Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
22. 4. 2014,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Donna Vekić WTA Dominika Cibulkova Kuala Lumpur

Torek, 22. 4. 2014, 11.02

8 let

Svet česa podobnega ni doživel že osem let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadarjena hrvaška teniška igralka Donna Vekić se je zapisala v zgodovino kot prva, ki je po letu 2006 osvojila turnir WTA, čeprav še ni dopolnila 18 let.

Čeprav Donna Vekić šteje šele 17 pomladi, je v karieri odigrala že tri finalne dvoboje na turnirjih WTA (še Taškent 2012 in Birmingham 2013), v tretje pa se ji je končno izšlo. V finalu WTA-turnirja v Kuala Lumpurju z nagradnim skladom 250 tisoč ameriških dolarjev (dobrih 180.000 evrov) je prvič v karieri premagala igralko, uvrščeno med najboljših deset na svetu, in se vpisala na seznam zmagovalk.

Kritikom je zaprla usta, trenira jo Anglež

Premagala je prvo nosilko Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, razburljiv dvoboj v "tropskih" pogojih pa je trajal zelo dolgo, skoraj tri ure. "Zelo sem srečna. Sploh ne vem, kaj bi vam povedala," je Hrvatica ostala brez besed pred zbranim občinstvuom po zmagi s 5:7, 7:5 in 7:6 (4). V tretjem nizu je vodila že s 5:1, pri 5:2 zapravila štiri žogice za zmago, nato izgubila štiri igre zaporedne, a vseeno izsilila podaljšano igro, izkoristila šesto zaključno žogico in se zapisala na seznam dobitnic WTA-turnirjev. Postala je prva Hrvatica, ki ji je to uspelo po Ivi Majoli in letu 2002. Z zmago v Maleziji je postala najvišje uvrščena hrvaška igralka na svetovni jakostni lestvici.

V začetku leta ji ni šlo najbolje, pogosto je izgubljala v prvem krogu: "Ne vem, kaj pričakujejo ljudje od mene. Imam le 17 let, sem najmlajša igralka med top sto, tako da je za boljše rezultate še dovolj časa," je pred meseci razmišljala Donna. Z zmago v Maleziji je kritikom zaprla usta. Postala je najmlajša zmagovalka turnirja WTA v zadnjih osmih letih, Hrvaška pa je lahko ponosna na prihodnost ženskega tenisa, saj izjemno prihodnost napovedujejo tudi leto dni mlajši Ani Konjuh.

Vekićeva je v prestolnici Malezije dobila še četrti dvoboj, na katerem je zmagala po izgubljenem uvodnem nizu, tako da se je je oprijel vzdevek kraljice vrnitev. Prihaja iz Osijeka, za njo so se pred leti potegovali tudi Britanci, saj že šest let sodeluje z otoškim trenerjem, v Londonu pa tudi trenira. Njen trener je David Felgate, ki je pred leti skrbel za vrhunske predstave Tima Henmana.

Rekord ostaja v rokah Tracy Austin

Vekićeva je turnir v Maleziji osvojila s 17 leti, 10 meseci in 23 dnevi in postala prva igralka na svetu, ki je po letu 2006 osvojila turnir z manj kot 18 leti. Zadnja je bila Američanka Vania King, ki je pred osmimi leti postala najboljša v Bangkoku, takrat pa je bila še dva meseca mlajša od Slavonke.

Tistega leta se je zmage v Portorožu veselila Avstrijka Tamira Paszek, ki je največji teniški dogodek na slovenskih tleh osvojila z manj kot 16 leti, kar je bila takrat prvovrstna senzacija. Avstrijka se je na seznamu najmlajših zmagovalk na turnirjih WTA uvrstila na deveto mesto, rekord še vedno pripada Američanki Tracy Austin, ki je pred 37 leti opravila z vsemi tekmicami v Portlandu, čeprav je imela le 14 let ter 28 dni.

Ne spreglejte