Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

Natisni članek

WTA Jelena Dokić teniški globus

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 18.18

6 let, 6 mesecev

Pekel in trpljenje nekdanje teniške igralke: imela je že 120 kilogramov

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70
Jelena Dokić | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Jelena Dokić, nekdanja najboljša srbska teniška igralka, je v zadnjih letih preživela izjemno težko obdobje. Kot je pred kratkim sama priznala, je imela po koncu kariere, ki jo je končala leta 2013, celo 120 kilogramov.

Nekdanja četrta igralka sveta je zaradi ščitnice pridobila odvečne kilograme. Jelena je medijske stolpce polnila že pred leti, potem ko se je prepirala s svojim očetom. Ta je bil do nje večkrat nasilen in med drugim je tudi to vplivalo na njeno zdravje. Tokrat je v svoji zgodbi razkrila, kako trdo je garala, da je izgubila odvečne kilograme. Tokrat tudi ne izključuje možnosti, da bi se vrnila v "beli šport".

 

A post shared by JELENA DOKIC 🇦🇺 (@dokic_jelena) on

V enem letu pridobila 60 kilogamov

"Moja teža je bila dvakrat večja kot takrat, ko sem igrala tenis," je razkrila Dokićeva, ki se je samo v enem letu zredila za kar 60 kilogramov. "Nisem mogla delati stvari, ki jih imam rada. Nisem mogla teči, igrati tenisa, skakati, teči po stopnicah. Na začetku okrevanja sem lahko le hodila, za tem sem nadaljevala z lažjimi vzponi. Dolgo časa je trajalo, da sem izgubila 15 kilogramov in šele takrat sem lahko začela lažji tek."

Jelena Dokić je pred kratkim obiskala Poreč. | Foto: Instagram/Getty Images Jelena Dokić je pred kratkim obiskala Poreč. Foto: Instagram/Getty Images Šele na polovici poti

Jelena se je za dieto odločila na začetku letošnjega leta. Do zdaj ji je uspelo shujšati za 30 kilogramov, kar ji je omogočilo, da je znova aktivna, a se zaveda, da še ni prišla do cilja. "To je šele polovica moje poti. Želim se vrniti k teži, ki sem jo imela vse življenje. Pri tem ne gre samo za hujšanje, ampak tudi za drugačen način življenja, diete in samozavest. Gre predvsem za psihološko borbo," je dodala Jelena.

Dolgo je razmišljala, ali naj zgodbo razkrije javnosti

Jelena, ki se je kot 17-letno dekle uvrstila v polfinale Wimbledona, je dolgo razmišljala, ali naj svojo zgodbo razkrije javnosti in objavi fotografijo, na kateri je imela nekaj kilogramov preveč.

"Vseeno sem se za to odločila. Ugotovila sem, da bi lahko moja zgodba nekoga motivirala in zato jo je bilo vredno povedati. Veliko se je dogajalo že pred to fotografijo in po njej. Imela sem težave z zdravjem, nisem videla luči na koncu predora. Zato sem potrebovala veliko časa, garanja, potrpljenja in psihološke moči.  Bilo je veliko solz, težkih trenutkov in slabih dni. Vseeno sem vse skupaj prebrodila."

"Namesto da jih obsojate, jim raje pomagajte in jih podpirajte." | Foto: Instagram/Getty Images "Namesto da jih obsojate, jim raje pomagajte in jih podpirajte." Foto: Instagram/Getty Images

"Prosim, ne delajte tega"

Tistim, ki ljudi obsojajo zaradi teže in videza, želim sporočiti: "Prosim, ne delajte tega. Ne predstavljate si, kaj prestaja ta oseba. Ne veste, kakšne borbe, zdravstvene in življenjske, bije. Namesto da jih obsojate, jim raje pomagajte in jih podpirajte," je še za Sunday Times povedala Jelena Dokić.

Ne spreglejte