Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2017,
18.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Arizona Slovenci v tujini Toja Ellison

Nedelja, 13. 8. 2017, 18.01

6 let, 7 mesecev

Slovenka v tujini

Toja Ellison o selitvi v ZDA: Vajena potovanj, a selitev je bila kljub temu šok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Toja Ellison | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

24-letna Toja Černe, poročena Ellison, je ena najboljših lokostrelk na svetu. Z možem Bradyjem Ellisonom, trenutno številko 3 v moškem lokostrelstvu, sta si življenje ustvarila v Arizoni v ZDA, a se rada pošalita, da je njun dom vsepovsod. "Najpogosteje pa na letalih in letališčih," pravi tokratna gostja rubrike Slovenci v tujini.

Tojo Ellison, 24-letno lokostrelko iz Vikrč v občini Medvode, ki je leta 2014 v Zagrebu postala svetovna prvakinja v streljanju s sestavljenim lokom, je tako kot mnogo Slovenk in Slovencev, ki smo jih do zdaj gostili v rubriki Slovenci v tujini, na tuje ponesla ljubezen.

Tojin življenjski sopotnik, Brady Ellison, se je z olimpijskih iger v Riu vrnil z bronasto (v ekipni konkurenci) in srebrno olimpijsko lokostrelsko medaljo v kategoriji posameznikov.  | Foto: Getty Images Tojin življenjski sopotnik, Brady Ellison, se je z olimpijskih iger v Riu vrnil z bronasto (v ekipni konkurenci) in srebrno olimpijsko lokostrelsko medaljo v kategoriji posameznikov. Foto: Getty Images

Ellison na lestvici lokostrelske zveze trenutno zaseda 3. mesto. | Foto: Getty Images Ellison na lestvici lokostrelske zveze trenutno zaseda 3. mesto. Foto: Getty Images

Športne dosežke Toje Ellison lahko spremljate na spletni strani Mednarodne lokostrelske zveze.

Zakonca Ellison sta letošnje počitnice preživela na Hrvaškem. V njuni prtljagi sta se, kot je to že običaj, znašla tudi loka. | Foto: Osebni arhiv Toje Ellison Zakonca Ellison sta letošnje počitnice preživela na Hrvaškem. V njuni prtljagi sta se, kot je to že običaj, znašla tudi loka. Foto: Osebni arhiv Toje Ellison Športna ljubezen

Romanca je vzniknila v športnem svetu. Njen izbranec, od lani tudi njen mož, je eden najboljših lokostrelcev na svetu Brady Ellison, svetovni prvak in dobitnih treh olimpijskih medalj, dveh bronastih v ekipni konkurenci (London 2012, Rio 2016) in ene srebrne (Rio 2016) v posamični konkurenci. Ta ji s svojim zgledom in nasveti pomaga pri gradnji njene športne poti.

Podprvakinja s svetovnih iger v Vroclavu 2017

Toja na olimpijskih igrah žal ne nastopa, saj njeno orožje in športni rekvizit hkrati, to je sestavljeni lok, kljub prizadevanjem še ni del olimpijske družine. Namesto olimpijskih iger se tako udeležuje svetovnih iger (gre za olimpijske igre neolimpijskih športov), kjer so ji letos (Vroclav 2017) okrog vratu nadeli srebrno medaljo.

Zaostala je samo za glavno favoritinjo Kolumbijko Saro Lopez, srebrna medalja pa ji pomeni toliko, kot bi bila zlata. Toja na lestvici tekmovalk s sestavljenim lokom trenutno zaseda odlično četrto mesto.

Za vedno Slovenka

Čeprav živi v ZDA in je njen mož Američan, za zdaj o spremembi državljanstva ne razmišlja. "Zagotovo se ne bom odpovedala slovenskemu državljanstvu, bom pa mogoče temu dodala ameriško," pravi.

Na svetovnih igrah v Vroclavu je konec julija postala podprvakinja. Zaostala je samo za glavno favoritinjo Kolumbijko Saro Lopez, na lestvici strelk s sestavljenim lokom pa trenutno zaseda četrto mesto. | Foto: Na svetovnih igrah v Vroclavu je konec julija postala podprvakinja. Zaostala je samo za glavno favoritinjo Kolumbijko Saro Lopez, na lestvici strelk s sestavljenim lokom pa trenutno zaseda četrto mesto.

Ali ste vedeli?

Lokostrelstvo je del olimpijske družine od leta 1972. Takrat so ga na igre (München 1972) vključili po 52 letih odsotnosti. Južni Korejci so od takrat osvojil 18 zlatih olimpijskih kolajn, tesno za petami pa so jim Američani.

V Sloveniji je lokostrelstvo manj znan šport, čeprav ga vsi poznamo iz filmov, kot sta Robin Hood in Igre lakote (saj se spomnite glavne junakinje Katniss Everdeen, ki jo je v filmu upodobila Jennifer Lawrence?).

