Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
11. 5. 2017,
19.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Dražen Petrović Leon Štukelj Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Wayne Gretzky Michael Jordan top 10 Na dopustu

Četrtek, 11. 5. 2017, 19.31

6 let, 6 mesecev

TOP 10

Večnost športnih legend

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

V tokratnem delu tedenske rubrike "top 10" vam ponujamo predloge za ogled kipov, ki so namenjeni športnim velikanom. Od Novega mesta do Chicaga.

Michael Jordan | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kipi že lep čas niso namenjeni zgolj osvajalcem, vojnim junakom, predsednikom, kulturnikom … V vse več okoljih na takšen način ovekovečijo kariere športnih junakov. Pravemu razcvetu so priča v Združenih državah Amerike, kjer kot za stavo odkrivajo kipe igralcev košarke, ameriškega nogometa, bejzbola in drugih športov. A tudi v Evropi na manjka različnih upodobitev športnikov.


Michael Jordan

Michael Jordan | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Popotovanje po krajih s športnimi spomeniki začenjamo v Chicagu, kjer je kraljevala njegova zračna visokost – Michael Jordan, eden najboljših košarkarjev vseh časov. Njegov znameniti let, ki se je pogosto zaključeval z zabijanjem, je "zamrznjen" pred dvorano United Center. Tam ne domuje le njegov nekdanji klub Chicago Bulls, temveč tudi hokejska ekipa Blackhawks. Navijači te so pred leti košarkarski legendi za šalo nadeli kar hokejski dres.


Wayne Gretzky

Wayne gretzky | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Že med aktivno kariero je do svojega kipa prišel tudi kanadski hokejski zvezdnik Wayne Gretzky, za mnoge največji mojster najhitrejše moštvene igre. Leta 1989 ga je ta čast doletela v Edmontonu, kjer je igral za severnoameriško poklicno moštvo Oilers. Nanj pa so ponosni tudi v klubu LA Kings. Tudi pri zdajšnjem delodajalcu Anžeta Kopitarja so mu namreč namenili kip.


Cristiano Ronaldo

Ronaldo | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Ko so marca na letališču na Madeiri odkrili doprsni kip nogometnega zvezdnika Christiana Ronalda, so se mnogi obregnili ob skromno raven podobnosti. Že pred tem pa so na domačem otoku zvezdnika portugalske reprezentance in madridskega Reala, s katerim bo prihodnji mesec vnovič zaigral v finalu lige prvakov, postavili večji kip v njegovi znameniti pozi.


Lionel Messi

Messi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če ga ima Ronaldo, ga mora imeti tudi Messi. Argentiski zvezdnik je do kipa prišel v Buenos Airesu. Ta pa očitno vendarle ni bil vsem po godu. Vandali so tako januarja letos odrezali zgornji del kipa. Ta je bil nato obnovljen, tako da napadalec argentinske reprezentance in Barcelone vnovič prodira z žogo. Verjetno proti golu.


Pele

Pele | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kar nekaj upodobitev je bil deležen tudi velikan brazilskega in svetovnega nogometa Pele. Nanj lahko naletimo v več brazilskih mestih ter celo v Gabonu. Leta 2015 pa so slovitega nogometaša, ki je blestel v dresu Santosa in državne reprezentance, povabili v Kolkato v Indiji in mu tudi tam namenili atraktivno podobo.


Zinedine Zidane in Marco Materazzi

Zidane Materazzi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Med upodobitvami športnih dogodkov pa nedvomno izstopa delo francoskega umetnika Adela Abdessemeda, ki je motiv našel v finalu svetovnega prvenstva 2006, natančneje v trenutku, ko je Francoz Zinedine Zidane z glavo "pokosil" Italijana Marca Materazzija. Mogočni kip je nekaj časa krasil obalo Dohe, a Katarci umetnine niso sprejeli z odobravanjem. Zaradi muslimanskih pritiskov so kip premestili v muzej.


Rocky

Rocky | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V ZDA pa je bil bronaste upodobitve deležen celo filmski lik. Rocky Balboa, boksar, ki ga je pred 40 leti na velikem platnu upodobil Silvester Stalone, se je v filmu potikal po Philadelphii. Tam so mu namenili tudi kip, ki boksarja prikazuje z zanj značilnima dvignjenima rokama.


Dražen Petrović

Dražen Petrović | Foto: MaPa Foto: MaPa

Zavili smo tudi v soseščino. Pokojni velikan hrvaške košarke Dražen Petrović je ovekovečen tako v Zagrebu, kjer sta po njem poimenovana tudi trg in Cibonina dvorana, kot tudi v rodnem Šibeniku (na fotografiji). Tam so mu pred dvorano Baldekin postavili umetnino, ki ga upodablja ob sedenju na klopi, zaradi česar je postal priljubljena točka za turistične fotografije.


Hermann Maier

Hermann Maier | Foto: MaPa Foto: MaPa

Naši severni sosedje častijo predvsem zimske športnike. Med njimi ima posebno mesto alpski smučar iz Flachaua Hermann Maier. Nekdanji svetovni in olimpijski prvak ter štirikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala je svoje mesto našel na osrednjem trgu v omenjenem solnograškem smučarskem središču. V neposredni bližini je tudi spominski muzej.


Leon Štukelj

Kip - Leon Štukelj | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Kar nekaj kipov s športnimi motivi lahko najdemo tudi v Sloveniji. Izpostavljamo novomeški poklon pokojnemu olimpioniku Leonu Štuklju (1898 - 1999). Legendarni telovadec je pred Kandijskim mostom upodobljen med vajo na krogih. Pod skulpturo se je podpisala ruska kiparka Stanislava Kalinina.

Ne spreglejte