Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2016,
21.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc bratje Skofič

Torek, 27. 12. 2016, 21.10

6 let, 6 mesecev

V Sloveniji Prevci, v tujini pa ...

Bratske in sestrske naveze, ki so se zapisale športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Zadnje tedne je konkurenca v smučarskih skokih pozorna na kar tri brate Prevc, ki so v Engelbergu pisali zgodovino, saj so kot prvi trije bratje nastopili na isti tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih. Poiskali smo nekaj športnih družin, v katerih so se vsaj trije bratje ali sestre spopadli s profesionalnimi športnimi izzivi.

Največ bratsko-sestrskih navez najdemo v najbolj globalnem športu na svetu, nogometu, v katerem je ogromno sorojencev, ki si kruh služijo ali pa so si ga služili na nogometnih zelenicah.

Nekdanja nogometna reprezentanta Anglije Gary in Phil Neville sta po koncu kariere skupaj delovala tudi v trenerskem štabu Valencie. | Foto: Reuters Nekdanja nogometna reprezentanta Anglije Gary in Phil Neville sta po koncu kariere skupaj delovala tudi v trenerskem štabu Valencie. Foto: Reuters

Izjemno športna je angleška družina Neville. Nekdanja nogometaša Gary in Phil sta več let uspešno nastopala za tri leve. Gary je na klubski ravni vso kariero igral za Manchester United, nato pa je bil pomočnik angleške reprezentance in trener Valencie, Phil je ob rdečih vragih igral še za Everton, pomagal pa je tudi pri vodenju Valencie.

Njuna sestra se je posvetila netballu. Nekoč je igrala za Anglijo, danes pa je trenerka tega košarki podobnega športa. | Foto: Getty Images Njuna sestra se je posvetila netballu. Nekoč je igrala za Anglijo, danes pa je trenerka tega košarki podobnega športa. Foto: Getty Images

Philova sestra dvojčica Tracey je bila uspešna reprezentantka v netballu, osvojila je bron na igrah Commonwealtha, pozneje pa je postala trenerka te nekontaktne igre, podobne košarki, pri kateri podaje niso dovoljene. Ne le otroci, s športom so se ukvarjali že starši, pokojni oče Neville je igral kriket, mama pa netball v regionalnih ligah.


Kolo in Yaya Toure sta Slonokoščeno obalo zastopala na treh svetovnih prvenstvih. | Foto: Getty Images Kolo in Yaya Toure sta Slonokoščeno obalo zastopala na treh svetovnih prvenstvih. Foto: Getty Images

Nogometna družina Touré je pustila močan pečat v reprezentanci Slonokoščene obale. Yaya in Kolo sta bila dolga leta nepogrešljiv del te afriške nogometne izbrane vrste, že pokojni Ibrahim, za posledicami raka je umrl med svetovnim prvenstvom 2014, pa je igral le na klubskih tekmah. Yaya in Kolo sta nastopila na treh svetovnih prvenstvih, prvi trenutno igra za Manchester City, drugi pa za škotski Celtic.

Ibrahim Toure je bil najmanj znan član bratske nogometne naveze Toure. Leta 2014 je izgubil bitko za življenje. | Foto: Reuters Ibrahim Toure je bil najmanj znan član bratske nogometne naveze Toure. Leta 2014 je izgubil bitko za življenje. Foto: Reuters


Tri nogometne bratske reprezentante je dala družina Ayew. André, Jordan in Ibrahim so nosili drese članske reprezentance Gane in bili izbrani za nastop na svetovnem prvenstvu.

Še najmanj znan je Ibrahim, ki igra za gibraltarski klub Europa F. C., André je član West Ham Uniteda, Jordan pa Aston Ville. Bratje imajo nogomet v krvi, njihov oče je eden od najboljših ganskih nogometašev vseh časov Abedi Pelé.

Nogomet teče tudi po žilah sinov nekdanjega brazilskega nogometaša Zizinha. Giovani in Jonathan dos Santos sta člana mehiške reprezentance, prvi igra za La Galaxy, drugi nosi dres Villareala. Najstarejši od treh bratov in najmanj znani, Eder, je nogometno kariero, ki ga je zadržala na domači klubski ravni, že končal.


Tudi Belgijci imajo trojno nogometno bratsko navezo, v kateri je najmanj poznan Kylan Hazard, medtem ko sta Eden in Thorgan bolj uveljavljeni nogometni imeni. Oba sta že oblekla dres domače izbrane vrste, največji zvezdnik Eden si kruh služi pri Chelseaju, Thorgan pa pri Borussii Mönchengladbachu.

