Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
10. 1. 2017,
19.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

tenis Serena Williams Stan Wawrinka WTA ATP

Torek, 10. 1. 2017, 19.39

6 let, 6 mesecev

Slovenska dekleta so mlajša, moški nekje v povprečju

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Serena Williams

Ste vedeli, da so teniške igralke, ki so uvrščene med prvih deset oziroma sto igralk, povprečno mlajše kot moški? To pomeni, da se pri dekletih generacija hitreje menja kot pri moškem delu. Pogledali smo tudi starost slovenskih igralk in igralcev.

Če pod drobnogled vzamemo prvih deset igralk in igralcev na svetu, lahko takoj opazimo razliko. Pri prvih desetih moških je povprečna starost 28,4 leta. Najmlajši med njimi je Dominic Thiem, ki je star 23 let, medtem ko sta najstarejša med njimi Stan Wawrinka in Tomaš Berdych, ki imata 31 let.

Pri dekletih je povprečna starost med prvo deseterico skoraj dve leti nižja. Ta znaša 26,6 leta. Status najstarejše igralke ima že kar nekaj časa Serena Williams. Ena najboljših teniških igralk vseh časov ima za seboj že 35 pomladi. Madison Keys, ki je najmlajša med elitno deseterico, je od  Williamsove mlajša kar 17 let in je stara šele 21 let.

Rafael Nadal spada že med starejše igralce, ki so uvrščeni med prvo deseterico. | Foto: Rafael Nadal spada že med starejše igralce, ki so uvrščeni med prvo deseterico.

Koliko so dejansko stari?

Če pogledamo letnice igralk, lahko ugotovimo, da je pet deklet rojenih v osemdesetih letih. Angelique Kerber (1989), Serena Williams (1981), Agnieszka Radwanska (1989), Dominika Cibulkova (1989) in Svetlana Kunzentoza (1985), preostalih pet pa je rojenih v devetdesetih letih: Simona Halep (1991), Garbine Muguruza (1993), Madison Keys (1995), Johanna Konta (1991) in Karolina Pliškova (1992).

Pri moških sta v devetdesetih letih rojena le dva. Mladi Avstrijec Dominic Thiem je bil rojen leta 1993, Miloš Raonić pa leta 1990. Preostali člani so starejši. Novak Đoković in Andy Murray sta bila rojena leta 1987, Kei Nišikori dve leti pozneje, najboljši hrvaški igralec Marin Čilić leta 1988, Stan Wawrinka in Tomaš Berdych leta 1985, Rafael Nadal in Gael Monfils pa leta 1986.

Stan Wawrinka je svoj zadnji turnir za grand slam osvojil pri 31 letih. | Foto: Stan Wawrinka je svoj zadnji turnir za grand slam osvojil pri 31 letih.

Lep primer sta Andy Murray in Stan Wawrinka

Če sliko pogledamo nekoliko širše (prvih sto igralcev in igralk), pridemo še do zanimivejših ugotovitev. Med moškimi je med prvih sto uvrščenih le 20 igralcev, ki so mlajši od 25 let. Pri dekletih pa jih lahko naštejemo kar 41.

Po teh podatkih lahko vidimo, da se generacija pri dekletih hitreje menja kot pri moških, ki največje uspehe dosegajo v zrelejših športnih letih. Za to je kar nekaj lepih primerov. Andy Murray se je na prvo mesto lestvice ATP povzpel pri 29 letih. Lep primer je tudi Švicar Stan Wawrinka, ki je svoj prvi turnir za grand slam osvojil pri 29 letih, zadnjega pa pri 31 letih, ko je lani zmagal na OP ZDA.

Tadeja Majerič je s 26 leti najstarejša slovenska teniška igralka, ki igra med posameznicami. | Foto: Vid Ponikvar Tadeja Majerič je s 26 leti najstarejša slovenska teniška igralka, ki igra med posameznicami. Foto: Vid Ponikvar

Grega Žemlja je najstarejši, a tudi trenutno najboljši

Za primerjavo smo vzeli tudi pet najboljših slovenskih teniških igralk in igralcev in ugotovili, da so glede na prvo deseterico nekoliko pod povprečjem, predvsem dekleta. Pri moških je s 30 leti najstarejši Grega Žemlja, ki je tudi najvišje uvrščen na svetovni lestvici (152. mesto). Sledijo mu Blaž Kavčič (29), Mike Urbanija (27), Blaž Rola (26) in Tomislav Ternar (26). Njihova povprečna starost znaša 27,6 leta.

Pri dekletih je med posameznicami po letih najstarejša Tadeja Majerič, ki je stara 26 let. Najboljša slovenska igralka Polona Hercog je stara 25 let, istih let je Dalila Jakupovič, medtem ko sta Tamara Zidanšek in Manca Pislak stari 19 let. Njihova povprečna starost pa je 22,8 leta. Povprečje slovenskih igralk bi se nekoliko dvignilo, če bi vključili še Katarino Srebotnik in Andrejo Klepač, ki igrata samo med dvojicami in spadata že med izkušenejše igralke. Prva je stara 35, Klepačeva pa 30 let.

povprečna starost teniških igralcev in igralk | Foto:

Ne spreglejte