Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
20. 1. 2016,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tenis

Sreda, 20. 1. 2016, 10.42

8 let

Nove podrobnosti o teniški aferi: Vse plačujejo "na roko"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji teniški igralec iz Južne Amerike je za BBC potrdil, da se nameščanje izidov dogaja tudi med najboljšimi teniškimi igralci na svetu. "To je na teniški turneji skrivnost, za katero vedo vsi."

Prvi dan OP Avstralije je prišla na dan novica, ki je pretresla teniški svet. Medijska hiša BBC je namreč dobila dokumente, iz katerih naj bi bilo razvidno, da so izide nameščali tudi igralci, ki so bili uvrščeni med najboljših petdeset na lestvici ATP. Med njimi naj bi bili tudi nekateri zmagovalci turnirjev za grand slam. Zdaj so na dan prišle nove podrobnosti.

Pozivajo vse teniške igralce, ki stojijo za temi obtožbami

Nekdanji teniški igralec iz Južne Amerike, ki je želel ostati anonimen, je razkril, da se nameščanje izidov ne dogaja le med nižje uvrščenimi igralci. Povedal je, da so tudi ljudje v tenisu seznanjeni s tem, vendar tega ne želijo zaustaviti. Tennis Integrity Unit (TIU), zveza, ki se bori proti korupciji v tenisu, je zanikala, da bi prikrivala kakršnekoli dokaze. "Pozivamo vse teniške igralce, ki stojijo za temi obtožbami, da stopijo v stik z nami in nam zaupajo informacije," se je glasil uradni zapis omenjene zveze.

Po besedah anonimnega sogovornika obstajajo tri večje skupine, ki nadzorujejo stave teniških dvobojev. Igralcem zneske plačujejo "na roko", tako da jih ni mogoče izslediti. "To je na teniški turneji skrivnost, za katero vedo vsi. Kadar kaj opazimo, gremo samo naprej. Vsaka skupina ima veliko ljudi, ki se dogovarjajo z igralci. Prav tako imajo veliko računov, okrog petdeset ali šestdeset, na katere se vplačujejo manjše vsote denarja. Na koncu je skupni znesek ogromen," je povedala oseba, ki danes v teniškem svetu deluje kot trener.

Hitro se vidi, kdo ne igra zares

Kot je še povedal, se dobro ve, kdo to dela in kdo ne. Tisti, ki teniško igro dobro pozna, lahko to hitro opazi. "Vem, kdo se trudi in kdo ne. To je naše delo in mi to vidimo. Začel sem verjeti, da so bili pred leti v to vpleteni tudi najboljši igralci, potem ko mi je eden od fantov povedal, kakšen bo rezultat na naslednjih dveh turnirjih … Povedal mi je, kdo bo zmagal in na kakšen način se bo to zgodilo. Najprej sem mislil, da se samo hvali … Pozneje, ko sem videl, kako je dvoboj potekal, sem se samo smejal. Bilo je tako, kot mi je rekel. To vam govorim za turnir serije masters, kjer sodelujejo sama velika teniška imena."

BBC je zapisal, da so pozneje še enkrat skušali stopiti v stik s sogovornikom. Želeli so izvedeti, koliko denarja lahko igralci zaslužijo med sezono, a so bili pri tem neuspešni.

Podkupiti so želeli tudi Novaka Đokovića

Pred dnevi so se na stavniško afero odzvali tudi trenutno najboljši teniški igralci in vsi odločno zanikali, da bi bili kadarkoli povezani z nečednimi posli. Novak Đoković je priznal, da je leta 2007 dobil ponudbo, vendar so jo ljudje, ki so takrat sodelovali z njim, nemudoma vrgli proč. Legendarni Roger Federer obsoja vsakršno takšno ravnanje, vendar meni, da so to, dokler ne bodo znana imena teh igralcev, samo špekulacije.

Ne spreglejte