Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
21.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Luka Elsner Dejan Mihevc Marko Šibila Sportalov zakaj, Sportalov zato

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 21.45

6 let, 7 mesecev

Zakaj so nekateri trenerji v kravatah, drugi pa v trenirkah?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Foto: Vid Ponikvar

Nekateri v svečanih oblekah, drugi v športnih copatih in trenirkah, tretji nekje vmes. Zakaj so trenerji na športnih prizoriščih tako različno oblečeni?

Hlače "na rob", kavbojke, elegantni čevlji, superge, suknjič, trenirka, polo majica, srajca, kravata – v klubskih barvah ali ne –, kapa, plašč, šal … Obleka naredi človeka, tudi trenerja. Te ob igrišču vidimo odete v vse naštete vrste oblačil. Najdemo pisano paleto slogov – od popolnoma športnega do elegantnega, ki bi z lahkoto zavil tudi na primer na kulturno prireditev najvišje ravni.

Zakaj taka pisanost oblačil? Zato, ker je mogoča. Oziroma dovoljena. V večini ekipnih športov namreč ni zapovedanih pravil, kako morajo biti oblečeni trenerji ali člani strokovne ekipe. Tudi v nogometu, ki je organizacijsko najbolj dodelan šport, temu ne posvečajo pretirane pozornosti. V ligi prvakov ni posebnih predpisov, razen tega, da trenerji na oblačilih ne smejo imeti izpisanih pokroviteljev. Elegantnost je očitno samoumevna.

Luka Elsner je vselej eleganten. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Elsner je vselej eleganten. Foto: Grega Valančič/Sportida

Orodje samozavesti

Tudi v slovenski prvi ligi ni pravil(nikov) o tem, kako mora biti videti prvi strokovnjak na klopi. Zdi pa se, da se je trend uglajenih oblačil že kar dobro zasidral ob prvoligaških štadionih. Eden njegovih glavnih zagovornikov in uresničevalcev je nekdanji trener Domžal in Olimpije, zdaj pa ciprskega Pafosa Luka Elsner.

"Ko se lepo oblečeš, daš pomembnost dogodku, igralcem, okolici, koncu tedna, v katerem z ekipo poskušaš prikazati vse, kar si prej z moštvom dobrega naredil. Športnikom nam včasih tudi prija spremeniti slog in se urediti. Drži, da je obleka za moške morda tudi posebno orodje, v naši kulturi nam daje neko samozavest," razmišlja član nogometne dinastije.

"Če bi prišli v trenirki, je enako, kot bi imeli na primer neko prijateljsko tekmo." | Foto: Marko Metlaš/Sportida "Če bi prišli v trenirki, je enako, kot bi imeli na primer neko prijateljsko tekmo." Foto: Marko Metlaš/Sportida

Kavbojk pa ne

V košarkarski evroligi morajo trener in pomočniki na tekmah in tiskovnih konferencah nositi obleke in kravate. Podobno je že nekaj časa tudi v slovenskem državnem prvenstvu.

"Trener mora biti primerno oblečen (hlače, suknjič in srajca, vendar brez jeansa)," zapovedujejo pogoji prve košarkarske lige.

Dejan Mihevc, ki po novem deluje na Poljskem, meni, da je ta usmeritev prava: "Trenerji in igralci poskušamo biti na tekmi čim boljši. To je neke vrste praznik, mislim, da je prav, da so temu primerna tudi oblačila. Smo predstavniki kluba, ekipe, kraja. Če bi prišli v trenirki, je enako, kot bi imeli na primer neko prijateljsko tekmo. S primernimi oblačili pa višamo prireditvi ugled in celostno podobo."

Slovenska reprezentanca je bila vrsto let edina, ki se je velikih tekmovanj udeleževala v enotnih elegantnih oblačilih. Trenerji na evropskih in svetovnih prvenstvih pa tekme vodijo odeti v bolj športnem slogu.

Pretiravati tudi ne gre. Iz Srbije je tako znan dve leti star primer, ko je bil sloviti zdaj že nekdanji trener Partizana Duško Vujošević denarno kaznovan, in to večkrat, ker je med tekmo slekel suknjič.

Marko Šibila goji športno-elegantni slog. | Foto: Vid Ponikvar Marko Šibila goji športno-elegantni slog. Foto: Vid Ponikvar "Tekma ni gledališka predstava"


V rokometu strogih pravil ni. Liga prvakov klube usmerja v to, da imajo vsi člani strokovne ekipe enak zgornji del, ki pa ne sme biti podoben dresom tekmečeve ekipe.

"Trenerji smo bolj ali manj v obleki športnega tipa, ta odraža tudi sponzorja. Mislim, da je to primerno z vidika trenerjevega gibanja in delovanja. Ne zdi se mi nujno, da bi bili v svečanih oblekah. Bolj pomembno se mi zdi obnašanje kot videz. Pomembno pa je, da so uradne osebe v ekipi oblečene podobno ali enako. Tako odražajo celotno podobo ekipe," pa meni dr. Marko Šibila, v lanski sezoni trener Gorenja, zdaj pa Maribora, in predsednik trenerskega ceha.

"Mislim, da oblačila s kravato niso nujna. Na ta način bi lahko dali dogodku drugačen pomen, kot ga v resnici ima. Tekma ni gledališka predstava. Prav pa je, da smo dostojno, enotno oblečeni, da odražamo kulturo, športnega duha in zadovoljujemo potrebe sponzorjev," dodaja Šibila, ki poudarja pomembnost enotnega videza ekipe, kar potrjuje pripadnost in identiteto.

Pod črto

Če povzamemo: redkokje so pravila oblačenja za trenerje natančno definirana. Verjetno drži, da elegantno oblačilo dogodku daje vrednost in težko. Kot tudi, da so v sodobnem času na voljo takšni materiali, ki trenerjev pri njihovem živahno gibajočem dajanju navodil ne bodo utesnjevali. Vse z zdravo mero. Na športni prireditvi je sicer glavna njena vsebina, a pomembne so lahko tudi malenkosti, kot je videz.

Ne spreglejte