Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 1. 2008,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 11.35

8 let

Viktor Trenevski: Veliko olajšanje po prvi zmagi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izbor igralca kroga PrveLige Telekom Slovenije nas je tokrat popeljal na skrajni severovzhodni rob Slovenije.

V modernem nogometu, ki prinaša vedno večjo izenačenost med klubi, trije doseženi zadetki v 90 minutah zagotovo ne predstavljajo mačjega kašlja. Priljubljeni ''hat-trick'' je na tekmi 2. kroga med Nafto in Livarjem uspel Viktorju Trenevskemu, izkušeni Makedonec s petletnimi izkušnjami na slovenskih zelenicah pa se je na krilih ''trojke'' prebil tudi na vrh najboljših strelcev. Kot da bi nekdanjemu igralcu Budućnosti, Partizana, Kopra, Olimpije in Drave podala dodatnih moči številka dve, saj je bil izbran za najboljšega igralca 2. kroga PrveLige Telekom Slovenije že v minuli sezoni. Bodoči trener, ki bo 21. septembra dopolnil 33 let, je v intervjuju za Sportal razkril marsikaj zanimivega.

Nafta po nesrečnem porazu v uvodnem krogu na gostovanju v Ljubljani ni dolgo čakala na prvo zmago v tekmovalni sezoni 2007/08 PrveLige Telekom Slovenije. V Lendavi je minuli konec tedna priznal premoč Livar, končni rezultat pa je znašal 3:1. Po treh točkah je čutiti v naših vrstah veliko olajšanje, saj imamo novo ekipo, imeli pa smo tudi nekaj težav z registracijo novih igralcev. Madžara Gergely Kocsardi in Jozsef Sebök sta sicer že lahko nastopila, od tretjega kroga pa lahko računamo še na Bolivijca Joseja Luisa Ortiza. Zaradi tega je bila zmaga proti Livarju zelo pomembna. Mislim, da smo si jo tudi zaslužili. Imeli smo še štiri 'smrtne' priložnosti, ki pa jih je gostujoči vratar Boban Savić fenomenalno ubranil.

Ugnali ste novopečenega prvoligaša iz Ivančne Gorice, ki predstavlja za večino moštev v elitnem tekmovanju še določeno neznanko. Kakšen vtis je pustil na vas? Priigrali so si dve do tri čiste priložnosti, ki so bile bolj plod naših napak kot pa zasluga njihove uigranosti. Niso jih izkoristili, kar je samo še dokaz več, da so na začetku tekmovanja obremenjeni. Nimajo še tiste sproščenosti, ki je potrebna za prvo ligo. So pa drugače moštvo, ki bo drugim znalo povzročati težave, zato je kar dobro, da smo z njimi odigrali uvodno tekmo že v drugem krogu.

Ima Livar možnosti za obstanek v prvoligaški druščini? Seveda ima. Če bi jih denimo primerjal z Belo krajino, ki je končala v minuli sezoni na zadnjem mestu, bi lahko dejal, da so imeli Črnomaljci zaradi kakovosti nekaterih igralcev, omenil bi Željka Mitrakoviča, Darka Karapetroviča in Slavišo Dvorančiča, boljše moštvo. Ker pa na začetku vsake sezone v Sloveniji kroži med klubi veliko število nogometašev, sem prepričan, da bodo slej ko prej pri Livarju še določene spremembe v igralskem kadru. Meseca marca, denimo, bodo zagotovo močnejši. Pa tudi ostali klubi, da ne bo pomote.

Gostje so imeli ob porazu v Lendavi številne pomisleke o korektnem sojenju. Po njihovem mnenju naj bi bili sporni obe dosojeni enajstmetrovki ... Če si bo kdo ogledal posnetek, se bo lahko prepričal, da sta bila oba ''penala'' upravičeno dosojena. Res je, da se je pri enem poškodoval branilec Livarja Dušan Bogdanović, a to ni imelo nobene zveze s prekrškom. Mogoče mu je počila mišica, ne vem. Pomnim še prvi krog, ko so upravičeno dosodili v Ljubljani najstrožjo kazen v prid Interblocku v sodnikovem podaljšku, domači napadalec Ivan Jolić pa je našemu Boštjanu Zemljiču polomil nos. A ni bilo nobenega dvoma, niti naših ugovorov. Škoda, da zaenkrat v Sloveniji še nimamo televizijske oddaje, kjer bi se lahko pogovorili o tem. Morda je bil Livar oškodovan le v drugem polčasu, ko bi lahko bila pri eni izmed prekinitev v našem kazenskem prostoru dosojena enajstmetrovka, obe naši pa sta bili, vsaj tako sem videl v živo, čisti kot solza.

Odgovornost za strel z bele točke ste prevzeli v dresu Nafte prav vi. Ste se tako dogovorili že pred začetkom sezone? Ko sem v minuli sezoni prišel pred spomladanskim delom v Nafto, je izvajal enajstmetrovke Jože Benko. Seveda nisem hotel, da bi v klubu prekinili niz. Zdaj, ko ga ni več, sam pa imam kar nekaj izkušenj, saj se bližam koncu kariere, sem rade volje prevzel odgovornost. V karieri sem izvajal že ničkoliko enajstmetrovk, kot tudi prostih strelov. Slednji so postala moja ''specialiteta'' in prav vesel sem, da sem proti Livarju znova zatresel mrežo iz prostega strela. In to iz leve strani, ki mi je najljubša.