V ZDA je povsem drugače. "Veliko ljudi se ukvarja z lovom, lok in puščice lahko kupiš na vsakem koraku, zato lokostrelstvo zanje ni nič novega. Druga stvar je tekmovalno lokostrelstvo. Je sicer bolj razširjeno kot pri nas, saj se z njim ukvarja več ljudi, ni pa to nek paradni šport," ugotavlja naša tokratna sogovornica.

Toja Ellison | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Iz medvoških Vikrč v ameriški Globe

Z možem sta si dom ustvarila v ameriški zvezni državi Arizona, v majhnem mestu Globe, ki je približno uro vožnje oddaljen od Phoenixa. "Z Bradyjem se šaliva, da je najin dom vsepovsod. Najpogosteje pa na letalih in letališčih," pravi prikupna športnica, ki bi se zlahka preizkusila v lepotnem svetu, a je raje izbrala šport.

Ameriški da

Strokovnjaka za lok sta se zaročila v Vegasu, zakon pa sta sklenila 22. aprila v Arizoni, v majhnem mestu Payson. Nekaj je k temu prispevala tudi želja po čim hitrejšem procesu pridobivanja zelene karte, zato je naneslo, da sta se poročila brez družine.

"Najini priči sta bila Bradyjeva dedek in babica. Računam na to, da bomo s prijatelji poroko še proslavili na tak ali drugačen način," si obeta mlada športnica.

V ZDA najbolj pogreša zeleno naravo, ki je je v Sloveniji v izobilju, družino in prijatelje. | Foto: Bor Slana V ZDA najbolj pogreša zeleno naravo, ki je je v Sloveniji v izobilju, družino in prijatelje. Foto: Bor Slana

Vajena potovanj, a selitev je bila šok

Selitev v ZDA je bila zanjo, čeprav je vajena potovanj, velik korak. "Čeprav je bila selitev zaradi Bradyja povsem logična, pa je zame predstavljala tudi velik šok, še posebej zaradi narave, ki sem je vajena doma in jo najbolj pogrešam. Slovenija je zelena, del Amerike, kjer živim trenutno, pa vse prej kot to. Arizona ima suho in vroče podnebje in tega se moraš navaditi. To je bilo v bistvu tudi največje presenečenje, ki me je pričakalo onkraj luže. Spomnim se, da je bilo lansko poletje, ko sem prvič obiskala Arizono, tako vroče, da me je pekla koža."

 

Napačne predstave o hrani v ZDA: Ni vse samo hitra prehrana

Naslednja stvar, ki jo je presenetila, je povsem napačna predstava o hrani v ZDA, ki smo si jo ustvarili Evropejci.

"Slovenci si predstavljajo, da v ZDA ne poznajo drugega kot hitro prehrano, pa to ne drži. Sploh ne. Res je, da je na izbiro veliko slabega, a če želiš izbrati dobro, lahko to tudi storiš," poudarja Toja. "Hrana  v ZDA je točno taka, kakršno si narediš. Lahko je povsem evropska, skuhana iz biološko pridelanih živil, lahko pa se zadovoljiš s 'fast foodom'," pojasnjuje Toja. Med živila, ki jih najbolj pogreša, uvršča doma pridelano zelenjavo.

O menjavi državljanstva ne razmišlja, bo pa mogoče slovenskemu dodala še ameriško. | Foto: Bor Slana O menjavi državljanstva ne razmišlja, bo pa mogoče slovenskemu dodala še ameriško. Foto: Bor Slana

Asimilacija v ameriškem talilnem loncu

Če se osredotočimo na ljudi, je pričakovano, da najbolj pogreša družino in prijatelje. "Vse drugo imam tudi v ZDA," pravi. Tam namerava za zdaj tudi ostati. "V ZDA se lahko profesionalno ukvarjam z lokostrelstvom, kar v Sloveniji za zdaj še ni mogoče. Bomo videli, kaj bo prinesel čas," pušča odprta vrata. Čeprav je tujka, se počuti sprejeto.

"Amerika je kot velikanski talilni lonec, ljudje so tujcev vajeni in jih sprejemajo. Opazila sem, da so jim zelo všeč različni naglasi priseljencev. Meni vedno rečejo, naj še kaj povem, češ da imam zanimiv naglas."

Ugotavlja, da je življenje v drugi državi stvar navade. "Na začetku mi je bilo težko, še posebej ko sem se zavedla, da sem tam brez družine in prijateljev, a sem se sčasoma  prilagodila in sprejela stanje tako, kot je. Sicer pa sem zelo pogosto tudi v Sloveniji, poleti sva bila na počitnicah na Hrvaškem."

Zakonca Ellison med obiskom Nacionalnega parka Grand Canyon na severu Arizone. | Foto: Zakonca Ellison med obiskom Nacionalnega parka Grand Canyon na severu Arizone.

S partnerjem govorita angleško, se pa Brady (zelo počasi) uči tudi slovensko. Slovencev v Arizoni še ni srečala, naletela je na starejši hrvaški par, ki se je že dolgo tega ustalil v ZDA, je pa pred kratkim z njo v stik stopila neka Mariborčanka, poročena v Phoenixu. "Časovno nama še ni zneslo, da bi se srečali, seveda pa upam, da se to še zgodi."

Ne spreglejte