Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2017,
16.21

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška #dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma zimska rekreacija Biseri Slovenije Na dopustu poletje smučišče

Nedelja, 21. 5. 2017, 16.21

3 leta, 11 mesecev

V slovenskih smučarskih središčih se zavedajo, da brez dobrih poletih sezon ne bo dobre zime

Na Kaninu stavijo na epski spust, v Kranjski Gori si želijo gondole, na Cerkno s supom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Kranjska Gora

Slovenski smučarski delavci zaradi zelenih zim že nekaj let krepijo ponudbo poletne sezone. Ta na Voglu že dve leti zapored prekaša zimsko sezono, podobno je tudi pri naših severnih sosedih. Kaj bo letošnje poletje na slovenskih smučiščih drugače in kakšne upe njihovo vodstvo polaga v poletno prihodnost?

Poletne sezone so za smučišča bistveno cenejše kot zimske, saj odpade delež stroškov za umetno zasneževanje, ratrakiranje in z izjemami tudi upravljanje žičniških naprav. Več kot prepolovljena so tudi moštva na terenu. Nekatera od njih, na primer Rogla, imajo dolgoletno prakso negovanja (tudi) poletne ponudbe, nekateri so še zelo sveži (Cerkno), tretji pa jo znova postavljajo na noge (Kanin).

Nihalka Vogel obratuje vso sezono. Leta 2016 so v poletni sezoni našteli 127 tisoč obiskovalcev, pozimi pa 97 tisoč. | Foto: Nihalka Vogel obratuje vso sezono. Leta 2016 so v poletni sezoni našteli 127 tisoč obiskovalcev, pozimi pa 97 tisoč.
Vogel: poletna sezona že dve leti zapored prekaša zimsko

Obisk poletne sezone na smučišču Vogel je že predlani prekosil zimsko sezono. Podoben scenarij se je ponovil tudi lani. Kot nam je povedala Mojca Šiljar iz Žičnic Vogel, so leta 2016 v poletni sezoni našteli 127 tisoč obiskovalcev, pozimi pa 97 tisoč. Glede na to, da je bil obisk zimske sezone letos relativno skromen (76 tisoč smučarjev), računajo, da bo poletna sezona tudi letos po obisku prekašala zimsko.

Veliko pozornosti namenjajo ponudbi za družine. Med drugim imajo tudi otroški park z ovcami in kozami. | Foto: Veliko pozornosti namenjajo ponudbi za družine. Med drugim imajo tudi otroški park z ovcami in kozami. Njihovi glavni aduti so panoramska točka s prečudovitimi razgledi na Bohinjsko jezero in okoliške gore, izhodiščna točka za pohode, otroški park z domačimi živalmi. Tudi sicer bodo na Voglu veliko pozornosti namenjali družinam (priredili bodo več družinskih dni z otroško animacijo), je poudarila Šiljarjeva.

Konec maja bodo že 11. leto gostili Festival cvetja, skupaj z zavodom TNP pa prirejajo tudi opazovanje nočnega neba. Obeta se tudi širitev kulinarične ponudbe, restavracijo Viharnik bodo razširili ter zgradili še en dodaten gostinski objekt.

Stroški poletne sezone so nižji kot pozimi, moštvo se zreducira skoraj za polovico. Vso sezono obratujeta štirisedežnica in nihalka. Večino gostov predstavljajo tujci, veliko je avtobusnih skupin.

V Kranjski Gori poletna sezona predstavlja zgolj deset odstotkov zimske. Želijo si, da bi se ta odstotek povzpel na 30. | Foto: V Kranjski Gori poletna sezona predstavlja zgolj deset odstotkov zimske. Želijo si, da bi se ta odstotek povzpel na 30.

Kranjska Gora: brez gondole ne bo želenega napredka

Precej manj, deset odstotkov zimske sezone, pa poletna predstavlja v Kranjski Gori, ki je bila s 35 tisoč obiskovalci lani rekordna.

Oddahnete in odpočijete si lahko v Bedančevem domu. | Foto: Oddahnete in odpočijete si lahko v Bedančevem domu. "Ko bomo dosegli 30 odstotkov zimske realizacije, bomo zadovoljni," je napovedala Klavdija Gomboc iz RTC Kranjska Gora. To v Kranjski Gori lahko dosežejo zgolj z gradnjo gondole do vrha Vitranca.

