Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
9. 4. 2020,
17.03

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Novak Đoković Goran Ivanišević Wimbledon teniški globus

Četrtek, 9. 4. 2020, 17.03

4 leta

Ob svoji napovedi se ni prav nič šalil #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Goran Ivanišević | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Letošnja teniška sezona se bo zagotovo zapisala v zgodovino tenisa. Tokrat, žal, ne po uspehih, ampak zaradi odpovedi številnih turnirjev, če ne celo celotne sezone. Mnogi se ob tem sprašujejo, ali je Novak Đoković v nastalem položaju postal največji osmoljenec. Zelo zanimivo je razmišljanje Gorana Ivaniševića, trenerja trenutno prvega igralca sveta.

Tenis senca
Sportal Nekateri igralci so na robu preživetja

Že kmalu je postalo jasno, da je zaradi pandemije koronavirusa vrag odnesel šalo, potem ko so sprva vse turnirje odpovedali do 7. junija. Kmalu zatem so odpovedali vse turnirje do sedmega julija. Še posebej velik udarec je ta šport doživel, ko so morali odpovedati prestižni Wimbledon, nekaj upanja ostaja za OP ZDA in OP Francije, ki je prestavljen na september, a ta termin še ni potrjen.

Novak Đoković | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Bi lahko ponovil najboljši sezoni?

Preden so letošnjo sezono postavili na "hladno", je Novak Đoković osvojil svoj osmi naslov na OP Avstralije, na svojem igralskem računu pa je imel niz 18 zaporednih zmag. Vse bolj je kazalo, da bi 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam lahko ponovil sezoni iz leta 2011 in 2015.

Leta 2011 je imel niz 41 zaporednih zmag. Tisto sezono je dosegel neverjetnih 70 zmag in doživel le šest porazov. V svojo vitrino je postavil deset turnirskih lovorik, od tega so bile tudi lovorike z OP Avstralije, Wimbledona in OP ZDA. Leta 2015 je osvojil iste tri turnirje za grand slam, skupno je osvojil 11 turnirskih lovorik, njegovo razmerje med zmagami in porazi pa je bilo 82–6.

Ob svoji napovedi se ni prav nič šalil

V letošnji sezoni je zadnjo, 79. teniško lovoriko osvojil v Dubaju konec februarja. Tam so zelo odmevale njegove besede. Videlo se je, da je srbski zvezdnik na vrhuncu moči in da se počuti zelo samozavestnega. "Eden od ciljev je, da letošnjo sezono ostanem nepremagljiv. Šalim se, pravzaprav se ne."

Wimbledon
Sportal Wimbledon bo od zavarovalnice dobil kar 114 milijonov evrov

Največji poraženec

Kakorkoli že, ko so najprej prestavili OP Francije, ki ga je enkrat že osvojil, in odpovedali Wimbledon, kjer bi branil zmago, so se je njegove sanje končale.

"Novak Đoković je največji poraženec," je povedal Mats Wilander, nekdanji vrhunski teniški igralec, danes pa strokovni komentator. "Letos še ni izgubil, nato pa je koronavirus ustavil njegov pohod," je za francoski L’Equipe povedal Šved.

Marjan Vajda, Goran Ivanišević | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Goran Ivanišević meni, da lahko igralci za letos kar pozabijo turnirje

V zadnjem času so vse bolj glasne govorice, da letos ne bomo več gledali profesionalnega tenisa. To je pred kratkim za STA povedala Polona Herocog, zelo pesimističen je bil tudi Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića. Ta misli, da lahko igralci za letos pozabijo tekmovanja.

"Moja najbolj optimistična napoved je, da se bo igralo na OP Avstralije prihodnje leto, ampak to bomo še videli. Po eni strani to pomeni leto dni brez tenisa. Kjer smo končali, tam bomo začeli," je za Jutarnji list povedal Splitčan, ki mu je najbolj žal za odpoved Wimbledona, kjer je leta 2001 tudi sam zmagal.

"Moram se strinjati, da je slišati neresnično, vseeno je Wimbledon nekaj posebnega. Tudi zame je, a vedeli smo, da bo padla takšna odločitev. Kar je, je. Življenje gre naprej. To bo še zelo neprijetno. Za turnirje, igralce, trenerje … Da ne omenjam vseh, ki so vpleteni v to. Da bi kdo pred tremi meseci napovedal, kdo bi mu verjel? Zelo zanimivo bo spremljati, kako bo videti, ko se bo vse skupaj spet začelo," je še povedal legendarni Hrvat, ki je trenutno v Zagrebu.

Lani je po epskem finalu zmagal Novak Đoković. Letos lovorike ne bo mogel braniti. | Foto: Getty Images Lani je po epskem finalu zmagal Novak Đoković. Letos lovorike ne bo mogel braniti. Foto: Getty Images

Pomisleki po nadaljevanju sezone prihajajo tudi iz Wimbledona

Po odpovedi Wimbledona je imel pomisleke Richard Lewis, izvršni direktor Wimbledona. "Kdo ve, kaj se bo zgodilo v tem obdobju? To je velik izziv za vse. Upajmo, da bosta na sporedu OP ZDA in prestavljeno OP Francije. Lepo bi bilo, da bi ta šport spet zaživel."

"Sem optimist, čeprav pogosto nisem. Še vedno upam, da se bo odvila ameriška turneja, ampak ta trenutek je malo možnosti. Ni nemogoče, da se turnirji letos ne bi več igrali, vendar bi si želel, da bi se stvari umirile in da bi se turnirji začeli," je pred tednom za Guardian povedal Richard Lewis, izvršni direktor Wimbledona.

Maria Isabel Nadal
Sportal Sestra mu je dala teniško lekcijo #video
wimbledon žogice
Sportal Britanskemu tenisu priskočili na pomoč s 25 milijoni evrov
Roger Federer
Sportal Je po vodi splavala njegova zadnja možnost?
Ne spreglejte