Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

denar podjetništvo šport Marko Umberger Urška Svetlik Roman Veras Borut Fijavž

Petek, 22. 9. 2017, 14.45

6 let, 7 mesecev

Podjetniki v šport mladih ne vlagajo, pa bi morali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Marko Umberger | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Poslanstvo športa je, da se z njim ukvarjajo mladi. Vrhunski rezultati so nato le posledica. A šport ni poceni, tudi v mladinskih tekmovanjih. V otroških športnih klubih nam razlagajo, da zanje gospodarstvo nima posluha. Je pa zdaj teniška zveza le našla partnerje za pomoč mladim.

"Moje osebno poslanstvo in naše zveze je vzgoja mladih igralcev. Vrhunski tenis je dejansko na drugem mestu. Brez mladih ne bo nič. V tem duhu prepričujemo gospodarstvo, da je to pravzaprav neke vrste družbena odgovornost, da se financirajo tudi mladi športniki. In smo naleteli na pozitivne odzive," nam je povedal Marko Umberger, predsednik Tenis Slovenije. "Ta denar bo šel izključno za razvoj teniških igralcev."

V zadnjem času je izredno veliko novih vpisov v košarkarske šole. | Foto: Thinkstock V zadnjem času je izredno veliko novih vpisov v košarkarske šole. Foto: Thinkstock

Denar (vsota za zdaj ni jasna) bodo zvezi zagotovili zbornici avstrijskih in nemških podjetij v Sloveniji ter Hidria, ki že pomaga idrijski košarkarski šoli, pa mlademu jeseniškemu hokeju. Urška Svetlik, direktorica in članica poslovnega odbora Hidrie, razlaga, da gre za namensko dodeljevanje pomoči: "Ta hip gredo najprej sredstva za oživitev tenisa v Tolminu. Tam klub trenutno nima prave organizacije, nima pravih sredstev oziroma ne deluje kot dejanski klub, ki bi omogočil, da bi mladi trenirali tenis in morebiti postali profesionalni teniški igralci."

V prispevku Planet TV je na primeru Košarkarske šole Petrol Olimpija in teniškega kluba Šport plus, kjer je zrasla Kaja Juvan, prikazano, da stroške otroškega športa v večini krijejo starši. "Vadnine in mestna občina pokrijeta večino stroškov. Pomaga tudi sam klub. Velika podjetja pa so za zdaj vezana le na člansko košarko, ki je predvajana po televiziji. Nekateri pa se odločajo, da sofinancirajo projekte. Letos smo imeli Zmajčkov kamp. Imeli smo precej donatorjev, ki so dali namensko sredstva, da bi se delalo z mladimi," pove vodja Olimpijine košarkarske šole Borut Fijavž.

Kaja Juvan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Tenis svojo zgodbo še čaka

Košarka, rokomet, motokros zaradi svetovnih uspehov že čutijo bum med mladimi. Tenis svojo zgodbo še čaka. Roman Veras, predsednik teniškega kluba Šport plus, verjame, da se bo to zgodilo, ko v svetovni vrh pride zmagovalka mladinskega Wimbledona: "Kaja Juvan je svetovni potencial. Mi v njo zelo verjamemo. Ona je pridna, ona je rojena zmagovalka. To tudi dokazuje z rezultati. Trenutno v njo vsi vlagamo: starši, mi, zveza, tudi nekaj sponzorjev se najde. Mi kot klub pa predvsem upamo, da bo Kaja postala dobra blagovna znamka, ki bi nam pozneje pomagala, da se bo še več otrok, ki bi radi tekmovali, vpisalo v klub."

Šport je za mlade zelo pomemben. "Otroci želijo igrati tenis oziroma starši vidijo tu potencial za otroka, neko družbo. Starši iščejo za otroka okolje, kjer bi se dobro počutili, kjer bi si našli družbo, ki, da bi se imela lepo, ne potrebuje droge, alkohola ali da je ves čas pred računalnikom. Zato jih vpisujejo v tenis," sklene Veras.

Ne spreglejte