"Z eno štirisedežnico težko naredimo več kot zdaj. Smo eno redkih smučarskih središč, ki ni povezano z vrhom smučišča, zato čakamo na novo investicijo," je poudarila Gombočeva, ki si želi, da bi do jeseni pod streho spravili vsaj pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja.  

V Kranjski Gori poleti lahko sankate, se vozite s tubo, obiščete tematski (orientacijski) park na pobočju Vitranca ali se ustavite v Bedančevem domu. V Kranjski Gori so tudi eni prvih, ki odpirajo kolesarski park (letos so ga odprli 21. 4.), poletno sezono pa podaljšujejo vse do 1. novembra.

Kolesarski park odprejo med prvimi v Evropi. Letos že 21. aprila. | Foto: Kolesarski park odprejo med prvimi v Evropi. Letos že 21. aprila.

Krvavec: veliko ponudbe, a so še rezerve

Na Krvavcu, kjer vse leto obratujeta gondola ter štirisedežnica, stavijo na že ustaljene poletne paradne konje – pohodništvo, kulinarično ponudbo v hotelu, adrenalinski in zabaviščni park.

Lani so odprli nekaj kolesarskih prog, tudi bolj zahtevne za downhill, na vrhu Krvavca pa pripravljajo še eno manj zahtevno progo, po kateri se bodo lahko spuščali tudi manj vešči kolesarji.

Na Krvavcu je več kolesarskih prog, tudi bolj zahtevne za downhill. | Foto: Arhiv RTC Krvavec Na Krvavcu je več kolesarskih prog, tudi bolj zahtevne za downhill. Foto: Arhiv RTC Krvavec

Krvavec poletje poletna sezona | Foto: Arhiv RTC Krvavec Foto: Arhiv RTC Krvavec

Krvavec poletje poletna sezona | Foto: Arhiv RTC Krvavec Foto: Arhiv RTC Krvavec

Krvavec poletje poletna sezona | Foto: Arhiv RTC Krvavec Foto: Arhiv RTC Krvavec

Krvavec poletje poletna sezona | Foto: Arhiv RTC Krvavec Foto: Arhiv RTC Krvavec Letos po besedah direktorja RTC Krvavec Srečka Ratuznika, ki poudarja, da ne smejo zaspati na lovorikah, saj je ustaljeno ponudbo treba neprestano nadgrajevati, tudi če je bila na začetku uspešnica, na vrhu Krvavca od Sončka do Tihe doline pripravljajo Pot pastirskih škratov z desetimi postajami, kjer bodo predvsem za družine prikazali življenje pastirskih škratov in pastirjev.

Za nekaj dni želijo pritegniti tudi turiste, ki bi jih ob vračanju z morja lahko zamikal svež gorski zrak.

Poletna sezona je vsako leto boljša, a ocenjujejo, da imajo ogromno rezerve. "Računamo tudi na povezavo z Ljubljano, kjer je v določenih konicah preveč turistov. Zakaj ne bi teh turistov vsaj za pol dneva pritegnili tudi k nam in jim pokazali zeleno Slovenijo in dogodke v naši okolici?" se sprašuje Ratuznik.

Na Kaninu bodo po več letih poletnega zatišja letos spet zagnali poletno sezono. Stavijo na obisk kolesarjev, ki se bodo na vrh lahko zapeljali z gondolo, navzdol pa spustili po kolesarski progi z veliko višinsko razliko - od Prevale na 2.300 metrih do Bovca na 460 metrih. | Foto: Ana Kovač Na Kaninu bodo po več letih poletnega zatišja letos spet zagnali poletno sezono. Stavijo na obisk kolesarjev, ki se bodo na vrh lahko zapeljali z gondolo, navzdol pa spustili po kolesarski progi z veliko višinsko razliko - od Prevale na 2.300 metrih do Bovca na 460 metrih. Foto: Ana Kovač

Kanin: obeta se eden najbolj atraktivnih kolesarskih spustov v Evropi

Tudi na Kaninu, ki je decembra lani po skoraj štirih letih znova pognal žičniške naprave in kjer imajo še vedno ogromno snega, kar jim preprečuje pripravo na drugi del sezone, imajo v zvezi s poletno sezono zelo visoke načrte.

