Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2017,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Venus williams Garbine Muguruza Wimbledon

Sobota, 15. 7. 2017, 16.25

6 let, 6 mesecev

Wimbledon (WTA), 12. dan

Španska zvezdnica v finalu Wimbledona odpihnila Williamsovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Španka Garbine Muguruza je letošnja zmagovalka teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu, potem ko je v velikem finalu po uri in 17 minutah premagala Američanko Venus Williams s 7:5 in 6:0.

​​​​​​​

Triindvajsetletna Muguruza je prvič osvojila najbolj sloviti turnir na svetu za grand slam in je po Conchiti Martinez druga Španka z zmago v Wimbledonu. | Foto: Reuters ​​​​​​​ Triindvajsetletna Muguruza je prvič osvojila najbolj sloviti turnir na svetu za grand slam in je po Conchiti Martinez druga Španka z zmago v Wimbledonu. Foto: Reuters

Triindvajsetletna Muguruza je prvič osvojila najbolj sloviti turnir na svetu za grand slam in je po Conchiti Martinez druga Španka z zmago v Wimbledonu. Pred dvema letoma je v finalu morala priznati premoč Sereni Williams, tokrat pa je v finalu premagala njeno starejšo sestro Venus. Za Španko je to druga zmaga na turnirjih za grand slam, lani je osvojila odprto prvenstvo Francije v Parizu.

Prvi niz finalnega obračuna na "sveti travi" na osrednjem igrišču v Wimbledonu je minil v izenačeni predstavi. Obe igralki sta do enajste igre z manjšimi težavami zadržali svojo prednost začetnega udarca, čeravno je bila Williamsova nekajkrat zelo blizu "breaku", a se je Španka trikrat izvila iz neprijetnega položaja. A prvo tovrstno napako je v enajsti igri naredila prav Američanka, njena 14 let mlajša tekmica pa je v naslednji igri po 51 minutah atraktivne igre prvi niz dobila s 7:5.

"Pred dvema letoma sem si po porazu s Sereno rekla, da moram osvojiti turnir v Wimbledonu in letos mi je to tudi uspelo." | Foto: Reuters "Pred dvema letoma sem si po porazu s Sereno rekla, da moram osvojiti turnir v Wimbledonu in letos mi je to tudi uspelo." Foto: Reuters

Drugi niz je minil v absolutni prevladi 182 cm visoke teniške igralke s Pirenejskega polotoka, ki je izkoristila živčno in negotovo predstavo Williamsove, ki je naredila ogromno število neizsiljenih napak, hkrati pa tudi njeni udarci niso bili več tako natančni in prodorni kot v uvodnem delu dvoboja.

Na drugi strani je bila Španka iz minute v minuto vse bolj samozavestna, v vseh segmentih igre je bila zanesljiva, obrazi njenih privržencev - med njimi sta bila v častni loži tudi španski kralj Juan Carlos, v loži Muguruze pa do danes edina španska zmagovalka v Wimbledonu Conchita Martinez, ki je leta 1994 v finalu premagala Američanko čeških korenin Martino Navratilovo - pa so bili nasmejani in prepričani v zmago, ki jo je na koncu tudi dosegla. Še več, v drugem nizu je tekmeci na nasprotni strani igrišča zavezala kravato in drugi niz dobila s 6:0.

Kaj pa dvojice?

Najdaljši niz po letu 1992
Poljak Lukasz Kubot in Brazilec Marcelo Melo sta zmagovalca tekmovanja dvojic na turnirju za grand slam v Wimbledonu. V finalu sta sinoči četrta nosilca po maratonski preizkušnji premagala Avstrijca Oliverja Maracha in Hrvata Mateja Pavića s 5:7, 7:5, 7:6 (2), 3:6, 13:11. dvojice | Foto: Reuters Foto: Reuters
Finale med moškimi dvojicami med četrtima in šestima nosilcema se je razpletel šele pozno v sobotnem večeru; po petih nizih, kar se je v tej konkurenci zgodilo šele četrtič v zadnjih 20 letih, sta ga dobila prva. Dvoboj pa je skupno trajal kar štiri ure in 41 minut.

Odločilni niz je bil najdaljši po letu 1992, ko sta John McEnroe in Michael Stich premagala Jima Grabba in Richeyja Reneberga z 19:17.

Ruska zmaga med dekleti
V konkurenci ženskih dvojic sta si zmago priigrali Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina. V finalu nista imeli težav s Tajvanko Hao-Ching Chan in Romunko Monico Niculescu, saj sta zmagali s 6:0, 6:0. dvojice | Foto: Reuters Foto: Reuters
Ruski drugi nosilki sta za svojo prvo wimbledonsko zmago potrebovali le 55 minut, oddali pa nista niti točke. V svojo zbirko sta dodali tretjo lovoriko z velikih štirih turnirjev, zmagali sta že v Parizu 2013 in New Yorku 2014.

Muguruza: Odločilen je bil prvi niz 

"Pred dvema letoma sem si po porazu s Sereno rekla, da moram osvojiti turnir v Wimbledonu in letos mi je to tudi uspelo. Odločilen je bil prvi niz, v njem sva obe imeli priložnost za zmago, na mojo srečo pa se je razpletel v moj prid. Presrečna sem, počutim se zares neverjetno," so bile prve besede zmagovalke 131. turnirja v Wimbledonu, ki se bo po današnji zmagi vnovič vrnila v "top 10" na teniški lestvici WTA.

Venus Williams | Foto: Reuters Foto: Reuters

Venus bo drugo leto spet poskušala

"Garbine je igrala odlično, ob tem pa so mi jasni tudi njeni občutki ob zmagi v Wimbledonu, pa tudi, koliko trdega dela je bilo vloženega v to končno zmago. Po finalnem porazu je ostalo nekaj grenkobe, a drugo leto se bom znova vrnila in skušala osvojiti turnir," je takoj po porazu dejala Williamsova, ki je letos naskakovala svojo šesto zmago v Wimbledonu. Najboljša je bila v letih 2000, 2001, 2005, 2007 in 2008, skupno pa je zmagala na osmih turnirjih za grand slam. Pred tem je dvakrat osvojila odprto prvenstvo ZDA v New Yorku v letih 2000 in 2001.

Juvanova za zmago
Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se bo na turnirju v Wimbledonu v tekmovanju mladink med dvojicami borila za zmago. V polfinalu je namreč v navezi s soigralko Srbkinjo Olgo Danilović danes premagala Mehičanko Mario Jose Portillo Ramirez in Američanko Sofio Sewing s 6:4, 6:3.

 

Ne spreglejte