Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 11.39

8 let

Hercogovi odprta pot do Šarapove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Drevi se bodo na igriščih Flushing Meadowsa v prvem krogu odprtega prvenstva ZDA pomerile vse tri slovenske predstavnice, Katarina Srebotnik, Polona Hercog in Maša Zec Peškirič.

Težko je pričakovati, da bi Slovenke ponovile lanski uspeh, ko si je Srebotnikova priigrala mesto v osmini finala in s tem svojo najboljšo uvrstitev na "US Opnu" med posameznicami. "Kata" je v tretjem krogu izločila samo Svetlano Kuznjecovo, tretjo nosilko lanskega turnirja, kar gotovo sodi v rubriko 'največje zmage Katarine Srebotnik'. Letos je situacija precej drugačna, pa čeprav imamo Slovenci na zadnjem grand slamu sezone kar tri predstavnice (lani je v prvem krogu poleg Srebotnikove zaigrala "le" še Andreja Klepač).

Izmed naših ima gotovo največje možnosti za zmago v prvem krogu 18-letna Polona Hercog, ki je za nasprotnico dobila leto dni mlajšo in precej bolj neizkušeno Američanko Christino McHale, komaj 381. igralko s svetovne teniške lestvice. McHalova večjih uspehov v svoji kratki karieri nima, statistika s turnirjev za grand slam pa je omejena na odprto prvenstvo Avstralije 2009, kamor se je uvrstila s povabilom organizatorja, pa poslovila že v prvem krogu. Kar 300 mest višje uvrščena Hercogova na lestvici WTA ima tako po njenih standardih dokaj lahko pot, da se po letošnjem odprtem prvenstvu Francije še drugič v karieri uvrsti v drugi krog turnirja za grand slam. Tam pa se kaj lahko zgodi, da jo bo pričakala prvokategornica, saj bi se z morebitno uvrstitvijo v drugi krog srečala z zmagovalko dvoboja Šarapova – Pironkova. Dvoboj s sibirsko lepotico – težko je namreč verjeti, da bi Bolgarka lahko ugnala znamenito rusko tekmico – na odprtem prvenstvu ZDA pa bi bil za mlado Štajerko eden največjih teniških dogodkov v njeni karieri, a to je že druga zgodba. Hercogova in McHalova se bosta pomerili v četrtem dvoboju na igrišču številka 10 (dvoboji se začnejo ob 17. uri po srednjeevropskem času).

Dvoboj starih znank

Še prej bo zaigrala Srebotnikova, ki jo na igrišču številka 7 čaka drugi dvoboj dneva, nasprotnica pa bo slovito ime v svetu tenisa Nadia Petrova. Velenjčanka se je s 27-letno Rusinjo vsega skupaj pomerila že devetkrat, igrišče pa je z dvignjeno glavo zapustila dvakrat. Petrova je na lestvici WTA trenutno uvrščena na 13. mesto, leto 2006 pa je končala kot šesta igralka sveta. Za "Kato" bo to prvi dvoboj po desetih mesecih premora zaradi poškodbe rame in Ahilove tetive, tako da je težko pričakovati zmago proti sloviti Rusinji, ki se je prav na vseh turnirjih za grand slam v svoji karieri prebila vsaj do četrtfinala.

Težko delo proti Kazahstanki Jaroslavi Švedovi bo imela tudi tretja slovenska predstavnica Maša Zec Peškirič, ki je doslej izgubila tudi njun edini dosedanji medsebojni dvoboj pred tremi leti v francoskem bretanskem mestecu Dinan. Rezultat na manjšem ITF turnirju je bil takrat 7:5, 6:4 za 55. igralko sveta, ki ima dandanes mnogo več izkušenj od 40 mest nižje uvrščene Zec Peškiričeve. Tudi zgodovina nastopov na turnirjih za grand slam govori v prid še ne 22-letne Kazahstanke; ob enem Mašinem jih je Švedova zbrala kar devet. Tekmici se bosta na igrišče številka 14 podali kot tretji.

Ne spreglejte