Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 16.09

8 let

V polfinalu Wimbledona Federer, Haas, Murray in Roddick

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V četrtfinalu Wimbledona je Roger Federer ugnal Iva Karlovića, Tommy Haas Novaka Đokovića, Andy Murray Juana Carlosa Ferrera, Andy Roddick pa je bil po maratonskem obračunu boljši od Lleytona Hewitta.

Prvi trije dvoboji so se končali z razmeroma gladkimi zmagami. Federer je ugnal Karlovića z rezultatom 6:3, 7:5 in 7:6 (3) in se bo v polfinalu pomeril s Haasom, ki je presenetljivo gladko opravil s četrtim nosilcem Đokovićem. Rezultat je bil na koncu 7:5, 7:6 (6), 4:6, 6:3. Britanski teniški zvezdnik Murray je s 7:5, 6:3 in 6:2 ugnal Španca Ferrera in se bo za težko pričakovano finalno vstopnico pomeril Roddickom, ki je po pravi poslastici šele v petem nizu strl odpor trdoživega Hewitta.

Drugi igralec sveta in petkratni zmagovalec turnirja na sveti travi je v prvem končanem četrtfinalnem obračunu presenetljivo gladko s 6:3, 7:5 in 7:6 (3) ugnal Iva Karlovića, ki je bil v letošnjem Wimbledonu v izjemni formi in je med drugim izločil dva igralca najboljše deseterice, Španca Fernanda Verdasca in Francoza Jo-Wilfried Tsongo. Dva metra in osem centimetrov visok Hrvat do četrtfinala še ni izgubil igre na svoj začetni udarec, tokrat pa je Federer za prvi "break" potreboval le štiri igre, kar je bilo dovolj, da je osvojil prvi niz. Tudi drugega je Federer spravil pod streho z enim samim "breakom", in sicer je odločitev padla v 11. igri. V tretjem nizu si tekmeca nista pripravila priložnosti za odvzem servisa, tako da je za zmago odločala podaljšana igra, v kateri se je Švicar znova zbral in se šestič zapored v Wimbledonu in enaindvajsetič zapored na turnirjih za grand slam uvrstil v polfinale. Karlović, ki je do četrtfinala zabil v povprečju 34 asov na dvoboj, jih je proti Federerju dosegel "le" 23. Razmerje v neubranljivih udarcih je bilo 39:29 v korist Švicarja.

Federer se bo za finalno vstopnico pomeril s presenečenjem letošnjega Wimbledona Tommyjem Haasom, ki igra tenis kariere. Tokrat je bil Nemec boljši od četrtega igralca sveta Novaka Đokovića. V prvem nizu je odločitev padla v enajsti igri, ko je Haas prvič v dvoboju odvzel servis Đokoviću. V drugem nizu sta se tekmeca pomerila v podaljšani igri, v kateri je vodil Đoković že s 6:3 in imel torej tri zaključne žogice za izenačenje rezultata. Vse tri priložnosti je 22-letni Srb zapravil. V tretjem nizu se je zmagovalec lanskega odprtega prvenstva Avstralije prebudil in znižal rezultat, že v četrtem pa je Haas povedel s 5:2, tako da njegova zmaga ni bila v nobenem trenutku pod vprašajem. 31-letni nemški veteran je Đokovića ugnal že v finalu Halleja, pripravljalnega turnirja pred Wimbledonom. Polfinalni dvoboj s Federerjem bo ponovitev epskega obračuna v osmini finala odprtega prvenstva Francije, v katerem je Haas vodil že z 2:0 v nizih, pa na koncu dvoboj izgubil.

Razmeroma z lahkoto se je v polfinale prebil domači ljubljenec Andy Murray. 22-letni Škot je imel s Juan Carlosom Ferrerom težave le v prvem nizu, v katerem je šele zadnja igra odločila zmagovalca. V drugem nizu je po "breaku" sprva povedel Ferrero z 2:0, vse ostalo pa je bilo v znamenju Murraya, ki bo prvi Britanec po letu 2001 in Timu Henmanu, ki se je uvrstil v polfinale Wimbledona.

Roddicku poslastica s Hewittom

Zadnjega polfinalista je dal dvoboj med starima znancema Hewittom in Roddickom, ki sta oba v preteklosti že blestela na sveti wimbledonski travi. Prvi niz je gladko dobil Američan, v drugem pa je Avstralec po preobratu v podaljšani igri, ko je izničil Roddickovo prednost 5:2, izid izenačil. V tretjem nizu je kazalo, da bo Hewitt strl odpor Roddicka, a ko sta se tekmeca pomerila v še eni podaljšani igri, se je zgodilo ravno obratno, saj je Roddick po prvi izgubljeni dobil naslednjih sedem točk zapored. V deseti igri četrtega niza je trdoživi Hewitt napravil odločilni "break" in znova izenačil rezultat. V petem nizu je pri izidu 4:4 prvi popustil Avstralec, sicer leta 2002 že zmagovalec Wimbledona. Roddick je namreč napravil "break" in si v naslednji igri brez večjih težav zagotovil četrto polfinalno wimbledonsko vstopnico v njegovi karieri. V letih 2004 in 2005 je igral Roddick celo dvakrat zapored v finalu, a mu je končno slavje obakrat preprečil Roger Federer.

Ne spreglejte