Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

Natisni članek

tenis Marija Šarapova

Ponedeljek, 19. 9. 2022, 4.00

1 leto, 7 mesecev

Prva pogodba že pri enajstih letih

Danes milijonarka, nekoč pa ji je morala opremo šivati mama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15
Marija Šarapova | Marija Šarapova, nekdaj prva igralka sveta, je nedavno razkrila, kako ji je morala mama šivati opremo. | Foto Gulliver/Getty Images

Marija Šarapova, nekdaj prva igralka sveta, je nedavno razkrila, kako ji je morala mama šivati opremo.

Foto: Gulliver/Getty Images

Marija Šarapova, nekdanja vrhunska teniška igralka, je pred časom razkrila, da je imela že pri 11 letih prvo pogodbo z znamko Nike. Ob tem je tudi povedala, kako je njena mama našla rešitev, da je sploh lahko nosila športno opremo.

Marije Šarapove, nekdanje prve igralke sveta, ni treba prav posebej predstavljati, saj je bila dolga leta v vrhu ženskega tenisa in je bila kar nekaj časa najbolje plačana športnica. Danes 35-letna Rusinja je bila že v zelo rosnih najstniških letih zanimiva za sponzorje. Že pri enajstih letih je podpisala prvo pogodbo z znamko Nike.

Že kot zelo mlada je podpisala prvo pogodbo, pri 17 letih pa je že osvojila Wimbledon. | Foto: Guliverimage/Getty Images Že kot zelo mlada je podpisala prvo pogodbo, pri 17 letih pa je že osvojila Wimbledon. Foto: Guliverimage/Getty Images

Najprej je dobivala le prevelika oblačila

Takrat Nike še ni imel kolekcije za otroke, zato je Šarapova dobivala le oblačila za odrasle. Na srečo je njena mama našla način, da je športno opremo prilagodila tako, da jo je lahko takrat šele 11-letna Marija nosila.

"To je bila zelo majhna pogodba in bila sem še mladinka. Bila sem stara 11 let in če pogledam nazaj, se mi zdi precej noro," je uvodoma za The CMO Podcast povedala Šarapova. "Dobila sem brezplačna oblačila, v katerih sem kar lebdela. Bila so mi prevelika. Niso imeli kolekcije za otroke, zato je moja mama razrezala in zašila tako, da mi je bilo prav."

Marija Šarapova | Foto: Reuters Foto: Reuters Čez nekaj let prva resnejša pogodba

Nekaj let pozneje je dobila malo resnejšo pogodbo. Podpisala je sodelovanje, vredno med 25 in 50 tisoč dolarjev, kar je takrat pomenilo veliko denarja. "To mi je pomagalo pri potovanjih in naložbah, ki jih je morala igralka narediti. Za opremo, treninge in za stroške očeta, ki je potoval z menoj," je razlagala petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam.

Bila je velik magnet za sponzorje

Po prvi zmagi v Wimbledonu, kjer je zmagala kot 17-letno dekle, in ko je postala prva igralka sveta, je postala ena od najzanimivejših športnic za sponzorje, saj je postala ena od najbolj tržno zanimivih igralk v zgodovini tenisa.

Po njenih stopinjah gre Emma Raducanu

Zdi se, da gre po njenih stopinjah mlada, šele 19-letna Emma Raducanu. Britanka je od lani, ko je senzacionalno osvojila OP ZDA, podpisala kar nekaj zelo donosnih pogodb. Eden izmed menedžerjev jo je celo označil za "dekle za milijardo evrov". A Emma, ki je ta teden izpadla v drugem krogu turnirja v Portorožu, ne najde prave forme in nima pravih rezultatov.

Dopinška afera

Marca 2016 je kot strela z jasnega udarilo, da je Marija Šarapova padla na dopinškem testu. Ta afera je precej vplivala na njeno športno kariero. Šarapova je vseeno prevzela odgovornost, stopila pred medije in razkrila svojo napako, ki je pretresla športni svet. Bila pa je tudi na velikem udaru kritik. Do nje so bili kritični tudi nekatere igralke in igralci. 

Marija Šarapova se zelo dobro znajde v poslovnem svetu. | Foto: Gulliver/Getty Images Marija Šarapova se zelo dobro znajde v poslovnem svetu. Foto: Gulliver/Getty Images

Zelo dobro se je znašla tudi v poslovnih vodah

Ena od najbolj prepoznavnih športnic, ki je pred kratkim postala mamica, se zelo dobro znajde v poslovnih vodah. Leta 2020 je napovedala konec kariere in bila je dovolj zrela, da je še v času športnega udejstvovanja našla pravo mero med profesionalno teniško kariero in poslovnim delom. Danes je v poslovnih vodah že zelo izkušena, kar se vidi tudi pri njenih poslovnih odločitvah, pri tem pa zelo dobro uporablja svoje ime.

Maria Sharapova Alexander Gilkes
Sportal Šarapova postala mamica
Marija Šarapova
Sportal "Kot majhna deklica je bila neškodljiva"
Ne spreglejte