Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
20.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 20.45

8 let, 1 mesec

Đoković premagal Nadala in osvojil še OP ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srb Novak Đoković je v spektakularnem finalu odprtega prvenstva ZDA s 3:1 v nizih premagal Španca Rafaela Nadala in osvojil še tretji turnir za grand slam v tej sezoni.

"Nole" je s fenomenalno predstavo še šestič zapored in prvič po finalu Wimbledona premagal Nadala (6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1) ter potrdil, da je nesporno prvi igralec sveta. V New Yorku, kjer je zmagal prvič, potem ko je bil poražen v dveh finalih (2007 in 2010), je dobil deseti turnir v letošnji sezoni. Španskega tekmeca je tokrat nadigral in izmučil z neprestanim diktiranjem visokega ritma z osnovne črte, odličnim vračanjem začetnega udarca, neubranljivimi zadetki s forhend in bekend strani ter pravilnimi taktičnimi odločitvami. "Sliši se neresnično. Občutek je izjemen. Za mano je čudovito leto, kateremu kar ni konca. Vselej, ko igram proti 'Rafi', je to zame velik izziv. Rad bi mu čestital, saj je za njim še en odličen turnir. Želim mu, da bova imela tudi v prihodnje še veliko težkih dvobojev," je takoj po dvoboju pred več kot 22.000 gledalci na osrednjem igrišču Arthurja Asha povedal Novak Đoković, ki je v polfinalu ubranil dve zaključni žogici Švicarju Rogerju Federerju.

Nadal ni našel rešitve za "Noleta"

"Peščeni kralj", letos je osvojil že svoj šesti Roland Garros v karieri, je izgubil tudi šesti finale proti Đokoviću v tej sezoni in tako ni ubranil lanske zmage na igriščih Flushing Meadowsa. Kljub velikemu naporu, ki ga je vložil v vsako točko posebej, ni našel rešitve za dovršeno igro 24-letnega Srba. Vselej, ko je mu je le uspelo za nekaj časa prevzeti iniciativo, je Đoković takoj našel odgovor. "Sem razočaran, ampak ta fant počne neverjetne stvari. V vsakem trenutku sem dal vse od sebe. Takšni dvoboji so zelo težavni, saj telo pripeljejo do meje. Poskusil sem igrati noro, a mu je vsakič uspel fantastičen povratek. To je pač tenis," pa je po svojem četrtem porazu v finalu turnirja za grand slam dejal malce razočarani Rafael Nadal, ki ostaja pri desetih lovorikah z največjih štirih turnirjev na svetu.

Izčrpavajoče izmenjave z osnovne črte

Dvoboj se je sicer začel po željah Španca, ki je že v drugi igri prvega niza naredil brejk in povedel z 2:0. Đoković je takoj udaril nazaj in dobil naslednjih šest iger ter povedel z 1:0 v nizih. Drugi niz se je začel identično. Nadal je povedel z 2:0, "Nole" pa je po dobljeni tretji igri, ki je trajala kar 17 minut, spet prevzel iniciativo. V tretjem nizu je bil Nadal večino časa v zaostanku, nato pa je s tvegano igro nekako uspel ubraniti prednost Đokovića, ki je celo serviral za zmago, in dobiti podaljšano igro. V četrtem nizu ni zmogel več nadaljevati v tako visokem ritmu. Dvoboj je bil sicer ves čas na izjemno visoki ravni, ponudil pa je mnogo skoraj neverjetnih izmenjav z osnovne črte, ki so spravile na noge gledalce na štadionu Arthurja Asha. Nekatere izmed njih so bile dolge več kot 30 udarcev, po njih pa sta bila tekmeca videti popolnoma izmučena.

Ne spreglejte