Vožnja z gondolo na zgornjo postajo na Kaninu zdaj traja 45 minut, direktor Javnega zavoda Sončni Kanin napoveduje, da bo po jesenskem popravilu deset minut krajša. | Foto: Milan Štulc/občina Bovec Vožnja z gondolo na zgornjo postajo na Kaninu zdaj traja 45 minut, direktor Javnega zavoda Sončni Kanin napoveduje, da bo po jesenskem popravilu deset minut krajša. Foto: Milan Štulc/občina Bovec Marijan Skornišek, direktor Javnega zavoda Sončni Kanin, je zadovoljen, ker vse kaže, da bodo dosegli dogovore in pridobili dovoljenja za posebno gorsko-kolesarsko poslastico. Gre za spust z višine 2.300 metrov s sedla Prevala do Bovca na višini 460 metrov, kar bo verjetno eden najbolj atraktivnih spustov v Evropi.

"Nekateri ga označujejo za epski spust in mislim, da se bo ime kar lepo prijelo," je optimističen Skornišek. "Kolesarji se bodo vozili skozi stransko dolino Krnico, ki se jo pozimi uporablja za smuko zunaj smučišča," je pojasnil.

Ves čas bosta obratovali tudi gondola, ki naj bi konec poletja doživela delno osvežitev in bo zdajšnjih 45 minut vožnje skrajšala za deset minut, in štirisedežnica. S Kanina bo spet mogoče leteti z jadralnimi padali, veliko je možnosti za pohodništvo, kot novost pa bodo ponudili ferato, primerno tudi za manj vešče, ki bodo pridobili osnovna znanja za gibanje v steni.

V do zdaj najuspešnejši poletni sezoni se je na Kanin pripeljalo 17 tisoč gostov, Skornišek računa, da bi se število v tej sezoni moralo najmanj podvojiti.

V Cerkno resort so šele lani predstavili ponudbo poletne sezone. Njihov bike park je obiskalo 2.700 kolesarjev, letos jih pričakujejo vsaj štiri tisoč. | Foto: V Cerkno resort so šele lani predstavili ponudbo poletne sezone. Njihov bike park je obiskalo 2.700 kolesarjev, letos jih pričakujejo vsaj štiri tisoč.

Cerkno: lani prvič v poletno sezono, letos s še višjimi apetiti. Na prvem mestu kolesarstvo.

Cerkno supanje | Foto: V Smučarskem centru Cerkno so lani prvič obratovali tudi v poletni sezoni. Največ upov polagajo v gorsko kolesarjenje (trem zahtevnejšim progam so letos dodali že lažjo, primerno za družine) in pohodništvo.

Lani je Cerkno obiskalo 2.700 gorskih kolesarjev, je povedala direktorica centra Manuela Božič Badalič, "glede na to, da smo park odprli že 1. maja, letos računamo na vsaj štiri tisoč kolesarjev".

Na Cerknem je v poletni ponudbi tudi supanje na tamkajšnjih dveh akumulacijskih jezerih, ki ju pozimi uporabljajo za zasneževanje, od letos tudi paintball. V Cerknem veliko stavijo tudi na kulinarično ponudbo Tomaža Lisjaka v Alpski perli ter dogodke, ki jih letošnje poletje ne bo manjkalo, je napovedala direktorica.

Gostje lahko supajo na dveh akumulacijskih jezerih, ki sta pozimi namenjeni tehničnemu zasneževanju. | Foto: Gostje lahko supajo na dveh akumulacijskih jezerih, ki sta pozimi namenjeni tehničnemu zasneževanju.

Mariborsko Pohorje: 60 tisoč poleti, 112 tisoč pozimi

Tudi na mariborskem Pohorju je razvoj poletnih dejavnosti eden od njihovih ključnih ciljev, si pa pri tem, kot nam je pojasnil tiskovni predstavnik Miha Rubin, prizadevajo poiskati tudi zasebne partnerje in vlagatelje.