Eden, Thorgan (na fotografiji v ospredju) in Kylan Hazard so bratska naveza Belgije. | Foto: Getty Images Eden, Thorgan (na fotografiji v ospredju) in Kylan Hazard so bratska naveza Belgije. Foto: Getty Images


Nogometno obarvana priimka sta tudi Pogba in Sneijder. Najbolj znan iz prve je rekorder in zvezdnik Manchester Uniteda in francoske izbrane vrste Paul, medtem ko sta starejša brata, dvojčka Mathias in Florentin, v ozadju. Podobno je pri nizozemski družini Sneijder, v kateri si je najbolj veličastno nogometno kariero ustvaril Wesley, Jeffrey in Rodney pa sta ostala pri domačih klubih.

Z nogometom sta se ukvarjala tudi brata argentinskega nogometnega velikana Diega Armanda Maradone, a sta tako Hugo kot Raul v nogometu ostala v bratovi senci.


Erazem Lorbek je najstarejši od treh slovenskih košarkarskih bratov. | Foto: Vid Ponikvar Erazem Lorbek je najstarejši od treh slovenskih košarkarskih bratov. Foto: Vid Ponikvar

Bratov ne manjka niti na košarkarskem parketu. Trojno navezo je dala tudi Slovenija, in sicer so se z okroglim usnjem v roki preizkusili sinova Radovana Lorbka Erazem, Domen in Klemen Lorbek.

Čez lužo je tovrstnih primerov še več. Ljubitelji lige NBA zagotovo poznajo priimek Barry. V tej najkakovostnejši košarkarski ligi so zaigrali trije bratje Brent, Jon in Drew Barry, Scooter pa je ob naslovu v univerzitetni NCAA zaigral v močnih ligah po Evropi. Tako kot njihov oče Rick Barry, ki je šampionski prstan v ligi NBA osvojil leta 1975, se s tem dosežkom lahko pohvali še Brent. Prvak je bil dvakrat (v letih 2005, 2007).

Košarkarska družina Barry je v ligi NBA pustila močan pečat. V njej so zaigrali tako oče Rick kot sinovi Jon, Drew in Brent. Zadnji na fotografiji v družbi Bena Udriha proslavlja svoj drugi naslov prvaka (2007). | Foto: Getty Images Košarkarska družina Barry je v ligi NBA pustila močan pečat. V njej so zaigrali tako oče Rick kot sinovi Jon, Drew in Brent. Zadnji na fotografiji v družbi Bena Udriha proslavlja svoj drugi naslov prvaka (2007). Foto: Getty Images

Na obračunih lige NBA lahko trenutno spremljamo brate Plumlee, najmlajši Marshal brani barve New York Knicks, srednji Mason nosi dres Portland Trail Blazers, najstarejši Miles pa je član Milwaukee Bucks.

Na nasprotnih bregovih lige NBA si trenutno stojita tudi Cody Zeller (Charlotte Hornets) in Tyler Zeller (Boston Celtics). Kako je igrati pod žarometi tega tekmovanja, je pred leti spoznal tudi njun najstarejši vrat Luke, ki je branil barve Phoenix Suns.

Klay Thompson se lahko povali z naslovom prvaka lige NBA, olimpijskega in svetovnega prvaka. Njegov brat Mychel je pred leti igral v ligi NBA, Trayce pa je profesionalni igralec bejzbola. | Foto: Reuters Klay Thompson se lahko povali z naslovom prvaka lige NBA, olimpijskega in svetovnega prvaka. Njegov brat Mychel je pred leti igral v ligi NBA, Trayce pa je profesionalni igralec bejzbola. Foto: Reuters Dvakratni prvak lige NBA Mychal Thompson je s košarko navdušil dva od treh sinov. Klay je nepogrešljivi člen aktualnih podprvakov Golden State Warriors, Mychel je pred leti nosil dres aktualnih prvakov Cleveland Cavaliers, zdaj pa igra v razvojni ligi. Le Trayce je izbral drug šport, in sicer je profesionalni igralec bejzbola, v ligi MLB igra za LA Dodgers.

Trayce Thompson je profesionalni igralec bejzbola v ligi MLB. | Foto: Reuters Trayce Thompson je profesionalni igralec bejzbola v ligi MLB. Foto: Reuters


Pri bejzbolu je treba omeniti pokojne brate DiMaggio, največja zvezda je bil devetkratni prvak svetovne serije Joe, tudi Vince in Dom sta se zapisala istemu športu. Bejzbolsko kariero so imeli tudi bratje Jose, Bengie in Yadier Benjamin Molina.


