat ji je uspel leta 2010 na OP Francije. Zanjo je bila tokrat v tretjem krogu usodna sedma nosilka turnirja Svetlana Kuznetsova. "Na tem turnirju sem veliko dosegla, več, kot sem pričakovala, dosežek pa je lepa spodbuda za naprej," je za STA dejala Hercogova.

Na glavnem turnirju v dvojicah sta zaigrali tudi Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, medtem ko med moškimi nismo imeli predstavnika. Igral je le Aljaž Bedene, Slovenec z britanskim potnim listom. Ljubljančan se je prebil do tretjega kroga in izenačil najboljši rezultat na turnirjih za grand slam.

Kaja Juvan, prihodnost slovenskega tenisa Kaja Juvan je v Wimbledonu zmagala med mladinkami v dvojicah. | Foto: Teniška zveza Slovenije Kaja Juvan je v Wimbledonu zmagala med mladinkami v dvojicah. Foto: Teniška zveza Slovenije

Za lepo presenečenje je v mladinski konkurenci poskrbela mlada Kaja Juvan, ki je v paru s srbsko igralko Olgo Danilović zmagala v igri dvojic. Kaja in Olga sta v finalu premagali Američanki Catherine McNally in Whitney Osuigwe.

16-letna Ljubljančanka je četrta Slovenka z naslovom zmagovalke na mladinskem grand slam turnirju. To je hkrati peta zmaga slovenskih igralk na mladinskih turnirjih za grand slam. Med posameznicami sta naslov med mladinkami v Wimbledonu osvojili Mima Jaušovec (1974) in Katarina Srebotnik (1998), med dvojicami pa je Polona Hercog leta 2008 zmagala tako v Wimbledonu kot Parizu.

Zaslužena zmaga

"Super turnir je za menoj. Z Olgo sva odigrali nekaj odličnih tekem in zasluženo zmagali. Res sem zadovoljna s svojo igro. Hvala vsem v Sloveniji za podporo, hvala mojim sponzorjem in seveda moji ekipi," je po veliki zmagi povedala Juvanova.

Z zmago je bila zelo zadovoljna tudi Olga Danilović, hčerka nekdaj vrhunskega košarkarja Predraga Danilovića. "Občutek je odličen. Mislim, da še ne veva, kaj nama je uspelo. Mislim, da bo še lepše, ko se vse skupaj nekoliko poleže," je za srbske medije povedal Olga Danilović.

Ne spreglejte