Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
22. 10. 2016,
9.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Marija Šarapova Serena Williams Rafael Nadal Novak Đoković Roger Federer

Sobota, 22. 10. 2016, 9.07

6 let, 6 mesecev

Kako Šarapova, Đoković, Federer in drugi porabijo svoj denar?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Marija Šarapova in Roger Federer

Najboljši profesionalni teniški igralci zaslužijo toliko denarja, da lahko živijo razkošno življenje, o katerem navadni smrtniki lahko le sanjajo. Poleg nogometašev, košarkarjev … so teniški igralci eni izmed najbolje plačanih športnikov na svetu.

Najboljši teniški igralci veliko denarja dobijo že s turnirskimi nagradami, kjer se obračajo milijoni. Še vedno pa je njihov glavni prihodek pri sponzorjih. Tenis je globalen šport, tako da najboljši igralci privabijo veliko sponzorskega denarja. Dejstvo je, da je tenis priljubljen tako med moškimi kot tudi med ženskami, kar samo še dodatno privlači investitorje v ta šport.

Medtem ko veliko teniških igralcev svoj denar porablja za razkošno življenje, so med temi tudi nekateri, ki svoj denar vložijo v dobrodelne namene in celo ustanavljajo svoje fundacije. Mnogi se odločijo, da svoje milijone vložijo v določene posle ali v delnice, kjer jim svetujejo finančni strokovnjaki.

Preverili smo, kam vlagajo nekateri najboljši teniški igralci:

Roger Federer večkrat obišče otroke v Afriki. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer večkrat obišče otroke v Afriki. Foto: Guliverimage/Getty Images

Federer vsako leto obišče revne otroke

Roger Federer je bil od junija 2014 do junija 2015 najbolje plačan teniški igralec, ki je v svoji karieri s turnirskimi nagradami zaslužil skoraj 100 milijonov dolarjev (91 milijonov evrov). Samo v lanskem letu je z nagradami zaslužil slabih devet milijonov dolarjev (8,1 milijona evrov).

Nekdanji prvi igralec sveta je dobrih 9 milijonov evrov porabil za stekleni dvorec v Zürichu, poleg tega je lastnik penthousa s pogledom na Alpe v vasici Valbella. Prav tako je v Dubaju lastnik luksuznega apartmaja, kjer Federer pogostokrat trenira.

Švicar ima tudi svojo fundacijo. Ta pomaga revnim otrokom v Južni Afriki in Švici, prav tako pa veliko denarja daruje ob nesrečah po vsem svetu. Baselčan vsako leto tudi obišče revne otroke.

Novak Đoković se je leta 2014 izkazal z veliko dobrodelno gesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Novak Đoković se je leta 2014 izkazal z veliko dobrodelno gesto. Foto: Guliverimage/Getty Images

Đoković dobra dva milijona evrov odštel za jahto

Novak Đoković, trenutno prvi igralec na svetu, je prvi igralec v zgodovini tenisa, ki je s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 100 milijonov dolarjev (91 milijonov evrov). Đoković je v Srbiji lastnik verige restavracij Novak Café & Restaurant.

Od leta 2007 ima Novak tudi svojo fundacijo, kjer razvija projekte za predšolske otroke. Velika gesta srbskega igralca je bila leta 2014, ko je na turnirju v Rimu ves izkupiček (638 tisoč evrov) namenil poplavam v Srbiji.

Beograjčan je velik ljubitelj športnih avtomobilov, 2,2 milijona evrov pa je porabil za luksuzno jahto.

Rafael Nadal je vložil v lastno teniško akademijo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rafael Nadal je vložil v lastno teniško akademijo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nadal odprl svojo teniško akademijo

Rafael Nadal je v letu 2015 zaradi poškodb zaslužil "le" 4 milijone evrov, zunaj teniških igrišč pa so mu na račun nakazali 25,5 milijona evrov sponzorskega denarja. Nadal ima luksuzno hišo na domači Mallorci, poleg tega pa ima še rezidenco v Dominikanski republiki. Španec ima prav tako svojo dobrodelno fundacijo, ki pomaga revnim otrokom po svetu.

Zadnja Nadalova pridobitev je teniška akademija, ki jo je zgradil na domačem otoku. Ta vsebuje kar 27 teniških peščenih igrišč, sedem nogometnih, prav tako pa ima zunanji in notranji bazen ...

Marija Šarapova se je odločila za sladkarije in svojo znamko. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marija Šarapova se je odločila za sladkarije in svojo znamko. Foto: Guliverimage/Getty Images

Šarapova verjame v sladkarije

Ruska teniška igralka Marija Šarapova je ena najbolje plačanih športnic na svetu. Rusinja pa se prav tako dobro znajde v poslovnem svetu. Šarapova, ki od leta 1994 živi v ZDA na Floridi, je leta 2013 odprla verigo sladkarij z imenom Sugarpova. Fundacija Marija Šarapova pomaga otrokom po vsem svetu, da bi lahko uresničili svoje sanje.

Nekdanja prva igralka sveta, ki se bo zaradi razvpite dopinške afere na teniška igrišča vrnila aprila prihodnje leto, veliko denarja nameni v dobrodelne namene. Še posebno v projekte, ki so povezani z nesrečo v Černobilu, zaradi katere so morali njeni starši zapustiti dom.

Serena Williams vlaga v šport, prav tako pa pomaga revnim otrokom v ZDA. | Foto: Instagram/Getty Images Serena Williams vlaga v šport, prav tako pa pomaga revnim otrokom v ZDA. Foto: Instagram/Getty Images

Serena Williams del denarja vložila v pretepače

Ena najboljših teniških igralk vseh časov Serena Williams je v lanski sezoni s turnirskimi nagradami veliko zaslužila. Del svojega denarja je investirala v Miami Dolphins, moštvo ameriškega nogometa. Še bolj zanimivo je, da je svoj denar vložila v organizacijo, ki se ukvarja z organizacijo dvobojev in obračunov v različnih borilnih športih – UFC (Ultimate Fighting Championship).

Tudi 35-letna Američanka ima svojo fundacijo, ki daje štipendije za revne otroke v ZDA, prav tako so leta 2008 v njenem imenu zgradili srednjo šolo v Keniji.

Ne spreglejte