Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2016,
13.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

tenis

Nedelja, 14. 8. 2016, 13.39

6 let, 6 mesecev

Teniški turnir v Portorožu pred viharnim obdobjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Z zmagoslavjem Nemca Floriana Mayerja se je v Portorožu končal četrti teniški turnir serije challenger Tilia Slovenia Open. Zagotovo je bilo to zadnji pod tem imenom, mogoče tudi zadnji na slovenski obali, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zavarovalnici Tilia, ki se je leta 2013 pogumno spustila v projekt turnirja challenger in ga v naslednjih letih dobro izkoristila za svojo promocijo, so šteti dnevi. Jeseni se bo Tilia združila z Zavarovalnico Maribor, nov gospodar, pozavarovalnica Sava, pa se glede pokroviteljstva teniškega turnirja oziroma Teniške zveze Slovenije še ni izjasnil.

Direktor TZS Gregor Krušič pravi, da so vodilni ljudje pri Tilii novim upraviteljem predali pozitivno oceno glede turnirja. "Pogovori z novim lastnikom Tilie so intenzivni, odločitev bo znana v prihodnjih mesecih, za zdaj pa se Sava Re nagiba k temu, da pokroviteljstvo nad tenisom v Sloveniji vključi v svojo marketinško strategijo," pravi Krušič.

Negotovost glede lokacije ostaja

Tudi če bo turnir challenger ostal v koledarju, pa ni stoodstotno, da bo še naprej potekal v Portorožu. Avgusta zagotovo ne več, saj se stroški organizacije zaradi vrhunca turistične sezone močno povečajo. Dodatna težava pa je še ta, da bo moral imeti turnir prihodnje leto tako imenovani hospitality oziroma pogostitev igralcev.

Do zdaj so si morali udeleženci sami plačati namestitev, od leta 2017 naprej pa bo moral za to po pravilih Mednarodne teniške zveze (ITF) poskrbeti organizator. "Izračunali smo, da bo s tem strošek organizacije narasel za približno 25 tisoč evrov, kar je skoraj četrtina celotnega proračuna. Naš cilj je zato premakniti turnir v drugo polovico šestega meseca ali prvo polovico julija," pravi Krušič.

Zmagovalcu turnirja Tilia Slovenia Open Florianu Mayerju je zmagovalni pokal predal predsednik države Borut Pahor.  | Foto: Vid Ponikvar Zmagovalcu turnirja Tilia Slovenia Open Florianu Mayerju je zmagovalni pokal predal predsednik države Borut Pahor. Foto: Vid Ponikvar

Lokalno gospodarstvo brez posluha

Čeprav župan občine Piran Peter Bossman rad pohvali organizatorje turnirja in poudari, da je to največji športni dogodek na Obali, pa lokalno gospodarstvo turnirju ni najbolj naklonjeno. Zaradi tega je nekoč zamrl ženski teniški turnir WTA Banka Koper Slovenia Open, ki je v Portorožu zdržal pet let, od 2005 do 2010, in škoda bi bila, da bi si moral tudi challenger iz istega razloga poiskat nov dom.

"Dejstvo je, da na Obali ni dovolj velikih podjetij, ki bi prepoznala potencial turnirja oziroma ga izkoristila za promocijo. Hkrati pa se zavedamo, da ima 'slovenski Monte Carlo' ravno pravšnjo infrastrukturo za takšen teniški dogodek. Občutki so zato deljeni in treba bo tehtno pristopiti k rešitvi," dodaja Gregor Krušič.

Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič si je finale turnirja ogledal v družbi slovenskega Britanca Aljaža Bedeneta. | Foto: Vid Ponikvar Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič si je finale turnirja ogledal v družbi slovenskega Britanca Aljaža Bedeneta. Foto: Vid Ponikvar

Turnir Tilia Open letos prvič brez Slovenca v finalu

Turnir Tilia Open, ki je bil ustanovljen kot nekakšna pomoč oziroma odskočna deska za slovenske igralce, je letos prvič minil brez slovenskega predstavnika v finalu.

Pet jih je igralo v glavnem delu, Sven Lah in Tom Kočevar Dešman sta se poslovila v prvem krogu, Blaž Kavčič in Blaž Rola sta nesrečno izgubila v drugem, Grega Žemlja pa se je poslovil v polfinalu proti poznejšemu zmagovalcu. Z izjemo 17-letnega Svena Laha s Ptuja so preostali štirje igralci, ki bodo Slovenijo sredi septembra zastopali v Davisovem pokalu, že v zrelih teniških letih.

Britanec Bedene obiskal nekdanje reprezentančne kolege

Na žalost Žemlja, Kavčič in Rola, ki jih je v Portorožu obiskal tudi nekdanji reprezentančni kolega, zdaj Britanec Aljaž Bedene, pravih naslednikov nimajo, veliko bolj nadarjena pa je nova generacija slovenskih deklet, med njimi v prvi vrsti 15-letna Ljubljančanka Kaja Juvan, ki je osemnajsta igralka sveta v kategoriji do 18 let, ter tri leta starejša Tamara Zidanšek iz Slovenskih Konjic.

Na vrata poklicnega tenisa pa vedno glasneje trkata tudi 18-letni Ptujčanka Nina Potočnik ter Manca Pislak iz Ljubljane.

Ne spreglejte