Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2011,
12.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 2. 2011, 12.03

7 let, 12 mesecev

Kaj je leta 1899 zakuhal Dwight Davis?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Davisov pokal je danes prestižno športno tekmovanje v izjemni konkurenci, zanimiva pa je tudi njegova zgodovina.

Leta 1899 so si ga zamislili štirje študentje s harvardske univerze, ki so se želeli pomeriti s svojimi britanskimi kolegi. Ko so bile med teniškima nacionalnima zvezama urejene vse formalnosti, je Američan Dwight Davis izdelal model tekmovanja in naročil srebrn pokal, ki ga je plačal iz svojega žepa, danes pa je znan kot velika ''solatna posoda''. Turnir je bil prvič odigran leta 1900 v Longwood Cricket Clubu v Bostonu, zmago pa so slavili Američani.

Od leta 1905 so se turnirja udeleževale še Avstrija, Belgija, Francija in Avstralazija (kombinirana reprezentanca Avstralije in Nove Zelandije), do leta 1920 pa je bilo vključenih že več kot dvajset držav. Tekmovanje je najprej potekalo pod imenom International Lawn Tennis Challenge, po drugi svetovni vojni in smrti Dwighta Davisa (1945), pa se je preimenovalo v Davisov pokal. Na začetku so v tekmovanju prevladovale ZDA, Velika Britanija in Avstralazija, leta 1927 pa je primat za šest let prevzela Francija. Vse od tridesetih pa do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so znova zmagovali le Američani, Britanci in Avstralci.

Leta 1969, ob začetku odprte ere v tenisu, je tekmovalo že 50 držav, od leta 1972 dalje pa je moral branilec naslova nastopiti v vseh krogih, medtem ko je bil pred tem uvrščen neposredno v finale. Leta 1974 je pokal šele kot peta država osvojila Južna Afrika, ki ji je to uspelo brez finalne zmage, saj so Indijci zaradi apartheida protestno bojkotirali dvoboj. Kmalu se je začel vzpon drugih velesil, na primer Švedske in Čehoslovaške, pokal pa je do danes osvojilo kar nekaj držav.

Zmagoslavja so se največkrat veselile ZDA (32), Avstralija oziroma Avstralazija (28), Velika Britanija in Francija (9), Švedska (7), Španija (4), Nemčija (3, Rusija (2), Čehoslovaška, Južna Afrika, Italija, Hrvaška, Srbija (1). Samostojna Slovenija je v Davisovem pokalu prvič nastopila leta 1993 v Zambiji.

Ne spreglejte