Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
15. 10. 2023,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 15. 10. 2023, 4.00

6 mesecev, 2 tedna

Skok v športno preteklost

Ko so se mu uresničile otroške sanje #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66
Novak Đoković | Novak Đoković ima danes 24 zmag na turnirjih za grand slam. Pred 15 leti, leta 2008, je zmagal svoj prvi turnir velike četverice. | Foto Guliverimage

Novak Đoković ima danes 24 zmag na turnirjih za grand slam. Pred 15 leti, leta 2008, je zmagal svoj prvi turnir velike četverice.

Foto: Guliverimage

Novak Đoković, eden najboljših teniških igralcev vseh časov, je v svoji športni karieri dosegel praktično skorajda vse. Njegova velika zgodba se je začela pred 15 leti, ko so se mu uresničile športne sanje. Od takrat naprej je šla njegova krivulja samo še navzgor.

Novak Đoković je imel že kot majhen deček zelo jasne cilje. Že takrat je v eni izmed oddaj na srbski televiziji dejal, da si enkrat želi postati najboljši igralec na svetu. Da je dejansko postal najboljši igralec sveta, se mu je uresničilo leta 2011, ko se je na lestvici ATP prebil na prvo mesto.

Velikokrat je sanjal o tem

A veliki met mu je uspel že tri leta prej, ko je prvič zmagal na turnirju za grand slam. To je dosegel na "domačem" turnirju v Melbournu, ko je zmagal na OP Avstralije. Na turnirju, kjer ima danes že deset zmag. Takrat je v velikem finalu po štirih nizih premagal Francoza Joa Wilfrieda Tsongo s 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (2). S to zmago so se srbskemu teniškemu zvezdniku uresničile sanje.

"Velikokrat sem sanjal o tem. Gledal sem veliko legend tega športa, ki dvigujejo lovorike na turnirjih za grand slam. Želel sem si, da bi bil tudi sam v tem položaju. Uresničile so se mi sanje," je leta 2008 po veliki zmagi razlagal Đoković.

Novak Đoković | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Že pred tem je bil nekajkrat blizu

Beograjčan je bil že leto pred tem blizu tega, da bi osvojil lovoriko za grand slam, ko se je prebil v polfinale turnirja OP Francije in Wimbledona. Nato pa je na OP ZDA v finalu izgubil proti legendarnemu Rogerju Federerju.

V Avstraliji se je leta 2008 kot tretji igralec sveta do velikega finala prebil brez izgubljenega niza. V polfinalu se je Rogerju Federerju maščeval za poraz v finalu OP ZDA, potem ko ga je pod avstralskim soncem premagal z izidom 7:5, 6:3, 7:6 (5), nato pa je doživel pravljični konec v finalu, ko je po treh urah in petih minutah premagal francoskega predstavnika.

"Za nekoga je bilo to nerealno, za nekoga je bilo realno." | Foto: Guliverimage "Za nekoga je bilo to nerealno, za nekoga je bilo realno." Foto: Guliverimage

Na trenutke je bilo nemogoče, a je vedno verjel

Po veliki zmagi so Noleta vprašali, če je kot otrok verjel, da bodo njegove sanje nekoč postale resničnost. Odgovor je bil značilen zanj. "Veste, vedno sem verjel, vedno. Nisem želel negativno razmišljati. Vedno sem imel veliko podporo staršev, očeta. Veste, on je vedno bolj verjel vame, kot sem jaz vase."

Že v mladinskih letih je s svojo igro dobil na samozavesti in imel dovolj motivacije, da je verjel, da lahko postane profesionalni teniški igralec in zmagovalec turnirja za grand slam. "Za nekoga je bilo to nerealno, za nekoga je bilo realno. In takrat je bilo težko soditi, saj Srbija nima teniške tradicije. Glede na vse slabe trenutke, ki smo jih imeli, torej v času, ko sem odraščal in treniral, je bilo to pravzaprav nemogoče, ampak sem vedno verjel."

Ni mogel verjeti, da so prišli zaradi njega

Nekaj dni pozneje je Đoković v domačem Beogradu doživel velik sprejem, potem ko ga je pričakala velika množica domačih navijačev. "Ne morem verjeti, da ste vsi prišli zaradi mene. Zares sem hvaležen vsem, ki so vstajali zgodaj zjutraj, odhajali iz službe, šole … Nikomur ni bilo lahko zaradi časovne razlike, ampak res vam hvala. S to gesto ste pokazali, kako spoštujete, kar smo napravili. Ne le jaz. Še enkrat vam hvala," je zbrano množico nagovoril Đoković.

Novaka Đokovića na igrišču krasita vztrajnost in motivacija, ki jo ima skozi vsa leta njegove športne kariere. Veliko je obetal že v mlajših kategorijah in ni mu bilo vedno lahko. Ko je bil še mlad igralec, se je moralo njegovo domače okolje spopadati s političnimi in gospodarskimi izzivi. Sam v svojih intervjujih večkrat omenja Natove letalske napade na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo leta 1999. Je velik zagovornik zdravega načina življenja. Prav tako je znan kot  humanitarec. Ustanovil je dobrodelno fundacijo, ki pomaga otrokom v Srbiji in drugod po svetu.

Zadnji turnir, ki ga je zmagal, je bilo letošnje OP ZDA. | Foto: Reuters Zadnji turnir, ki ga je zmagal, je bilo letošnje OP ZDA. Foto: Reuters Kje so njegove meje?

Od tistega leta je potem še 23-krat zmagal na turnirjih za grand slam, kar pomeni, da ima danes skupno 24 zmag na turnirjih za grand slam. Največkrat, desetkrat, je zmagal na OP Avstralije, trikrat je slavil na pariškem pesku, sedemkrat v Wimbledonu, štirikrat pa še na OP ZDA.

Kje se bo ustavil, ne ve nihče. Nedavno je izjavil, da bo v vrhunskem tenisu vztrajal vse do takrat, ko bo še konkurenčen in ko bo lahko še vedno zmagoval na največjih turnirjih.

Preberite še:

Al Hill
Sportal Rekorden debi, ki "drži" že več kot 45 let
John Brisker
Sportal Pretepač na parketu, ki naj bi umrl kot plačanec v Ugandi
Vegard Forren
Sportal Kradel denar, nato zakuhal še zloglasno zabavo
Ne spreglejte