 

v sezoni 2012/13 so trije bratje Staal igrali za isto NHL moštvo Carolina Hurricanes.

Še v enem ekipnem športu najdemo kopico bratov. Trenutno lahko v ligi NHL spremljamo tri brate Staal.

Najstarejši Eric, ki je član "trojnega zlatega kluba" se lahko pohvali z naslovom svetovnega in olimpijskega prvaka ter Stanleyjevim pokalom, nosi dres kluba Minnesota Wild. Marc uspešno brani barve New York Rangers, nekdanji svetovni prvak in prvak lige NHL Jordan pa pomaga klubu Carolina Hurricanes. Tudi najmlajši Jared vihti hokejsko palico in je na dveh tekmah spoznal ligo NHL, sicer pa igra v britanski ligi EIHL.

V poznih šestdesetih in na začetku sedemdesetih so v dresu NHL-ovca St. Louis Blues igrali Barclay, Bob in Bill Plager, po ledenih ploskvah lige NHL so drsali tudi Kevin, Kelly in Kip Miller, pa ameriška naveza Neal, Aaron in Paul Broten, NHL-ovec Quebec Nordiques pa je bil klub, v katerem so igrali slovaški bratje Peter, Anton, Marian Stastny.

Trener Los Angeles Kings, kluba, katerega kapetan je Anže Kopitar, Darryl Sutter in pet njegovih bratov je igralo v ligi NHL. | Foto: Reuters Trener Los Angeles Kings, kluba, katerega kapetan je Anže Kopitar, Darryl Sutter in pet njegovih bratov je igralo v ligi NHL. Foto: Reuters

Cela četica kanadskih bratov prihaja iz ene najbolj znanih družin v ligi NHL, družine Sutter. Kar šestim od sedmih bratov, Brianu, Duanu, Darrylu, Brentu, Richu in Ronu je uspel podvig, da so zaigrali v ligi NHL (v sedemdesetih in osemdesetih). Gary, za katerega je šesterica rekla, da je najboljši hokejist v družini, pa se ni prepustil hokeju, temveč je raje ostal na družinski farmi.

Štirje bratje so po koncu karier postali trenerji ali pa generalni direktorji katerega od klubov lige NHL. Darryl je trenutno trener edinega slovenskega hokejista v najboljšem hokejskem klubskem tekmovanju Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings.


 

Nekdanja prva dama ženskega tenisa Arantxa Sánchez Vicario v družbi z bratoma, nekdanjima teniškima igralcema Emiliom in Javierjem.

Nekdanja številka ena ženskega tenisa Arantxa Sánchez Vicario ni bila edina iz družine Sánchez, ki se je navduševala nad to igro. Uspešna, predvsem v dvojicah, sta bila tudi brata Emilio Sánchez in Javier Sánchez. Pečat so v tenisu pustile še bolgarske sestre Manuela, Katerina in Magdalena Maleeva, vse so bile v posamični razvrstitvi med najboljšimi šestimi teniškimi igralkami sveta.


Bratje v ragbiju niso nobena redkost, kar pet bratov Skofič brani barve Slovenije. | Foto: Sportida Bratje v ragbiju niso nobena redkost, kar pet bratov Skofič brani barve Slovenije. Foto: Sportida

V ragbiju za slovensko reprezentanco nastopa pet angleških bratov Skofič, ki so zaradi slovenskih korenin radi sprejeli povabilo iz domovine njihovega dedka. Archie, Frankie, George, Jack in Max so postali nosilni stebri reprezentance.

Še uspešnejši so angleški bratje ragbisti Sam, Tom, George in Luke Burgess. Še konkretnejše je število bratov iz Samoe, ki so veselje našli v ragbiju, Freddie, Henry, Alesana, Anitelea, Sanele Vavae in Manu Tuilagi so vsi igrali ali pa še igrajo za angleški premierligaški klub Leicester Tigers.

Estonske trojčice Leila, Riina in Lily Luik so bile na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zvezde brez kolajne. | Foto: Reuters Estonske trojčice Leila, Riina in Lily Luik so bile na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zvezde brez kolajne. Foto: Reuters

Svojevrsten fenomen so bile na letošnjih olimpijskih igrah estonske trojčice Leila, Riina in Lily Luik, ki so uspešno opravile kraljevsko tekaško preizkušnjo, maraton.

Ne spreglejte