Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
28. 7. 2017,
13.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Roger Federer

Petek, 28. 7. 2017, 13.14

6 let, 6 mesecev

Včasih je bil len in bil je cmera na igrišču #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Roger Federer | Foto Twitter

Foto: Twitter

Se še spomnite, ko je Mirka Federer, žena Rogerja Federerja, sredi dvoboja Stana Wawrinko označila za cmero in s tem dvignila veliko prahu. Danes znajo nekateri povedati, da je bil Federer včasih bolj lenuh in da je bil tudi on navadna cmera na igrišču.

Roger Federer je danes lahko vzor mladim športnikom. Ni jih malo, ki si želijo postati tako uspešen športnik kot on. A na začetku kariere Federer ni bil tako marljiv in vzoren športnik, kot je danes videti. Švicar je bil v tistih časih precej nervozen, len in ni ravno oboževal tenisa. Prav tako ni veliko delal na psihološki pripravi.

Roger Federer je v Wimbledonu osvojil svoj osmi, skupno pa 19. naslov za grand slam. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je v Wimbledonu osvojil svoj osmi, skupno pa 19. naslov za grand slam. Foto: Guliverimage/Getty Images "Iskreno, bil je cmera na igrišču"

O tem je za Telegraph spregovoril teniški komentator David Law, ki Federerja spremlja že od samega začetka športne kariere. "Velikokrat smo ga lahko na turnirjih videli, ko je igral podpovprečno, kjer se je psihološko zlomil ali pa je metal loparje. Bil je kot otrok," je uvodoma povedal Law in dodal: "Iskreno, bil je cmera na igrišču. Bil je nezrel in kar nekaj časa je potreboval, da je odrasel."

Danes eden najboljših teniških igralcev vseh časov je bil nekaj posebnega tudi zunaj teniških igrišč. Vsi so vedeli, kdaj je on pod prho. "V slačilnici in pod prho je pel na ves glas, oponašal je druge igralce in prav tako osebe, ki so nastopali v ameriškem wrestlingu. To je počel, ker je imel zares veliko energije," je še razkril teniški poznavalec.

Federer se je še ne dolgo bolj za šalo kot zares že izkazal kot pevec. V družbi Novaka Đokovića, Grigora Dimitrova in Tommyja Haasa je zapel pesem skupine Chicago Hard To Say I'm Sorry.

Prišel je na igrišče, kot da mu je vseeno

Zanimivo izkušnjo z njim je imel tudi nekdanji švicarski igralec Marc Rosset, ki je bil uvrščen med najboljšo deseterico na svetovni lestvici. Rosset je povedal, da še nikoli v karieri ni videl igralca s toliko energije.

"Spominjam se, ko sva prvič skupaj trenirala. Bil je nov velik talent iz Švice, vendar je bil len. Po navadi, ko prvič kot mlad igralec treniraš na turneji, si nervozen in želiš dobro igrati. On pa je prišel na igrišče, kot da mu je vseeno. Nič mi ni bilo jasno."

Marc Rosset in Roger Federer sta odigrala štiri medsebojne dvoboje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marc Rosset in Roger Federer sta odigrala štiri medsebojne dvoboje. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Daj no, nehaj jokati"

Rosset in Federer sta se prvič pomerila v finalu turnirja v Marseillu. Dvoboj je po treh nizih dobil starejši kolega, potem ko se je zadnji niz končal po podaljšani igri. "Spominjam se, da je bil to njegov prvi finale in da je na podelitvi jokal in sem mu rekel: 'Daj no, nehaj jokati.'"

V Wimbledonu je na tiskovni konferenci tudi sam Roger Federer priznal, da je potreboval kar nekaj časa, da je spoznal, kako je treba trenirati in kako se je treba obnašati. Prvi trener, ki je nanj zelo vplival, je bil Peter Carter. Ta je leta 2002 v nesreči umrl, kar je Federerja zelo prizadelo. Pravi moški pa je postal, ko se je razšel s Petrom Lundgrenom.

Ne spreglejte