Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
2. 12. 2015,
12.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Blaž Kavčič Roger Federer Miha Mlakar

Sreda, 2. 12. 2015, 12.23

6 let, 7 mesecev

Slovenec v pogovorih z Rogerjem Federerjem (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Zdaj je tisti del, ko je najbolj mučno, ampak tako je v teniškem svetu. Štirinajst dni bo treba zelo trpeti, potem bo nekoliko lažje," nam je uvodoma povedal Blaž Kavčič.

Lanska sezona se znova ni končala po njegovih željah, saj se spet ubadal s poškodbami, ki ga pestijo že zadnjih nekaj let. Tokrat se je odločil, da si vzame nekaj več časa za rehabilitacijo, saj se je želel dokončno pozdraviti in novo sezono začeti zdrav.

"Po zadnji poškodbi sem si vzel dva meseca tekmovalnega odmora in zdaj res ne čutim nobenih bolečin. Rezultati res niso bili najboljši, kar je posledica tega, da mi je manjkalo dobrih treningov. Izgubil sem veliko hitrosti, kar je pri meni in na sploh v teniški igri zelo pomembno. Manjkalo mi je tudi vzdržljivosti, saj sem izgubil kar nekaj tretjih nizov. Ponavadi sem bil fizično precej bolje pripravljen kot nasprotnik, zdaj pa se mi je zdelo, da je bilo prav obratno. Vsekakor ne morem biti zadovoljen z letošnjo sezono," je uvodoma povedal Kavčič.

Telo ženem do skrajnosti

Te dni se Blaž že vneto pripravlja na novo sezono in kot pravi, se je letos pripravljalnega obdobja lotil na nekoliko drugačen način. "Letos smo se vsega skupaj lotili nekoliko drugače. Predvsem zato, ker sem bil v zadnjem obdobju veliko poškodovan. Letos sem priprave začel že po drugi poškodbi noge. Veliko časa sem preživel v fitnesu, zdaj pridobivam kondicijo. Telo ženem do skrajnosti. Trenutno igram le od 45 minut do ene ure tenisa na dan. Želja je zares velika in po eni strani uživam na treningih, saj me nič ne boli. Komaj čakam, da bo to pripravljalno obdobje za mano in da bom spet dobro pripravljen."

Dejan se je poslovil, jaz pa se ze pridno pripravljam na novo sezono. :)

Posted by Blaž Kavčič on 28. november 2015

Sprošča se tudi z boksarsko vrečo

Blaž s svojo ekipo poskrbi, da treningi niso monotoni, zato si včasih na roke nadene boksarske rokavice in se spravi nad boksarsko vrečo. Nazadnje je poslal sporočilo tudi športno upokojenemu Dejan Zavcu. "Že nekaj časa na treningih boksam. Zdi se mi, da je boks zelo dober za gibanje. Biti moraš na prstih in nagnjen moraš biti naprej … Gibanje je podobno kot pri tenisu. Vsi vemo, da je boks fizično zelo naporen, poleg tega pa lahko daš iz sebe nekaj agresivnosti in jeze (smeh, op. p.). Gre za zelo zanimiv in koristen trening."

Treniral naj bi tudi z Rogerjem Federerjem

Po napornih kondicijskih treningih se bo odpravil v toplejše kraje. Tudi letos odhaja v Dubaj, kjer bo imel možnost trenirati z nekaterimi vrhunskimi igralci, med njimi tudi z Rogerjem Federerjem. "Spet se pogovarjamo s Federerjem, mislim, da bom z njim opravil kar nekaj treningov. Tam bosta še Andy Murray in Kyle Edmund, prav tako bo prisotnih nekaj francoskih igralcev," je povedal 28-letni Ljubljančan, ki bo letošnjo sezono začel na turnirju v Chennaiju. Za tem ga čaka še OP Avstralije, kjer se bo skušal uvrstiti na glavni turnir.

Svetovalci stanejo med 10 in 15 tisoč evrov

Potem ko se je pred časom sporazumno razšel z Blažem Trupejem, ima v svoji ekipi novega trenerja. Zdaj že nekaj časa sodeluje z Miho Mlakarjem, v prihodnosti pa bi si v ekipi želel še kakšnega svetovalca. Blaž ima za seboj že kar nekaj izkušenj, tako da sam najbolj ve, kaj potrebuje za dobro pripravo.

"Z Miho sva se zelo dobro ujela. Ne glede na to, da so bili v zadnjem obdobju slabi rezultati, sva vseeno zelo dobro trenirala. Vsi vemo, da se dober trening pozna šele čez nekaj časa. Kot sem že nekajkrat omenil, si v prihodnje v ekipi želim svetovalca, ki je bil tudi sam nekdaj teniški igralec. Z njim bi preživel teden dni treninga in na koncu bi on ocenil, kaj je treba še izboljšati. Realno je treba vedeti, da takšni trenerji stanejo med 10 in 15 tisoč evrov na mesec ali celo več. Trenutno si je to zelo težko privoščiti, saj so poleg še drugi stroški. Na koncu so to zelo visoke številke in če nisi okrog 50. mesta na svetovni lestvici, si je takšnega trenerja težko privoščiti."

Tudi svojega trenerja ne bo imel vselej zraven. Računa, da bo Miha z njim od 15 do 20 tednov na leto, kar sta približno dve tretjini turnirjev v celotni sezoni. Zaradi slabših rezultatov je Kavčič padel na svetovni lestvici in je trenutno na 151. mestu lestvice ATP. Kljub temu pa njegovi cilji za prihodnjo sezono ostajajo isti kot pred tem.

"Cilje sem imel visoke in so se mi vedno zdeli dosegljivi. Moj cilj je, da bi bil v prihodnji sezoni zdrav in da bi lahko normalno treniral. Če bom zdrav, bo igra boljša, posledično pa bodo boljši tudi rezultati. Igral sem že zelo dober tenis in premagoval zelo dobre igralce. Zavedam se, da imam v svoji igri še kar nekaj rezerve. Treba je vedeti, da je tenis precej nepredvidljiv šport, tako da se ti morajo določene stvari iziti. Čakal bom na svojo priložnost in jo bom skušal maksimalno izkoristiti. Na večjih turnirjih te že en dober rezultat dvigne po lestvici, s tem pa dobiš tudi veliko samozavesti," je prepričan Blaž.

Novak Đoković bo še vedno prvi na svetu, a …

Na koncu smo 28-letnega Ljubljančana vprašali, kaj meni o letošnji superiornosti Novaka Đokovića. "Če pogledamo nazaj, sta imela že tako Roger Federer kot tudi Rafael Nadal takšno sezono in smo lahko videli, da je bil Federer po tistem že sedmi na lestvici. Nekateri so mislili, da bo prenehal in zdaj vidimo, kako igra. Pri vrhu se stvari lahko zelo hitro spremenijo. Razlike so zelo majhne, saj lahko dvoboj odloči le nekaj točk. Mislim, da bo Đoković še nekaj časa na prvem mestu, a po mojem mišljenju bo težko tako superioren kot zadnje leto."

Ne spreglejte