Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2023,
21.22

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

Natisni članek

Carlos Alcaraz Novak Đoković OP Francije

Petek, 9. 6. 2023, 21.22

10 mesecev, 2 tedna

op Francije (ATP), 13. dan

Znano, kdo bo izzval Đokovića. Spektakel skazile težave Španca.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34
Novak Đoković | Novak Đoković je prvi finalist. | Foto Reuters

Novak Đoković je prvi finalist.

Foto: Reuters

V nedeljskem finalu OP Francije si bosta nasproti stala Novak Đoković in Norvežan Caspet Ruud. Srb je v poslastici polfinala s 6:3, 5:7, 6:1 in 6:1 izločil prvega igralca sveta Španca Carlosa Alcaraza, ki pa se je od tretjega niza boril s hudimi bolečinami in krči v desni nogi in zato ni bil dostojen nasprotnik. Ljubitelji tenisa so že na trnih. Đoković bo v nedeljo še sedmič igral v finalu Roland Garrosa, njegov nasprotnik pa bo Norvežan Ruud, ki je v drugem polfinalu s 6:3, 6:4 in 6:0 izločil Aleksandra Zvereva.

Srb Novak Đoković ostaja v boju za rekordno, 23. zmago na turnirjih velike četverice. Srbski teniški igralec je na pariškem pesku dvakrat zmagal, v nedeljo pa bo še sedmič igral v finalu, potem ko je v polfinalu s 6:3, 5:7, 6:1 in 6:1 premagal prvega nosilca Španca Carlosa Alcaraza in prišel do svoje 20. zaporedne zmage na turnirjih za grand slam. Pred začetkom dvoboja so številni ta obračun označili za dvoboj leta, potem ko sta loparje prekrižala za številne trenutno najboljša igralca sveta, a je po izjemnih prvih dveh nizih z obeh strani spektakel nato močno skazila poškodba Alcaraza, ki se je do konca dvoboja zaradi težav s krči mučil, a dvoboja kljub temu ni predal. To je bil za igralca drugi medsebojni dvoboj in prva zmaga za Đokovića, ki bo ob morebitni zmagi v nedeljskem finalu skočil na vrh lestvice ATP pred Alcaraza.

Težko pričakovani dvoboj je bolje odprl Đoković, ki je v četrti igri prvega niza izkoristil že svojo prvo žogico za odvzem servisa Špancu. Pri vodstvu Srba s 4:2 je imel tri priložnosti za break tudi Alcaraz, a se je Đoković vselej ubranil in nato po kar 14 minutah le dobil sedmo igro prvega niza. Že v naslednji igri je imel Đoković na servis Španca priložnost končati niz, a se je Alcarazu uspelo zbrati in znižati zaostanek na 3:5, nato pa je imel v naslednji igri znova priložnost za odvzem servisa in vrnitev v niz, a je Đoković z izjemnim servisom po 57 minutah dobil prvi niz s 6:3.

Novak Đoković je bil v prvem nizu boljši nasprotnik. | Foto: Reuters Novak Đoković je bil v prvem nizu boljši nasprotnik. Foto: Reuters

Alcaraz v drugem nizu do izenačenja

Po precej mirnem začetku drugega niza, v katerem sta bila oba igralca v prvih nekaj igrah suverena pri svojem servisu, pa je med gledalci prvič malce bolj završalo v osmi igri na servis Đokovića, ko je imel Alcaraz na voljo dve priložnosti za odvzem igre na servis nasprotnika, svojo šesto priložnost za break na srečanju je vendarle izkoristil in povedel s 5:3. A že v naslednji igri je Srb pokazal, zakaj ima v svoji vitrini 22 lovorik za grand slam, in ekspresno vrnil udarec Špancu ter zaostanek znižal na 4:5. Alcaraz je takoj v naslednji igri na servis Srba nanizal tri zaporedne točke, si s tem priigral kar tri zaključne žoge za drugi niz, a je Đoković suvereno odgovoril s petimi zaporednimi točkami in izid poravnal na 5:5. Zgodba pa se je pri vodstvu Španca s 6:5 ponovila, na servis izkušenega Srba si je ekspresno priigral vodstvo z 0:40, tokrat pa priložnosti ni zapravil, izkoristil je že prvo in po skupno več kot dveh urah igre izid v nizih po neverjetnem drugem nizu poravnal na 1:1.

