Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
10.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

1

Natisni članek

Stan Wawrinka OP ZDA Novak Đoković

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 10.27

6 let, 7 mesecev

Verjeli ali ne, Wawrinka se je pet minut pred finalnim dvobojem jokal in tresel #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

1

Donna Vekić in Stan Wawrinka | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Stan Wawrinka je pri svojih 31 letih še enkrat dokazal, da je po prvi zmagi na turnirju za grand slam postal igralec za največje dvoboje. V nedeljo je na OP ZDA po štirih nizih premagala Novaka Đokovića. Švicar blesti prav v finalih za grand slam. Do zdaj je igral v treh in vedno zmagal.

Wawrinka se je prvič prestižne lovorike veselil leta 2014 na OP Avstralije, leto pozneje je slavil na pariškem pesku, v nedeljo pa dodal lovoriko z OP ZDA. Wawrinka na prvi pogled ni videti profesionalni teniški igralec. Široka ramena in čokata postava ne dajejo videza trikratnega zmagovalca turnirjev za grand slam. Wawrinka je močan, ampak izredno nepredvidljiv. Med dvoboji velikokrat s prstom pokaže na svojo glavo in da s tem vedeti, da je osredotočen na dvoboj.

* Stan Wawrinka slavil na OP ZDA, Đoković ni mogel stati na nogah #video

Stan Wawrinka in Magnus Norman sta pred finalnim dvobojem sklenila poseben dogovor. | Foto: Guliverimage/Getty Images Stan Wawrinka in Magnus Norman sta pred finalnim dvobojem sklenila poseben dogovor. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pred finalom je bil nervozen kot še nikoli

Stan je bil na igrišču videti nezlomljiv, a je pozneje priznal, da je bil pred finalom nervozen. Tik pred dvobojem se je zlomil. "Pred finalom sem bil nervozen kot še nikoli do zdaj. V slačilnici sem se tresel. Ko sem se pet minut pred dvobojem pogovarjal z Magnusom (njegov trener, op. p.), sem se začel jokati. Cel sem se tresel," je na novinarski konferenci iskreno priznal Wawrinka, ki je kljub temu želel ostati močan.

"Edina stvar, o kateri sem bil prepričan, je bilo to, da dobro igram. Fizično sem bil tam, moja igra je bila tam, samo na igrišču se moram boriti in imel bom možnost za zmago. To se je po nekaj igrah tudi zgodilo, saj sem začel verjeti vase," je dejal. Za njega je pesti na tribunah stiskalo tudi njegovo dekle Donna Vekić.

Tudi on se je boril z bolečinami, a tega ni hotel pokazati

Wawrinka je pri svojih 31 letih postal šele peti teniški igralec v zgodovini tenisa, ki je po 30. letu osvojil več kot en turnir za grand slam. Pred njim je to uspelo Rodu Laverju, Kenu Rosewallu, Andreju Agassiju in Jimmyju Connorsu.

Čeprav je bilo na igrišču videti, da ne trpi toliko kot njegov nasprotnik, je pozneje priznal, da je šlo za izjemno naporen dvoboj. Svoje šibkosti ni hotel pokazati. "Iskreno, po dvoboju sem bil povsem prazen. Vsak atom moči sem pustil na igrišču," je priznal Stan, ki je pred tekmo s svojim trenerjem sklenil poseben dogovor. "Skušal sem ostati neizprosen do sebe in nisem hotel ničesar pokazati. Nobenih bolečin, nobenih znakov krčev, ničesar. Čutil sem, da so krči prihajali v tretjem nizu, v četrtem nizu sem imel bolečine, vendar sva se z Magnusom dogovorila, da ne bom pokazal ničesar."

Novak Đoković je imel precej težav z žulji na podplatih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Novak Đoković je imel precej težav z žulji na podplatih. Foto: Guliverimage/Getty Images

Hotel je vedeti, kakšna so pravila

Več težav je imel njegov nasprotnik v finalu Novak Đoković, ki mu je glavni sodnik dovolil šestminutni odmor za medicinsko pomoč. Wawrinka z odločitvijo sodnika ni bil najbolj zadovoljen, saj se je takrat dvoboj ravno lomil. "Hotel sem samo vedeti, kakšna so pravila," je na koncu pojasnil tretji igralec sveta.

Ne spreglejte