Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Grigor Dimitrov Rafael Nadal Miloš Raonić David Goffin OP Avstralije ATP Melbourne

Sreda, 25. 1. 2017, 12.25

6 let, 8 mesecev

OP AVSTRALIJE, 10. DAN, MOŠKI

Nadal od sreče padel na kolena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Rafael Nadal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Odprtem prvenstvu Avstralije so znani vsi polfinalisti. Po Stanu Wawrinki in Rogerju Federerju, ki sta si napredovanje priigrala v torek, sta se v polfinale prebila še Grigor Dimitrov in Rafael Nadal. Španec je v treh nizih izločil tretjega nosilca Miloša Raonića in napovedal kandidaturo za lovoriko, ki je ni osvojil že osem let.

V Melbournu bo moški polfinale v znamenju Evrope. Med najboljše štiri so se uvrstili Stan Wawrinka, Roger Federer (oba Švica), Bolgar Grigor Dimitrov in Španec Rafael Nadal, ki je v zadnjem četrtfinalnem dejanju na osrednjem prizorišču OP Avstralije (Rod Laver Arena) nadigral Kanadčana Miloša Raonića.

Nadal, ki je OP Avstralije osvojil leta 2009, je premagal najvišje postavljenega nosilca na turnirju. Po izpadih Andyja Murrayja in Novaka Đokovića se je Kanadčan spopadel z vlogo prvega favorita na turnirju. V četrtfinalu je naletel na boljšega in ostal brez nastopa v polfinalu.

Kanadčan Miloš Raonić je na začetku drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč. | Foto: Reuters Kanadčan Miloš Raonić je na začetku drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč. Foto: Reuters

V prvem nizu sta igralca dobivala igre na svoj servis do sedme igre, ko je Španec dosegel "break" in povedel s 4:3. Prednost je obdržal do konca in dobil prvi niz s 6:4.

Drugi niz je bolje začel Nadal, hitro odvzel servis tekmecu, nato pa je Raonić zaradi zdravstvenih težav zaprosil za pomoč. Po kratkem predahu je tretji nosilec, rojen v črnogorski prestolnici Podgorici, zaigral bolje in izenačil. Drugi niz se je prevesil v podaljšano igro, kjer se mu je ponudila izjemna priložnost, da osvoji niz. Vodil je že s 6:4, nato pri vodstvu s 6:5 naredil dvojno napako, še eno zaključno žogico za niz pa zapravil pri 7:6. Nadal se je rešil iz izgubljenega položaja, dobil podaljšano igro z 9:7 in povišal vodstvo v nizih z 2:0. Raonić je v drugem nizu zapravil kar šest zaključnih žogic.

Kdo bo osvojil OP Avstralije v tenisu?

  • Grigor Dimitrov
    4,76 %
    8 glasov
  • Roger Federer
    47,62 %
    80 glasov
  • Rafael Nadal
    38,10 %
    64 glasov
  • Stan Wawrinka
    9,52 %
    16 glasov
Oddanih 168 glasov

V tretjem nizu je Nadal, povratnik na teniška igrišča, nadaljeval izvrstno predstavo. Po zmagi nad Raonićem je od sreče padel na kolena, nato pa poskakoval po igrišču in se veselil uspeha, s katerim se bo povzpel na svetovni jakostni lestvici.

Španec po sladki zmagi nad tretjim nosilcem ni skrival veselja. | Foto: Reuters Španec po sladki zmagi nad tretjim nosilcem ni skrival veselja. Foto: Reuters

Drugič v polfinalu grand slama

​Nadal se bo v polfinalu pomeril s 25-letnim Bolgarom. Grigor Dimitrov je z izjemno predstavo v četrtfinalu odpravil Belgijca Davida Goffina in se prvič v karieri zavihtel tako visoko v Melbournu. Na turnirju za grand slam prvič ne bo nastopil v polfinalu. Leta 2014 je bil polfinalist na sveti angleški travi v Wimbledonu.

V Melbournu računa na glasno podporo bolgarskih teniških navdušencev. | Foto: Reuters V Melbournu računa na glasno podporo bolgarskih teniških navdušencev. Foto: Reuters

Dimitrov, varovanec trenerja Danija Vallverduja, ki je v preteklosti sodeloval z Murrayjem in Tomašem Berdychom, letos sploh še ni izgubil dvoboja. Osvojil je ATP-turnir v Brisbanu in dobil že deset zaporednih dvobojev.

V četrtek se bosta v uvodnem polfinalu pomerila Švicarja Federer in Wawrinka.

OP Avstralije, 10. dan (moški):

Četrtfinale:
Rafael Nadal (Špa, 9) : Miloš Raonić (Kan, 3) 6:4, 7:6 (7), 6:4​
Grigor Dimitrov (Bol, 15) : David Goffin (Bel, 11) 6:3, 6:2, 6:4
Ne spreglejte