Z obstoječimi poletnimi aktivnostmi in uvajanjem novih vsebin želijo na Mariborsko Pohorje privabiti čim več obiskovalcev, posledično pa tudi zagotoviti dodatne prihodke od delovanja krožne kabinske žičnice, s čimer bodo lahko pokrivali stroške njenega obratovanja tudi v poletni sezoni.

Po pobočju Mariborskega Pohorja se lahko vozite z gorskimi skiroji. | Foto: Facebook Po pobočju Mariborskega Pohorja se lahko vozite z gorskimi skiroji. Foto: Facebook

Razmerje med številom obiskovalcev v poletni in zimski sezoni je odvisno od vremenskih razmer in skozi leta variira. V zadnji zimski sezoni so prodali približno 112 tisoč dnevnih smučarskih vozovnic, v lanski poletni sezoni pa okrog pol manj za krožno kabinsko žičnico, vključno z vstopnicami za Bike park.

Poletno sankališče Pohor Jet. | Foto: Poletno sankališče Pohor Jet. Mariborsko Pohorje je poleti priljubljena pohodniška in izletniška destinacija, ki so jo aprila obogatili z Bike parkom Pohorje, kjer je gorskim kolesarjem zdaj na voljo lažja, sedem kilometrov dolga proga Flow line.

Po pridobitvi vseh soglasij bodo v Bike parku odprli še zahtevnejšo progo World cup, namenjeno izkušenim in profesionalnim gorskim kolesarjem.

Na Pohorju so na razpolago poletno sankališče Pohor Jet, tobogan Mini Jet, orjaška gugalnica, vožnje z gorskimi skiroji, razne vodene skupinske aktivnosti …

Rogla pohodništvo družina | Foto:

Rogla: poletna sezona živi že 20 let

Tudi na Rogli so prepoznali pomen poletne sezone, pravzaprav je ta že pred 20 leti prerasla okvire zimskošportnega oz. smučarskega središča in ponudbo prilagodila vsem letnim časom. V poletni sezoni jo obišče okoli sto tisoč obiskovalcev, kar je med 10 in 20 odstotkov vseh obiskovalcev Rogle na letni ravni.

Poletna sezona na Rogli predstavlja med 10 in 20 odstotki celotne sezone. | Foto: Poletna sezona na Rogli predstavlja med 10 in 20 odstotki celotne sezone.

Kaj pripravljajo za letošnje poletje? Obogatili so doživljajsko ponudbo, kamor spada tudi posebna čutna pot med Hotelom Natura in jezerom na Rogli, kjer bo mogoče pod golimi stopali občutiti teksturo različnih naravnih elementov, vonjati zelišča in smrekove vejice, se po koncu pohoda lotiti zdravilnega knajpanja in se ustaviti v coni sproščanja ob jezeru.

Pozimi so odprli pohorsko vas z devetimi hišami in cerkvijo. | Foto: Pozimi so odprli pohorsko vas z devetimi hišami in cerkvijo. Novost je tudi ranč pri planinski koči Pesek na Rogli. Namenjen je družinam, ki jih čaka tudi razširjena ponudba t. i. Zlodejeve dežele, ki predstavlja skupek številnih pustolovščin.

Že pozimi je na Uniorčku zrasla nova pohorska vasica s tematskimi hišami in cerkvijo na sredini, poleti ji bodo dodali še nekaj novih didaktičnih iger. Turisti se lahko udeležijo tudi kulinaričnega potepanja na Rogli, kjer se lahko podajo na nezahteven pohod po dveh trasah, se vmes ustavijo in poskusijo pohorske jedi, bogata pa je tudi ponudba za kolesarje.

Rogla poleti poletna sezona | Foto:

Katero večje slovensko smučišče ima po vašem mnenju najboljšo poletno ponudbo?

  • Kanin
    17,06 %
    29 glasov
  • Vogel
    27,65 %
    47 glasov
  • Kranjska Gora
    12,35 %
    21 glasov
  • Cerkno
    8,82 %
    15 glasov
  • Krvavec
    10,59 %
    18 glasov
  • Rogla
    14,12 %
    24 glasov
  • Mariborsko Pohorje
    5,88 %
    10 glasov
  • Drugo
    0,59 %
    1 glasov
  • Tuja smučišča
    2,94 %
    5 glasov
Oddanih 170 glasov
 

Ne spreglejte