Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2008,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2008, 15.48

8 let

Finale: Safina vs. Ivanović, Srebotnikova brez boja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruska teniška igralka Dinara Safina in Srbkinja Ana Ivanović se bosta pomerili v velikem finalu odprtega prvenstva Francije v Parizu. Katarina Srebotnik v dvojicah v finalu.

Potem ko je Rusinja Safina v prvem polfinalnem obračunu gladko s 6:3 in 6:2 premagala četrtopostavljeno rojakinjo Svetlano Kuznjecovo, je bila v srbskem dvoboju Ivanovićeva po treh nizih s 6:4, 3:6 in 6:4 boljša od tretje nosilke Jelene Janković. Obe finalistki bosta "lovili" svoj prvi grand slam naslov.

V prvem polfinalu drugega letošnjega turnirja za veliki slam je Dinara Safina gladko s 6:3 in 6:2 v nizih izločila izkušenejšo rojakinjo Svetlano Kuznjecovo. Zdaj je 22-letnica le še zmago, ki ji jo bo skušala preprečiti Srbkinja Ivanovićeva, oddaljena od naslova, s katerim bi se pridružila starejšemu bratu Maratu Safinu, ki že ima grand slam naslov. V karieri je namreč po enkrat zmagal na OP Avstralije (2205) in OP ZDA (2000), medtem ko se je na peščenih igriščih Rolanda Garrosa najdlje prebil do polfinala. "Zmagala sem tako za brata kot zase," je po uspehu kariere dejala Dinara Safina in dodala: "Občutek je božanski, saj si nikoli nisem mislila, da se lahko prebijem vse do finala."

Trinajsta nosilka, ki je bila v četrtem krogu letošnjega OP Francije proti rojakinji in številki 1 svetovnega tenisa Mariji Šarapovi le točko oddaljena od poraza, velike težave pa je imela tudi v četrtfinalu s sedmo nosilko, prav tako rojakinjo Jeleno Dementjevo, si je priborila sloves zagrizene igralke, ki se bori za vsako točko do zadnjega diha. "Danes sem zmagala v dveh nizih - to je zame nekaj novega," se je šalila ruska igralka.

Drugi polfinale je bil bolj izenačen, vendar je 20-letna Ivanovićeva po 2:15 ure in treh nizih strla odpor rojakinje Jankovićeve. "Še kar ne morem doumeti, kaj se je pravzaprav zgodilo. To je bila res težka tekma in vesela sem, da mi jo je uspelo pripeljati do konca. Ves čas sem imela pred očmi le zmago," je dejala presrečna Ana Ivanović, ki se je januarja uvrstila tudi v finale prvega grand slama, OP Avstralije, kjer jo je porazila Šarapova. Jankovićeva, ki je spet nastopila s prevezo roke, saj ima vneto mišico, se je mlajši rojakinji dobro upirala, a ostala brez tako želenega prvega finala na turnirjih za veliki slam v karieri.

Ivanovićeva se je še drugič zapored uvrstila v finale Roland Garrosa, poleg tega pa si je z zmago že zagotovila tudi prvo mesto na lestvici WTA, s katere bo izrinila Rusinjo Marijo Šarapovo.

Najboljša slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je v paru s Srbom Nenadom Zimonjićem že uvrstila v finale OP Francije, drugega letošnjega turnirja za veliki slam in se bo pomerila z belorusko-ameriško navezo Viktorijo Azarenko/Bobom Bryanom. Slovensko-srbska naveza je do finala prišla brez boja, saj sta Jie Zheng in Mahesh Bhupathi dvoboj predala. Med mladinkami pa se je Polona Hercog poslovila v četrtfinalu. Srebotnikova in Zimonjić se bosta v finalu pomerila z boljšim parom iz dvoboja med tretjima nosilcema Belorusinjo Viktorijo Azarenka in Američanom Bobom Bryanom ter drugima nosilcema Čehoma Kveto Peschke in Pavlom Viznerjem. V četrtfinalu mladinskega OP Francije pa se je od nadaljevanja med posameznicami poslovila mlada Polona Hercog. V treh nizih jo je s 3:6, 6:1 in 6:3 izločila Nizozemka Arantxa Rus. Hercogova se je v mladinski konkurenci prebila v polfinale med dvojicami. Skupaj z Avstralko Jessico Moore, s katero sta osmi nosilki, sta v četrtfinalu premagali rusko navezo Valerija Savinih/Marta Sirotkina s 6:7 (4), 6:4 in 10:8. V polfinalu Hercogovo, ki je tekmovanje med posameznicami končala v četrtfinalu, in njeno avstralsko vrstnico čakata Slovakinji Lenka Jurikova in Romana Tabakova. Med moškimi dvojicami pa sta si finale zagotovili urugvajsko-perujska naveza Pablo Cuevas/Luis Horna in kanadsko-srbska Daniel Nestor/Nenad Zimonjić. Slednja, ki sta v vlogi drugih nosilcev, sta ugnala Rusa Igorja Kunicina in Dimitrija Tursunova s 4:6, 6:4 in 6:4, Cuevas in Horna pa sta bila boljša od Brazilca Bruna Soaresa in Srba Dušana Vemića s 6:4, 6:7 (6), 7:6 (6).

Ne spreglejte