Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
12. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Natisni članek

Wimbledon Roger Federer tenis skok v športno preteklost Andy Murray

Nedelja, 12. 2. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Le redki so lahko zadrževali solze #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Andy Murray | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Teniški turnir v Wimbledonu je vsako leto nekaj posebnega. Tam pogostokrat vidimo solze sreče in razočaranja, a leto 2012 je bil zares nekaj posebnega. Po dvoboju so le redki zadrževali solze.

 

Leta 2012 sta se v velikem wimbledonskem finalu pomerila domači ljubljenec Andy Murray in tako imenovani kralj trave Roger Federer. Murray je bil leta 2012 po letu 1938 prvi Britanec, ki je igral v finalu turnirja na sveti travi in vse je bilo pripravljeno za veliko britansko slavje. Andy Murray bi bil po letu 1936 prvi Britanec, ki bi osvojil turnir na sveti travi.

Kim Sears, današnja žena Andyja Murryja, ni mogla zadrževati solz. | Foto: YouTube Kim Sears, današnja žena Andyja Murryja, ni mogla zadrževati solz. Foto: YouTube V solzah so bili tudi dekle, mama …

Končalo se je s solzami. Ni jokal samo Andy Murray, ampak njegovo takrat še dekle (danes žena), mama in še marsikdo na tribunah. Ravnodušni niso ostali niti športni navdušenci ob televizijskih sprejemnikih. Verjetno tudi tisti, ki do takrat niso navijali zanj. Krivec za nastalo situacijo je bil Roger Federer, ki je tistega leta še sedmič osvojil wimbledonski turnir. Tudi Švicar je nemočno opazoval objokanega Murryja, ki je po dvoboju ihtel v mikrofon.

Po prvem nizu je zavladala evforija, zatem pa …

Dvoboj se je končal po štirih nizih, igralca sta na igrišču preživela tri ure in 24 minut. Po prvem nizu, ki ga je dobil takrat 25-letni Murray, je na osrednjem igrišču zavladala evforija. Nato je sledila prekinitev. Pred drugim nizom se je v vsej svoji veličini pokazalo muhasto londonsko vreme in organizatorji so morali zaradi dežja zapreti streho nad osrednjim igriščem. Drugi niz se je končal z izidom 7:5 za Federerja.

Kot se je izkazalo v nadaljevanju, so te razmere veliko bolj ustrezale Federerju. Ta je tretji in četrti niz dobil brez večjih težav (6:3, 6:4) in povsem zasluženo slavil novo zmago v Wimbledonu. Igralca sta si po dvoboju športno čestitala, kmalu zatem pa je besedo dobil povsem skrušeni Andy Murray, ki je do takrat izgubil v vseh štirih finalih na turnirjih za grand slam.

Murray si sploh ni upal pogledati proti svoji loži

Zato je bil poraz na domačih tleh zanj še toliko bolj boleč in tega ni mogel skriti. "Poskusil bom, ampak tole ne bo lahko," je komaj izustil Murray. Po kratkem premoru je najprej čestital Rogerju Federerju ter se pozneje zahvalil svojim najbližjim. "Ne bom pogledal proti svoji loži, ker bom spet začel jokati. Vsem v tistem kotu bi se rad zahvalil, ki so me podpirali skozi ves turnir. Hvala vam."

Jokali so tudi navijači na tribunah. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jokali so tudi navijači na tribunah. Foto: Guliverimage/Getty Images

Še bolj čustveno je postalo, ko je objokani Murray nekaj besed namenil navijačem in ni jih bilo malo, ki so potočili solzo. "In nazadnje še vi, gledalci. Vsak govori o velikem pritisku v Wimbledonu, vendar to ni zaradi vseh ljudi, ki gledajo. Podpora je bila neverjetna, zato hvala vsem," so bile zadnje besede poraženca tega finala.

Federer je imel še kako prav Andy Murray in Roger Federer po dvoboju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andy Murray in Roger Federer po dvoboju. Foto: Guliverimage/Getty Images

Podobno izkušnjo je imel leta 2009 na OP Avstralije imel tudi Roger Federer. "Na OP Avstralije sem bil v podobnem položaju, ko nisem mogel govoriti. Res je težko. Andy Murray je igral izjemen tenis. Dvoboj je bil na neverjetno visoki ravni. Murray bo dobil to lovoriko. Že sam sem rekel, da mu morda to leto ne bo uspelo, vendar prihodnje leto ne bi stavil proti njemu. Vseskozi napreduje," je povedal Federer. In Švicar je imel še kako prav. Murray je leta 2013 končno osvojil turnir v Wimbledonu.

Na olimpijskih igrah mu je vrnil milo za drago

A prvo tolažbo je Andy dobil že nekaj mesecev pozneje, ko je na wimbledonski travi zmagal na olimpijskem turnirju. V finalu je gladko po treh nizih premagal prav Rogerja Federerja. Andy ima danes v svoji vitrini tri lovorike za grand slam, dve wimbledonski in eno z OP ZDA, ter je trenutno prvi igralec na svetu.

Andy Murray je nekaj mescev pozneje v Wimbledonu osvojil olimpijsko zlato. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andy Murray je nekaj mescev pozneje v Wimbledonu osvojil olimpijsko zlato. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ne spreglejte