Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

2

Natisni članek

Rafael Nadal Grigor Dimitrov OP Avstralije

Petek, 27. 1. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

OP Avstralije, 12. dan (moški)

Svet se klanja Nadalu in epskemu finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

2

Foto: Getty Images

Španec Rafael Nadal je v drugem polfinalu Odprtega teniškega prvenstva Avstralije po petih nizih odpravil Bolgara Grigorja Dimitrova. V nedeljskem finalu se bo za lovoriko pomeril z večnim tekmecem Rogerjem Federerjem. V polfinalu je za zmago potreboval kar pet ur.

V četrtek je švicarski teniški šampion Roger Federer v petih nizih izločil rojaka Stana Wawrinko. Pet nizov sta odigrala tudi Rafael Nadal in Grigor Dimitrov. Po petih urah spektakularnega tenisa je roke zmagoslavno v zrak dvignil Španec, občinstvo pa je oba tekmovalca nagradilo s stoječimi ovacijami.

Ni verjel, da se lahko vrne tako uspešno

Španec se bo v nedeljo potegoval za 15. lovoriko na turnirjih za grand slam. | Foto: Reuters Španec se bo v nedeljo potegoval za 15. lovoriko na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters "Težko je opisati, kaj čutim po takšni zmagi. Med tekmo se me je lotevala utrujenost, Grigor pa je igral izjemno. To je bil velik dvoboj. Srečen sem, da sem lahko sodeloval v njem. Užival sem v dvoboju, občinstvo je bilo izvrstno. Hvala vsem za podporo, ki mi jo namenjate," se je Nadal, ki je zadnjič v finalu turnirja za grand slam igral leta 2014 (OP Francije v Parizu), zahvalil ljubiteljem tenisa v Avstraliji. 

Po dvoboju, ko ga je z mikrofonom pričakal nekdanji prvi igralec sveta, Američan Jim Courier, se je Nadal spomnil na težke trenutke v lanskem letu. Vložil je veliko truda in dela, da se je vrnil na raven, s katero je lahko konkuriral najboljšim.

"V zadnjem mesecu in pol sem se pripravljal doma in garal, a nisem nikoli sanjal o tem, da bi se lahko ob vrnitvi uvrstil v finale OP Avstralije. Zelo sem srečen," je dejal Španec, ki se veseli nedeljskega obračuna z večnim tekmecem Federerjem.

Nista mogla odigrati niti ekshibicijskega dvoboja 

Grigor Dimitrov je nudil velik odpor, a na koncu ostal prekratek. | Foto: Reuters Grigor Dimitrov je nudil velik odpor, a na koncu ostal prekratek. Foto: Reuters Upa, da si bo lahko do finala obnovil moči. "Počutim se privilegiranega, ker bom nastopil v finalu. To je posebna stvar za oba, saj sva preživljala težko obdobje. Federer me je obiskal, ko smo odprli mojo teniško akademijo na Majorki. Rad bi se mu zahvalil, da je prišel in poskrbel za nepozaben trenutek. Želela sva odigrati ekshibicijski dvoboj, a je mene bolelo koleno, njega pa zapestje, zato sva z otroki z akademije odigrala le nekaj udarcev," je opisal, kakšne težave sta imela še pred kratkim. V nedeljo bosta pisala zgodovino. Nadal lahko osvoji 15., rekorder iz Basla pa že 19. turnir za grand slam v karieri.

Ljubitelji rumene žogice bodo tako v nedeljo spremljali epski obračun med Federerjem in Nadalom. Na osrednjem prizorišču OP Avstralije se bo začel ob 9.30 po slovenskem času.

OP Avstralije, 12. dan (moški):

Polfinale:
Rafael Nadal (Špa, 9) : Grigor Dimitrov (Bol, 15) 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4

1. niz
Dimitrov je imel že v prvi igri dve priložnosti za odvzem servisa, a se je Nadal rešil. Španec je imel razlog za veselje v četrti igri, v kateri je Bolgaru odvzel igro na njegov servis.

2. niz
Bolgar je dobro delo opravil v četrti igri drugega niza, v kateri je prvič v dvoboju Nadalu odvzel servis. Španec se ni pustil zmesti in mu vrnil udarec v sedmi igri, potem ko je Dimitrov naredil dvojno napako. S to pa je tudi Nadal končal naslednjo igro, tako da je bil Dimitrov v drugem nizu le streljaj od zmage. Tudi on je nato izgubil igro na svoj servis, tako da sta se spet poravnala.

Pri servisu Nadala pri 5:4 je imel štiri set žogice, a se je Španec znal ubraniti. Nova priložnost se mu je ponudila pri 6:5, takrat pa je izkoristil že prvo od dveh ponujenih priložnosti in se veselil izenačenja.

3. niz
Španec je prišel do zadoščenja v peti igri, ko je izkoristil priložnost za break in tako pobegnil Bolgaru. Ta mu ni ostal dolžan in nemudoma zrežiral rebreak za 3:3. Zmagovalca tretjega niza je dala šele podaljšana igra, v kateri je bil bolj zbran Nadal (7:5).

4. niz
Tekmeca sta v četrtem nizu dobila vse igre na svoj začetni udarec, tako da je zmagovalca odločila podaljšana igra. V njej se je bolj izkazal Dimitrov. Premagal je španskega zvezdnika s 7:4 in na veselje številnih bolgarskih navijačev, ki so zanj stiskali pesti na Rod Laver Areni, izenačil rezultat v nizih na 2:2.

5. niz
Nadal je v dramatičnem zadnjem nizu, v katerem je ubranil nekaj žogic za odvzem servisa, v deveti igri dočakal break. Povedel je s 5:4 in serviral za zmago ter nastop v velikem finalu. Izkoristil je tretjo zaključno žogico, za zmago nad Bolgarom, ki se je boril do zadnje sekunde in se odlično upiral, pa potreboval štiri ure in 56 minut.

Nadal se je po uvrstitvi v finale in petih urah napornega tenisa najprej poveselil na tleh. | Foto: Reuters Nadal se je po uvrstitvi v finale in petih urah napornega tenisa najprej poveselil na tleh. Foto: Reuters

Ne spreglejte