Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
26. 1. 2017,
12.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

OP Avstralije Stan Wawrinka Roger Federer

Četrtek, 26. 1. 2017, 12.29

6 let, 6 mesecev

OP AVSTRALIJE, 10. DAN, MOŠKI

Federer hodil po robu prepada, na koncu postal junak teniške poslastice

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Foto: Getty Images

V polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije je Roger Federer v švicarskem obračunu preskočil oviro, ki je slišala na ime Stan Wawrinka. V odločilnem nizu je bil Federer dvakrat pred tem, da izgubi servis, na koncu pa se razveselil 28. uvrstitve v finale na turnirjih za grand slam.

Roger Federer, lastnik 17 naslovov na turnirjih za grand slam, si je pred prihodom v Melbourne dejal, da bo zadovoljen že z uvrstitvijo v četrtfinale, saj je imel lani operacijo kolena in ga lep čas ni bilo v teniški karavani. Zdaj je v velikem finalu.

V polfinalu mu je nasproti stal rojak Stan Wawrinka. V prvih dveh nizih je Federerju uspelo nagniti tehtnico na svojo stran. Videti je bilo, da je Wawrinka na tleh, a se je pobral.

Zrežiral je velik preobrat in izsilil odločilni peti niz. Dvakrat je imel celo priložnost, da Federerju odvzame servis, a se je izkušenejši tekmec obakrat pobral. Ključna je bila šesta igra, v kateri je Roger odvzel servis Wawrinki in si odprl pot do velikega finala.

"Ne vem, kolikokrat sem ubranil break žogico. Težko je bilo. Vedel sem, da moram vztrajati in igrati agresivno. Mislim, da mi je nekako podaril igro na svoj servis. Nato sem serviral do konca in ne morem biti srečnejši. Vse se je na hitro končalo, zato sem moral pogledati celo na semafor, da sem se prepričal, da je res konec. V najdrznejših sanjah si nisem mislil, da bom letos v Avstraliji prišel tako daleč," je bil vesel Federer.

To bo zanj že 28. finale na turnirjih za grand slam. 

Z današnjim uspehom je potrdil nadvlado nad Wawrinko, saj je zmagal na kar 19 od skupaj 22 medsebojnih dvobojev.

Ali se obeta epski finale z Nadalom?

Bo v nedeljo igral proti Nadalu? | Foto: Getty Images Bo v nedeljo igral proti Nadalu? Foto: Getty Images Drugi polfinale bo v petek, nasproti pa si bosta stala Španec Rafael Nadal in Bolgar Grigor Dimitrov.

Ljubitelji tenisa si želijo, da bi videli epski finale med Federerjem in Nadalom, o katerem sta pred nekaj meseci oba le sanjala.

"Verjetno sem njegov največji navijač. Njegova igra je izjemna. V preteklosti sva imela nekaj epskih dvobojev. Mislim, da si nobeden on naju ni mislil, da bi lahko letos v Avstraliji igrala v finalu. Lani sem bil na odprtju njegove akademije. Takrat sem mu dejal, da si želim, da bi odigrala kakšno revijalno tekmo. Jaz sem imel le eno nogo (operacija kolena, op. a.), on je imel težave z zapestjem. Igrala sva tenis z mlajšimi igralci, to pa je bilo največ, kar sva bila zmožna v tistem trenutku," je Federer v smehu končal misel o morebitnem finalu z Nadalom.

OP Avstralije, 11. dan (moški):

Polfinale
Roger Federer (Švi, 17) : Stan Wawrinka (Švi, 4) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3

Prvi niz Wawrinka : Federer 5:7
Oba igralca sta na začetku prvega niza dobro igrala na svoj servis. V četrti in peti igri sta imela oba priložnost, da bi tekmecu odvzela servis, a brez uspeha. Wawrinka jo je imel spet pri rezultatu 5:5, a je Federer zdržal. Že v naslednji igri je Federer dosegel prvi breaka v dvoboju in se razveselil vodstva v nizih z 1:0.

Drugi niz 3:6
Roger Federer je v šesti igri drugega niza drugič vzel servis Wawrinki in nato varno serviral žogice za vodstvo v nizih z 2:0.

Tretji niz 6:1
V četrti igri je Stan Wawrinka dosegel prvi break v dvoboju in nakazal, da se še ne namerava predati slovitemu rojaku. Dvig ravni igre je pokazal tudi v šesti igri, v kateri je Federerju spet odvzel igro na njegov servis.

Četrt niz
Wawrinka je že v prvi igri vzel servis Federerju, kar mu je tako uspelo že tretjič zapored. Lastnik 17 naslovov za grand slam mu je nemudoma vrnil udarec. Wawrinka je spet zaigral odločneje pri rezultatu 4:4, ko je serviral Federer, in dobil pomembno igro ter se na koncu veselil izenačenja v nizih na 2:2.

Peti niz
Wawrinka je imel v tretji igri prvič priložnost za break, a je Federer zdržal. Izkušenejšemu Švicarju se je uspelo obraniti tudi v peti igri. Že v naslednji je Federerju uspelo odvzeti servis Wawrinki, ki je za konec naredil dvojno napako. To je Federerja poneslo do velike zmage in 28. uvrstitve v veliki finale.

Ne spreglejte