Carlos Alcaraz je dobil drugi niz. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je dobil drugi niz. Foto: Reuters

Alcaraz na začetku tretjega niza odšepal in predal igro na svoj servis

Na začetku tretjega niza je ob zadnji Đokovića ob izenačenju na 1:1 Alcaraz začutil bolečino oziroma krče v desni nogi, nato pa za nekaj trenutkov negibno obstal v robu igrišča. Ob tem ni imel možnost, da bi vzel zdravniški odmor, saj še ni bilo menjave strani, a se je zanj kljub temu odločil, po nekaj minutah in pomoči fizioterapevta pa se je obračun nadaljeval. Alcaraz je zaradi nujnega premora "predal" igro na svoj servis, Đoković pa je tako brez boja povedel z breakom prednosti (2:1). Španski teniški igralec je bil zatem tudi na igrišču vidno v bolečinah, omejeno in okorelo je bilo tudi njegovo gibanje, Đoković, ki so ga gledalci večkrat pospremili z glasnimi žvižgi neodobravanja, pa je nato bliskovito sklenil tretji niz, ki ga je dobil s 6:1.

Carlos Alcaraz je v tretjem nizu ob izenačenju na 1:1 začutil bolečine v desni nogi, ki so se nato vlekle vse do konca dvoboja. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je v tretjem nizu ob izenačenju na 1:1 začutil bolečine v desni nogi, ki so se nato vlekle vse do konca dvoboja. Foto: Reuters

Đoković bliskovito do zmage

Po koncu tretjega niza je Alcaraz, ki je po koncu dvoboja povedal, da ni imel težav s krči le v nogah, temveč po celem telesu, le dočakal priložnost za malce daljši zdravniški odmor, v zraku pa se je porajalo vprašanje, ali bo Španec sploh lahko nadaljeval obračun. Nato se je ob navdušenju množice na glavnem igrišču vendarle vrnil in bil že v prvi igri trn v peti Đokovića, ta je s kar nekaj težavami vendarle dobil igro na svoj servis. A je nato sledil nov padec v igri Španca, ki mu je Đoković hitro odvzel igro na njegov servis in dobil še sedmo zaporedno igro. Na koncu pa je suvereno dobil tudi četrti niz in se po treh urah in 23 minutah igre veselil zmage s 6:3, 5:7, 6:1 in 6:1.

"Zadnja stvar, ki si jo želiš na dvobojih, so krči. Sočustvujem s Carlosom, upam, da bo hitro okreval in se kmalu vrnil na igrišče," je takoj po zmagi dejal Đoković, ki si je priigral sedmi finalni nastop na Rolandu Garrosu. "Carlosa izjemno spoštujem, kljub očitnim zdravstvenim težavam se je boril po svojih najboljših močeh. V drugem nizu je bil boljši od mene," je dodal Đoković, ki je po končanem dvoboja Špancu dejal, da je pred njim svetla prihodnost in da bo zanesljivo večkrat zmagal v Parizu.

Ruud se je drugič zapovrstjo uvrstil v finale Roland Garrosa. | Foto: Reuters Ruud se je drugič zapovrstjo uvrstil v finale Roland Garrosa. Foto: Reuters

Ruud nadigral Zvereva

V drugem polfinalu, ki je bil nekoliko v senci prvega, je četrti nosilec Norvežan Casper Ruud v dveh urah in devetih minutah s 6:3, 6:4 in 6:0 izločil Nemca Aleksandra Zvereva. Đokovićev 12 let mlajši norveški tekmec se je tretjič prebil v veliki finale in drugič zaporedoma na Rolandu Garrosu. Ruuda je lani v Parizu premagal že dlje časa poškodovani Nadal, ki je doslej - tako kot Đoković - 22-krat zmagal na turnirjih za grand slam, v lanskem finalu turnirja v New Yorku pa tudi Alcaraz.

Četrtopostavljeni Skandinavec je imel v polfinalu od samega začetka vse vajeti igre v svojih rokah, v zadnjem nizu je nemočnemu in bledemu Zverevu še "zavezal kravato". Ruud je pred Nemcem v uvodnem krogu ugnal Šveda Eliasa Ymerja, v drugem Italijana Giulia Zeppierija, v tretjem Kitajca Zhanga Zhizhena, v osmini finala Čilenca Nicolasa Jarryja, v četrtfinalu pa še Danca Holgerja Runeja.

OP Francije
polfinale

Novak Đoković (Srb/3) - Carlos Alcaraz (Špa/1) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1;
Casper Ruud (Nor/4) - Alexander Zverev (Nem/22) 6:3, 6:4, 6:0.

Preberite še:

Karolina Muchova
Sportal V finalu Pariza številka ena in češko presenečenje
Alexander Zverev
Sportal Zverev le strl argentinsko presenečenje, v polfinalu z Norvežanom

 

Ne spreglejte