Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
15. 4. 2016,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

1

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2016, 13.28

6 let, 7 mesecev

Ali ima Marija Šarapova res tako velik vpliv?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

1

sharapova

Zadnje dni se spet veliko govori o dopingu in posledično tudi o zloglasnem dopinškem primeru teniške igralke Marije Šarapove.

V sredo je kot strela z jasnega udarila novica, da bo krovna protidopinška agencija Wada nekoliko omilila kriterije za tiste, ki so zaradi zdravila meldonium padli na testu. Teh športnikov je bilo v zadnjih mesecih kar nekaj, največ med njimi jih je bilo iz Rusije, najbolj znano ime na črnem seznamu pa je prav gotovo trenutno najbolj prepoznavna športnica na svetu Marija Šarapova.

Sprva je kazalo, da bo morala nekdanja prva igralka sveta odslužiti kazen štirih let. Po zadnjih informacijah bi se lahko celo izognila kazni. Wada se je namreč odločila, da bodo dopinške teste, ki so jih opravili do 1. marca letos in s katerimi so našli manj kot mikrogram meldonija, razglasili za negativne, športnikov pa ne bodo suspendirali.

"Prevladal je trezen razum"

Kmalu zatem so se oglasili odvetniki Rusinje, ki so dejali, da je Wada naredila napako, ko je na seznam prepovedanih živil uvrstila zdravilo meldonium. S tem ukrepom želijo svojo napako popraviti. Odvetnik John Haggerty je namreč že pred mesecem dejal, da zdravilo ni moglo vplivati na predstave Marije Šarapove. Samo po sebi se postavlja vprašanje, ali ima Marija Šarapova kot ena najuspešnejših športnic tako močan vpliv, da je hote ali nehote vplivala na odločitev Wade. Mednarodna teniška zveza (ITF) je v četrtek že sporočila, da bodo petkratno zmagovalko na turnirjih za grand slam obravnavali v skladu z novimi pravili.

Jani Dvoršak meni, da je pri Wadi prevladal trezen razum. | Foto: Jani Dvoršak meni, da je pri Wadi prevladal trezen razum.

Za mnenje smo poklicali direktorja slovenske protidopinške komisije Janija Dvoršaka, ki meni, da gre pri vsej stvari za dober kompromis. Meni, da Wada ni storila koraka nazaj, ampak je to manjši popravek v sistemu. "Wada ne odstopa od svojih pravil, ampak če je bil kateri od športnikov v prvih treh mesecih letošnjega leta dejansko na zdravstveni terapiji in je bilo zdravljenje potrebno, mu bo oproščeno."

Ko smo ga vprašali, ali obstaja možnost, da so lobiji okrog Šarapove vplivali na zadnjo odločitev Wade, nam je Dvoršak odgovoril: "S to tezo se nikakor ne morem strinajati. Niti najbolj priljubljen športnik ne more vplivati na te zadeve. Mislim, da je pri vsej stvari prevladal trezen razum." 

Nekatere igralke so bile v svojih izjavah precej iskrene, saj so menile, da je Rusinja precej nepriljubljena med igralkami. | Foto: Nekatere igralke so bile v svojih izjavah precej iskrene, saj so menile, da je Rusinja precej nepriljubljena med igralkami.

Nekateri jo branijo, drugi je ne marajo

Nekdanja prva teniška igralka sveta je januarja na turnirju za grand slam - OP Avstralije - padla na dopinškem testu. Od marca je visokorasla Rusinja suspendirana in ne sem igrati na nobenem turnirju, kar je za teniškega igralca precej velik udarec. Odzivov na ta dogodek je bilo kar nekaj. Nekateri so se Rusinji postavil v bran, med njimi tudi prvi igralec sveta Novak Đoković. Rafael Nadala je menil, da mora Šarapova tako kot vsak drugi športnik plačati za svoje napake, nekatere igralke pa so jo ostro kritizirale, saj v ženski slačilnici naj ne bi bila najbolj priljubljena.

Izčrpen in nadvse zanimiv intervju z Janijem Dvoršakom, direktorjem protidopinške komisije, si boste lahko prebrali v soboto.

 

Ne spreglejte