Z napadalcem Maribora Dimitarjem Ivanovom Makrievom ste se po dveh krogih s tremi zadetki znašli na vrhu prvoligaških strelcev. Se je to pripetilo prvič v vaši dolgoletni karieri? Uf, zdaj se moram pa spomniti ... Mislim, da res. Predlani sem sicer končal na lestvici najboljših strelcev na tretjem mestu, a se mi zdi, da nisem bil nikoli prav na vrhu. Občutek je vsekakor fenomenalen. Se pa s tem ne obremenujem, saj se zavedam, da je moja primarna naloga v ekipi povezana s pripravo zadetkov drugim.

Kdo je za vas favorit v državnem prvenstvu? Domžale, še vedno. Kar se tiče tekem v evropskih pokalih, se morajo v Domžalah zavedati, da sta imela ''Cime'' in ''Raka'' večjo dimenzijo od ''le'' klubskega nogometa. Ne govorim o njuni kakovosti, temveč o tem, da sta kot reprezentanta podala novo ''noto'' domžalskemu klubu. V Evropi se žal pozna njun odhod. Drugače pa so Domžale zgleden in urejen klub. Dokler bo v njemu deloval tandem Slaviša Stojanovič - Nenad Protega, bo prvi favorit za prvaka Slovenije. Omenil bi tudi Maribor. Vsi vemo, da Marijan Pušnik težko osvaja trofeje, a je Maribor po prihodu Zlatka Zahoviča ob Domžalah drugi favorit prvenstva. Je pa po dveh krogih še prezgodaj soditi. Nafta? Naše ambicije so v tej sezoni večje kot tiste leto poprej. Imamo izkušeno ekipo, prave profesionalce. Čutim, da je tudi manj pritiska. Lani je bila glavna napaka, da je občinstvo v zanosu zahtevalo uvrstitev v evropski pokal, ko je trener Milko Djurovski po prihodu sprva rešil ekipo od mest na dnu lestvice. Skoraj nemogoče je v tako kratkem času priti od ''izpada'' do Evrope. Zdaj smo bolj sproščeni, tako da pričakujem boljše rezultate.

V prestopnem roku je prišlo do določenih zamenjav v igralskem kadru Nafte. Koga boste najbolj pogrešali? Benko mi je všeč kot igralec, zaradi neposrednosti pa tudi kot oseba. Njega bom najbolj pogrešal, sem pa na drugi strani vesel, da so prišli pravi tujci. Njihova obveza je, da predstavljajo presežek in dvignejo kakovost nogometa. S prihodom Madžarov in Ortiza smo dobili mnogo, imamo pa tudi istega trenerja in športnega direktorja, kar je odličen znak pred nadaljevanjem. Ekipa se je hitro navadila zahtev prvega trenerja, v tem letu bi se morali rezultati še potrditi. V končnici minule sezone je bilo zaradi že opisanih previsokih pričakovanj občinstva zaslediti nesoglasja med navijači in Milkom, zdaj pa je spet vse v najlepšem redu. Vsaj tak občutek imam sam.

Ste se kdaj zalotili v pogovoru s trenerjem v makedonskem jeziku? Nekajkrat pa res (smeh, op. p.). Je pa res, da govori Milko makedonsko podobno dobro kot slovensko, tako da se raje v pogovoru dotakneva prigod, ko sva bila še oba vezana na Beograd ali pa komentirava predstave reprezentance Makedonije. Milko bo prej ali slej postal selektor. Selektorska pozicija je kot naročena zanj. Ali pa za njegovega brata Boška, čeprav ga ne poznam tako dobro.

Morda pa bi se mu lahko v obliki pomočnika na reprezentačni klopi pridružili prav vi? Glavni trener je le glavni. Sam bom najverjetneje nadaljeval igralsko kariero še dve leti, vmes pa bi rad pridobil še A licenco za trenerja. Opravil sem že 5 izpitov, zdaj pa me jih čaka še 6. Nedvomno se v prihodnosti vidim kot trener. In to nekje v Sloveniji. Navsezadnje sem tu prisoten kot nogometaš zadnjih pet let, tudi družina in otroci so se navezali na to okolje. Ravno v teh dneh se selim v Maribor, tako da ne bom več prebival v klubskih prostorih Drave na Ptuju. Pogodba z Nafto mi sicer poteče po koncu sezone.

Makedonski predstavnik Rabotnićki je v četrtek še po drugi zmagi gladko izločil HiT Gorico ... Že prej je bil zame favorit, saj je zagotovo najmočnejši klub v Makedoniji. Le splet okoliščin je privedel do tega, da ni postal prvak. Je edina prava organizirana ekipa v Makedoniji, zato me uspeh proti Novogoričanom ni presenetil.

Kaj pa pričakujete sami od sobote in tekme 3. kroga PrveLigeTelekom v Celju? Odgovarja nam vzdušje v Celju. Igrati gremo sproščeno, saj nimamo kaj izgubiti. MIK CM Celje ima po dolgem obdobju trenerja, ki pozna pot do uspeha. Kdor pozna filozofijo Milka, vseeno ve, da bomo zaigrali na zmago. Dobra predstava bo. Upam, da bo doseženih tudi veliko zadetkov.

Ne spreglejte