Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
15. 6. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Četrtek, 15. 6. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Mama prvega igralca sveta priznala eno od svojih največjih napak

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Judy Murray | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Judy Murray, ena od najbolj popularnih mam v teniški karavani, je v svoji kolumni zapisala, da je pri svojem starejšem sinu Jamieju Murrayju naredila veliko napako. Tega ni ponovila pri mlajšem sinu Andyju Murrayju, ki je trenutno prvi igralec na svetovni lestvici ATP.

Jamie Murray se je pri svojih 12 letih preselil v Cambrdge, kjer je treniral z avstralskim trenerjem Ianom Barclayjem. Ta je med drugim uspešno sodeloval s Patom Cashem, ki mu je pomagal, da je zmagal na velikem Wimbledonu. Pozneje se je izkazalo, da je bilo to vse prej kot pravilna poteza.

Judy Murray in Jamie Murray | Foto: Guliverimage/Getty Images Judy Murray in Jamie Murray Foto: Guliverimage/Getty Images Napako je storil tudi trener

Že od vsega začetka ni kazalo najbolje, potem je Jamie že ob odhodu trpel, potem ko se je moral ločiti od svojih staršev in svojega brata Andyja. Kljub temu je odšel in stvari na igrišču nikakor niso delovale. "Šola je bila enkratna, medtem ko na igrišču ni nič delovala," je priznala nekdanja kapetanka ženske britanske reprezentance.

"Trener je že v prvih tednih spreminjal njegov forehand. Vsakdo, ki ima otroke, vam bo povedal, da je, ko se ločijo od družine in prijateljev, zadnja stvar, da narediš zmešnjavo pri njihovih sposobnostih. Sploh, ko so tako čustveno ranljivi."

"Ko se je prvo jutro prebudil z velikimi očmi, je rekel: 'Mami!' Lahko sem čutila, kako se je počutil." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Ko se je prvo jutro prebudil z velikimi očmi, je rekel: 'Mami!' Lahko sem čutila, kako se je počutil." Foto: Guliverimage/Getty Images

Ob slovesu se je zlomila

Jamieja so takrat v program izbrali, ker je bil v svoji generaciji eden izmed najbolj talentiranih igralcev, vendar po prvih nekaj tednih treninga ni imel več tega občutka. Januarja leta 1999 so skupaj prišli v Tarbes, kjer je Jamie igral na turnirju. "Ko se je prvo jutro prebudil z velikimi očmi, je rekel: 'Mami!' Lahko sem čutila, kako se je počutil."

"Vseskozi je bil poleg mene, kar sploh ni bilo v njegovi navadi. Ko je prišel čas, da se vrne v Cambridge, jaz pa odidem nazaj na Škotsko, je bil precej razburjen. Takrat sem se zlomila. 'Dovolj,' sem rekla trenerju. Pogledala sem Jamieja in mu rekla: 'Z menoj odhajaš domov.' Znova je rekel le eno besedo: 'V redu'. To je bilo to," se spominja Judy Murray, ki si še danes očita, kaj je storila svojemu starejšemu sinu, ki je bil tudi prvi igralec med dvojicami.

Takole je  Judy Murray pred časom proslavila prvo mesto Andyja Murryja na lestvici ATP. | Foto: Twitter - Voranc Takole je Judy Murray pred časom proslavila prvo mesto Andyja Murryja na lestvici ATP. Foto: Twitter - Voranc

"Bil je premlad"

"Ne morem verjeti, da sem naredila tako veliko napako." Pričakovanja niso bila realna. Jamie je želel biti najboljši v kategoriji do 12 let, kjer sta takrat igrala tudi Richard Gasquet in Rafael Nadal. "Namesto, da bi pridobil samozavest, se je vse skupaj zrušilo. To je bilo preveč zanj, bil je premlad," je še povedala Judy, ki si je pri 57 letih dala narediti svojo prvo tetovažo.

Ne spreglejte