Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
23. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

tenis Thomas Muster

Nedelja, 23. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Pijani voznik mu je skoraj uničil kariero

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63
Thomas Muster | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Pred Rafaelom Nadalom je za kralja peska veljal nekdanji teniški igralec Thomas Muster. V svoji športni karieri je imel Muster kar nekaj smole. Pravzaprav je njegova kariera visela na nitki, potem ko ga je z avtom zbil pijan voznik.

Thomas Muster je začel leta 1984 še kot mladinec igrati na najvišji ravni, potem ko je za Avstrijo nastopil v Davisovem pokalu. Prav tako je istega leta igral na olimpijskih igrah v Los Angelesu. V profesionalni tenis je vstopil leta 1985, na prvem turnirju na najvišji ravni (Hilversum) pa je zmagal že leto pozneje. Leta 1988 je šestkrat igral v finalu in štirikrat  zmagal (Boston, Bordeaux, Praga in Bari). Tistega leta je sezono končal kot 16. igralec sveta in tako napovedal pohod na sam vrh.

V sezoni 1989 je tako tudi kazalo. Muster je postal prvi Avstrijec, ki se mu je na OP Avstralije uspelo prebiti do polfinala. Tam ga je po štirih nizih premagal legendarni Ivan Lendl, ki je bil takrat prvi igralec sveta. Kmalu za tistim se je Thomas prebil med prvo deseterico.

Usodni 31. marec, dan, ki si ga bo za vedno zapomnil

Thomas Muster se je tisti večer na turnirju v Miamiju uvrstil v veliki finale. V polfinalu je premagal Francoza Yannicka Noaha, v finalu pa ga je čakal Ivan Lendl. Le nekaj ur za tem se je zgodila nesreča, ki si jo bo za vedno zapomnil. Medtem ko je Muster iz prtljažnika jemal svojo teniško torbo, se je v njegov avtomobil zaletelo drugo vozilo, ki ga je vozil pijan voznik. Avstrijec si je ob tem resno poškodoval levo koleno. Poškodovana sta bila tudi voznik in fotograf, ki sta takrat sedela v avtu. Vse tri so morali odpeljati v bolnišnico.

"Nisem vedel, kaj pomeni imeti strgane kolenske vezi in kakšne so posledice." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Nisem vedel, kaj pomeni imeti strgane kolenske vezi in kakšne so posledice." Foto: Guliverimage/Getty Images "Mislil sem, da bom po nekaj tednih že hodil in tekel"

"Stal sem za avtom, ki je imel odprt prtljažnik. V tistem trenutku je neuravnovešeni voznik s hitrostjo 60 milj (95 kilometrov na uro) priletel v nas. Vrglo me je vsaj pet metrov stran," je po nesreči z mavcem na nogi in v bolečinah razlagal nesrečni igralec. Veliko jih je bilo takrat prepričanih, da je konec z njegovo športno kariero.

"Nisem vedel, kaj pomeni imeti strgane kolenske vezi in kakšne so posledice. Bil sem zelo pozitiven. Mislil sem, da bom po nekaj tednih že hodil in tekel. Če pogledam nazaj, je bilo obdobje, ko sem se vračal po poškodbi, zelo težko."

Vrnil se je že prihodnje leto

V času, ko je bil poškodovan, so zanj celo izdelali poseben stol, tako da je lahko že z nogo v mavcu treniral udarce. S svojo značilno trmo in delavnostjo se je vrnil že prihodnje leto in osvojil tri turnirje. Vrhunec kariere je dosegel leta 1995, ko je osvojil najprestižnejši turnir na pesku, kar je tudi edina zmaga na turnirjih za grand slam. Februarja leta 1996 je postal prvi igralec sveta, in sicer za skupno šest tednov.

Na wimbledonski travi ni dobil niti enega dvoboja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na wimbledonski travi ni dobil niti enega dvoboja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zakleti Wimbledon

Thomasu Musterju je v karieri uspelo zmagati na 44 turnirjih serije ATP, od tega je 40 zmag zbral na pesku. Je tudi nosilec enega neslavnega rekorda, saj mu kot edinemu prvemu igralcu sveta na wimbledonski travi ni uspelo zmagati niti na enem dvoboju. Najprestižnejšega turnirja se je v svoji profesionalni karieri udeležil štirikrat.

Pri 33 letih je dobesedno izginil iz sveta tenisa Vse, kar je bilo povezano s tenisom, je vrgel stran. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vse, kar je bilo povezano s tenisom, je vrgel stran. Foto: Guliverimage/Getty Images

Leta 1999 je izgubil že v prvem krogu OP Francije in takrat se je odločil za umik. Ko je izgubil proti Nicolasu Lapenttiju na igrišču številka dve, je vedel, da je bil to njegov zadnji dvoboj, kar je bilo zanj zelo čustveno."

"Po drugi strani je bil neverjeten občutek, saj mi ni bilo treba zjutraj vstati in oditi na trening. Ko sem prišel domov, sem vse, kar je bilo povezano s tenisom, vrgel v smeti. Res sem bil utrujen od tenisa, potovanj, hotelov in vsega, kar je povezano s tem športom. Morda bi si moral vzeti le šest mesecev odmora. Ne vem, ali je bila to prava odločitev, ampak čutil sem, da je čas, da končam."

Imel je 99 kilogramov in pokadil dve škatlici cigaret na dan

Kmalu po tistem je odšel v Avstralijo, kjer se je poročil, dobil sina in povsem pozabil na tenis. Vse, kar je imel v Evropi, je pustil za sabo in se preselil v mesto Noosa Heads severno od Brisbana. Imel je 99 kilogramov in pokadil dve škatlici cigaret na dan. Nato se je ločil, odšel domov in se odločil še enkrat poskusiti v tenisu.

"To je bila povsem nora odločitev, vendar je bilo super." | Foto: Guliverimage/Getty Images "To je bila povsem nora odločitev, vendar je bilo super." Foto: Guliverimage/Getty Images

Treniral je sedem ur na dan in kmalu je lahko začel igrati na veteranskih turnirjih. Takrat se je v njem prebudila želja, da se še enkrat preizkusi v profesionalnem tenisu na turnirjih serije Challenger. Ugotovil je, da bo zelo težko dobiti dvoboj. "To je bila povsem nora odločitev, vendar je bilo super. To bi še enkrat ponovil," je razkril Muster, ki se je leta 2010 preizkusil na turnirju  v Ljubljani. Uradno se je od tenisa poslovil leta 2011.

Ne spreglejte