Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
1.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Marin Čilić Andy Murray Cincinnati

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 1.25

6 let, 6 mesecev

ATP Masters, Cincinnati (finale)

Hrvaški as prekinil Murrayjevo idilo in zavpil od sreče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Čilić Marin

Hrvaški teniški igralec Marin Čilić je v finalu turnirja serije masters v Cincinnatiju premagal Andyja Murrayja s 6:4 in 7:5. Osvojil je prvi turnir serije 1000 v karieri, za Škota pa je po 22 zaporednih zmagah končno nastopil trenutek, ko je moral tekmecu čestitati za zmago.

Finale v Cincinnatiju je nakazal, da Marinu Čiliću ustrezajo turnirji v ZDA, ki se igrajo na trdih podlagah. Na njej je dosegel največji uspeh v karieri, ko je leta 2014 osvojil OP ZDA. Slabi dve leti pozneje je poskrbel za dopolnitev zbirke lovorik. Dočakal je prvo zmago na turnirju serije 1000 (Masters), premagal drugega igralca sveta Andyja Murrayja in mu preprečil, da po 22 zaporednih zmagah ni osvojil že četrtega zaporednega turnirja.

Prvič do lovorike brez Ivaniševića

Škot je v Cincinnati, kjer je že dvakrat osvojil turnir, pripotoval kot (dvakratni zaporedni) olimpijski prvak, pred tem je bil najboljši tudi na domači sveti travi v Wimbledonu. Dobro mu je kazalo tudi v Cincinnatiju, kjer do finala ni imel večjih težav, v sklepnem dejanju pa je naletel na razigranega Hrvata, ki se je prvič predstavil na velikem turnirju pod vodstvom novega trenerja.

Andy Murray je po 22 zaporednih zmagah naletel na boljšega tekmeca. | Foto: Reuters Andy Murray je po 22 zaporednih zmagah naletel na boljšega tekmeca. Foto: Reuters

Prejšnji mesec je sklenil sodelovanje z rojakom Goranom Ivaniševićem. Zdaj je njegov trener Šved Jonas Björkman, zmaga v Cincinnatiju pa je dobra napoved za bližajoči se vrhunec sezone, odprto prvenstvo ZDA v New Yorku.

V zadnjih letih so redke zmage na turnirjih masters, na katerih ne zmagajo člani tako imenovane velike četverice, ki jo sestavljajo Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal in Britanec Murray. Od zadnjih 58 so jih osvojili kar 54, pred Cincinnatijem pa vseh zadnjih 18. Murray je zmagal v Cincinnatiju v letih 2008 in 2011, v nedeljo pa je imel priložnost za jubilejno 40. turnirsko lovoriko v karieri. Nanjo bo moral še malce počakati.

Najboljši hrvaški teniški igralec Čilić, rojen v Hercegovini, je tako prekinil veliki niz slavne četverice. Po zmagi nad prvim nosilcem si je dal duška. Osvojil je 15. turnir v karieri, a drugi največji. Z zmago v Cincinnatiju se je na svetovni jakostni lestvici vrnil med deset najboljših igralcev na svetu.

Ne spreglejte