Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
10.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Natisni članek

Marija Šarapova OP ZDA

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 10.49

6 let, 7 mesecev

Goljufivka ali rešiteljica?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Marija Šarapova | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V ponedeljek se začenja teniško OP ZDA, kjer bo igrala tudi Marija Šarapova, ena najbolj prepoznavnih športnic na svetu. Dejstvo je, da je ženski tenis v zadnjem času v krizi, zato nekateri nastop Šarapove vidijo kot rešitev za ženski tenis, nekateri pa jo imajo še vedno za veliko goljufivko.

Marija Šarapova, nekdanja prva igralka sveta, je na zadnjem turnirju za grand slam igrala lani, in sicer na OP Avstralije, ki je bil zanjo usoden. Tam je namreč zaradi prepovedanega zdravila meldonium padla na dopinškem testu in na podlagi tega dobila 15-mesečno prepoved igranja.

Marca je šokirala svetovno javnost

Marca je sklicala novinarsko konferenco in vsi so na veliko ugibali, zakaj. Zaradi konca kariere, nosečnosti? Nato pa je javnost šokirala z dopingom. "Pred nekaj dnevi sem dobila informacijo, da sem padla na dopinškem testu. Vem, da bom morala za to, kar sem naredila, nositi posledice. Kariere ne želim končati na takšen način. Upam, da bom dobila priložnost, da bom spet zaigrala," je na tisti tiskovni konferenci povedala Šarapova. Med drugim je priznala, da je zdravilo jemala že od leta 2006, saj je imela premalo magnezija, pojavili pa so se tudi znaki diabetesa.

"Ona je goljufivka in ne bi smela dobiti dovoljenja, da lahko spet trenira."  | Foto: Guliverimage/Getty Images "Ona je goljufivka in ne bi smela dobiti dovoljenja, da lahko spet trenira." Foto: Guliverimage/Getty Images Najbolj "strupena" je bila Eugenie Bouchard

Sprva so jo kaznovali za dve leti, a se je pritožila na mednarodno športno razsodišče, kjer so njeno kazen znižali na 15 mesecev. Po tem se Rusinja ni prav veliko oglašala, čeprav je bilo na račun nje izrečenih veliko kritik.

Ena izmed najglasnejših je bila Kanadčanka Eugenie Bouchard, ki meni, da bi morala Šarapova prejeti dosmrtno prepoved igranja. "Mislim, da to ni pravično. Ona je goljufivka in ne bi smela dobiti dovoljenja, da lahko spet trenira. Ni pošteno do drugih igralk, ki spoštujejo pravila, in mislim, da je WTA otrokom in mladim teniškim igralcem poslala napačno sporočilo. Rekli so: 'Goljufajte in mi vas bomo sprejeli odprtih rok,'" je pred časom povedala Bouchardova.

Nazadnje se je oglasila trenutno tretja igralka sveta in zmagovalka Wimbledona Garbine Muguruza. Španka za Marijo pravi, da je velika borka in da se zaveda, da si jo ljubitelji tenisa želijo videti na teniških igriščih. Kljub temu meni, da ji organizatorji ne bi smeli pomagati na takšen način. "Če je nekdo kaznovan, si mora po mojem mnenju zaslužiti turnirje."

Rusinja ima po svetu še vedno veliko zvestih navijačev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rusinja ima po svetu še vedno veliko zvestih navijačev. Foto: Guliverimage/Getty Images

V New Yorku so ji brez obotavljanja dali povabilo

Šarapova je v letošnji sezoni dobila kar nekaj povabil na turnirje, medtem ko so se organizatorji OP Francije in Wimbledona odločili drugače. Nekaj manj kot pol leta po njeni vrnitvi so se organizatorji OP ZDA odločili, da ji namenijo posebno povabilo.

Vrnitev v New York ni pomembna samo za sibirsko tigrico, ampak tudi za ženski tenis, ki je v zadnjih nekaj sezonah v večji krizi. Razen Serene Williams, ki je letošnjo sezono zaradi nosečnosti izpustila, pravzaprav nobena igralka ni konstantno igrala dobro in osvajala turnirjev.

Že v prvem krogu jo čaka druga igralka sveta V prvem krogu OP ZDA Šarapovo čaka Romunka Simona Halep. | Foto: Reuters V prvem krogu OP ZDA Šarapovo čaka Romunka Simona Halep. Foto: Reuters

A ravno Šarapova je igralka, ki lahko zmaga kadarkoli in premaga kogarkoli. Praktično ni dvoma, da bomo prihodnje leto na teniških igriščih gledali tisto pravo Marijo Šarapovo, ki je trenutno 147. igralka sveta. Prav tako je ne smemo odpisati letos.

Petkratno zmagovalko na turnirjih za grand slam letos že v prvem krogu turnirja čaka izjemno težka nasprotnica. Na drugi strani mreže jo bo čakala Simona Halep, trenutno druga igralka sveta. Igralki sta se do zdaj pomerili šestkrat, vse dvoboje pa je dobila 30-letna Rusinja.

Ne spreglejte