Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
18.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

derbi nogomet konjeništvo

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 18.24

8 let

Zakaj čakamo na derbi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mestni, lokalni, večni, nogometni, košarkarski, hokejski, rokometni ... Derbijev je nešteto, sam izraz derbi pa že dodobra ugnezden v športni terminologiji. A kaj sploh pomeni in od kod izvira?

"Derbi dêrbi tudi dêrby -ja [-bi] m (ȇ) 1. dirka plemenskih jahalnih ali kasaških konj, ki se prireja enkrat letno: na letošnjem derbiju je zmagala kobila Rožica; jahalni, kasaški derbi 2. odločilno tekmovanje med starima (športnima) tekmecema, zlasti krajevnima: finalni, krajevni derbi; rezultat derbija / v derbiju kola se je šahovska partija končala neodločeno; neskl. pril.: derbi srečanje, tekma …," piše v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, iz tega opisa pa je bržčas že mogoče zaznati, da tudi izraz derbi, kot še mnogi drugi splošno uveljavljeni športni izrazi, izvira iz Anglije.

Konjeniška dirka grofa Derbyja

Pravzaprav sta na svetu le dva uradna derbija. Gre za športna dogodka pod pokroviteljstvom grofa Derbyja - grof Derby (Earl of Derby) je angleški plemiški naziv, ki se prenaša iz roda v rod, od leta 1435 ga nosijo prvorojenci družine Stanley -, in sicer konjeniško dirko, ki jo je v 18. stoletju ustanovil 12. derbyški grof in ligaški ragbijski obračun moštev Northampton Saints in Wigan Warriors, ki mu je ime posodil 17. derbyški grof, takrat tudi častni predsednik ragbijske lige (Rugby Football League), je mogoče izbrskati na medmrežju. Podatka o ragbijskem derbiju ni mogoče preveriti, medtem ko je konjeniški od prve izvedbe leta 1780 postal klasika in ime posodil številnim najprestižnejšim konjeniškim dirkam po svetu, kot je denimo kentuckyjski derbi (Kentucky Derby).

Športna rivalstva in večni derbi

Izraz derbi je dodobra uveljavljen tudi pri nas. V različnih ligaških tekmovanjih lahko derbi poiščemo pravzaprav v vsakem krogu, t. i. derbi kroga je pač obračun najmočnejših tekmecev, tekma, ki obeta najzanimivejši in najbolj izenačen dvoboj. Poznamo tudi velika zgodovinska rivalstva, pri nas naziv "večni debi" nosi obračun med nogometno Ljubljano in Mariborom, pa hokejsko Ljubljano in Jesenicami, v Srbiji denimo nogometno med Partizanom in Crveno zvezdo, ki je obenem tudi mestni derbi, saj oba nogometna kluba domujeta v Beogradu. Prav v nogometu je teh prestižnih derbijev največ, tudi mestnih po Evropi ne manjka. Zagrizena dolgoletna rivalstva mobilizirajo najbolj strastne navijače precej bolj kot običajne tekme, pa četudi so te v neposrednem boju za lovorike pomembnejše. Tudi pri nas so tekme med Olimpijo in Mariborom, zaradi organiziranih navijaških skupin in folklore, včasih tudi nasilne, posebni dogodki.

Protestanti proti katoličanom

Velika športna rivalstva so v športu običajna, a legendarnim obračunom Bojana Križaja z Ingemarjem Stenmarkom v alpskem smučanju, pa Muhamada Alija z Joejem Frazierjem v boksu ali Ayrtona Senne z Alainom Prostom v formuli ena, bi le stežka nadeli oznako derbi. Ta je bolj ali manj rezervirana za ekipne športe, pa še tu se bolj kot ne uporablja v ligaških tekmovanjih. Čeprav je denimo nogometno rivalstvo reprezentanc Anglije in Argentine zaradi Falklandske vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zagrizeno, zaradi političnih napetosti glede Kašmirja tudi kriketski dvoboj Indije in Pakistana, pa je pravi derbi prej tekma med nogometnima kluboma iz Glasgowa, Celtic in Rangers, katerih rivalstvo temelji tudi na religiozni osnovi. Protestanti proti katoličanom.

"Forza Maribor!"

Obvezna sestavina športnega rivalstva, ki si skozi leta pridobi status derbija, je namreč strasten angažma navijačev. Kako močno se navijači identificirajo s "svojimi" proti "drugim", pa čeprav so ti sosedje, lepo pove prigoda iz Rima. Ko je Maribor prvič zaigral v nogometni ligi prvakov, je imel za tekmeca v skupini Lazio. Ekipa slovenske nacionalne televizije se je pred gostovanjem vijolic v večnem mestu sprehodila med prebivalci italijanske prestolnice in jih nekaj pobarala o pričakovanjih pred tekmo, a naletela tudi na takšne, ki so izrazili podporo slovenskim državnim prvakom. S "Forza Maribor!" so se seveda razkrili strastni privrženci Rome, Lazievega zagrizenega mestnega tekmeca. Izraz derbi torej izvira iz Anglije, iz privilegiranega sloja plemištva, a pravi pomen, kot ga poznamo danes, mu je vendarle dal proletariat, se pravi nogometni navijači.

Ne spreglejte