Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roger Federer Rafael Nadal

Petek, 1. 4. 2011, 14.48

8 let

Federer: Moj glavni rival bo vedno 'Rafa'

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po več kot štirih mesecih se bosta spet spopadla najboljša teniška igralca v zadnjem obdobju Roger Federer in Rafael Nadal. Njuno rivalstvo, ki traja že sedem let, se nadaljuje.

Federer in Nadal se bosta pomerila v polfinalu turnirja serije masters v Miamiju, točno tam, kjer sta odigrala prvega izmed njunih 22 medsebojnih dvobojev. Takrat je v tretjem krogu 17-letni Španec, ki ga na lestvici ATP ni bilo niti med najboljših 30, v tretjem krogu presenetil nesporno najboljšega igralca na svetu. Rezultat je bil 6:3 in 6:3. "Takoj sem vedel, da je dober, a me je nato vseeno presenetil, da je igral tako konstantno in dobro tudi na trdi podlagi že v zgodnjih letih. Hitro mi je postalo jasno, da bo najverjetneje v prihodnosti postal številka ena moškega tenisa in zmagovalec turnirjev za grand slam. Bil je poseben Španec, ki ni dobro igral le na pesku, pač pa tudi na ostalih podlagah. Očitno je upravičil vsa pričakovanja. Vse ostalo je znano," se je njunega prvega obračuna spomnil Roger Federer in priznal, da mu na začetku njunega rivalstva njegov prihod v teniške arene ni preveč ustrezal, v nadaljevanju pa je veliko rivalstvo začel doživljati precej bolj pozitivno.

V njunih medsebojnih obračunih je bil precej uspešnejši zdaj 24-letni Španec. Zmagal je 14-krat, medtem ko je Švicarju pripadlo 8 dvobojev. Nazadnje sta se med seboj pomerila v finalu zaključnega turnirja osmerice v Londonu, kjer je bil boljši Federer. Igrala sta praktično na vseh pomembnejših turnirjih in to skoraj vedno v finalu. Za zmago na grand slamu sta se pomerila sedemkrat, od tega je petkrat slavil Nadal. Vendar pa je slednji v tako občutni prednosti tudi zaradi tega, ker sta 12 od 22 dvobojev odigrala na peščeni podlagi, na kateri je Španec v zadnjih letih skoraj nepremagljiv. Na najpočasnejši podlagi še "peščeni kralj" zmagal kar desetkrat.

Vsi ti njuni dvoboji na največjih teniških prizoriščih na svetu so rivalstvo ustoličilo za eno izmed najbolj prepoznavnih v zgodovini belega športa in sodi ob bok tistima med Samprasom in Agassijen ter Borgom in McEnroem. "Ko se odpravim igrat proti njemu, čutim, da je to poseben dvoboj, še posebej, ker vedno igrava v pomembnih partijah. Ne vem, kolikokrat so rivali v zgodovini igrali med seboj. Midva sva velikokrat, to pa dvoboj vselej naredi poseben," je dejal Rafael Nadal. "Moj rival številka ena bo zame vselej 'Rafa', ne glede na to, kolikokrat bom igral proti kateremukoli drugem," je dodal 29-letni Baselčan.

Tam, kjer se je vse skupaj začelo, se tudi nadaljuje. Na trdi podlagi severnoameriških igrišč, kjer sta se teniška velikana nazadnje spopadla pred dolgimi šestimi leti. Zanimivo, da se bosta prvič po štirih letih spet pomerila v polfinalu, medtem sta vselej zaigrala šele v velikem finalu.

Ne spreglejte