Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
7.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Johanna Konta Ilie Nastase pokal Fed

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 7.35

6 let, 6 mesecev

Pokal Fed, svetovna skupina, polfinale

Teniški dvoboji pokala Fed v senci škandala v Romuniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Johanna Konta | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V finalu ekipnega ženskega tekmovanja za pokal Fed bosta igrali reprezentanci Belorusije in ZDA. Slednje so v odločilni peti igri dvojic premagale branilke naslova Čehinje s 3:2, Belorusinje pa so bile z enakim rezultatom boljše od Švice. Finale je na sporedu 11. in 12. novembra. Še vedno odmeva škandalozno obnašanje legendarnega romunskega teniškega igralca Ilieja Nastaseja.

Sedemdesetletni Ilie Nastase, uradno sicer kapetan romunske teniške ekipe, je v soboto poskrbel za izpad, ki ga sicer 'gentlemanski' teniški šport še ni doživel. Kolegico na drugi strani igrišča Anne Koethavong in najboljšo britansko igralko Johanno Konta je sredi dvoboja verbalno napadel in ju hudo zmerjal. Besede so bile tako ostre, da je tenisačica na igrišču začela neutolažljivo jokati in sodnik je moral za 20 minut prekiniti dvoboj.

Nastase se tu ni ustavil, ampak se je lotil še glavnega sodnika. Po nizu zmerljivk je sodnik zahteval, da mu varnostniki odvzamejo akreditacijo in ga pospremijo s športnega stadiona.

Nastase je povsem izgubil živce.  | Foto: Getty Images Nastase je povsem izgubil živce. Foto: Getty Images

Dvoboj med Sorano Cirsteo in Johanno Konto se je po 20-minutni prekinitvi nadaljeval, zmagala pa je Romunka, ki je nato na novinarski konferenci stopila v bran svojemu kapetanu in med drugim dejala: "Igrala sem po celem svetu. Gledalci so mi povedali marsikaj, me zmerjali in bili zelo nešportni, nikoli pa zato nisem jokala." Romunija je na koncu dobila dvoboj in si zagotovila obstanek v drugi svetovni skupini pokala Fed.

Šokiral tudi z rasistično izjavo

Tudi v dneh pred dvobojem je Nastase opozoril nase. Na žrebu je pred televizijskimi kamerami in mikrofoni pristopil do kapetanke Koethavongove in jo vprašal za njeno številko sobe, v pogovoru z romunskimi novinarji pa je imel tudi rasistično opazko o nosečnosti najboljše igralke na svetu Američanke Serene Williams. Dejal je: "Bomo videli, kaj bo prišlo ven. Čokolada z mlekom?"

Belorusija prvič v finalu pokala Fed

Belorusija se je uvrstila v finale po zmagi 18-letne Arina Sabalenko, 125. igralke na svetu, ki je v treh nizih premagala Švicarko Viktorija Golubic. Tekmice bodo dobile jutri zjutraj, ko bo na Floridi končan drugi polfinale med ZDA in Češko, kjer je rezultat po prvem dnevu 1:1.

Belorusinje so do zmage prišle v prvih dveh nedeljskih dvobojih. Najprej je Aleksandra Sasnovič, 96. z lestvice WTA, premagala Timeo Bacsinszky (22.) s 6:2, 7:6, nato pa je 18-letna Arina Sabalenka, 125. igralka na svetu, v treh nizih presenetila Viktorijo Golubic (6:3, 2:6, 6:4).

Belorusija, ki je drugi dan tekmovanja povedla s 3:1, tako da zadnji dvoboj ni bil več odločilen, bo prvič v zgodovini igrala v finalu, ZDA, ki imajo največ trofej iz tega tekmovanja (17), pa se bodo skušale dokopati do prvega naslova po letu 2000.

Američanke so sicer nastopile brez večino najboljših igralk, zmago pa sta prinesli Coco Vandeweghe in Bethanie Mattek-Sands, ki sta premagali navezo Katerina Siniakova/Kristina Pliškova s 6:2, 6:3.

Minsk: BELORUSIJA : ŠVICA 3:2
Sobota:
Aleksandra Sasnovič (Blr) : Viktorija Golubic (Švi) 6:3, 5:7, 7:5;
Arina Sabalenka (Blr) : Timea Bacsinszky (Švi) 4:6,5:7;

Nedelja:
Aleksandra Sasnovič : Timea Bacsinszky 6:2, 7:6 (2)
Arina Sabalenka : Viktorija Golubic 6:3, 2:6, 6:4
Olga Govorcova/Vera Lapko : Belinda Bencic/Martina Hingis 0:6, 1:6

 

Saddlebrook: ZDA - ČEŠKA 3:2
Sobota:
Coco Vandeweghe (ZDA) : Marketa Vondrousova (Češ) 6:1, 6:4;
Shelby Rogers (ZDA) : Katerina Siniakova (Češ) 3:6, 3:6;

Nedelja:
Coco Vandeweghe : Katerina Siniakova 6:4, 6:0
Shelby Rogers : Marketa Vondroušova 2:6, 5:7
Coco Vandeweghe/Bethanie Mattek-Sands : Katerina Siniakova/Kristina Pliškova 6:2, 6:3
Ne spreglejte