Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 12. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Pregled leta 2016 Tina Maze Ray Allen Tim Duncan Kobe Bryant Nico Rosberg Jure Šinkovec Vincent Lecavalier Matevž Kamnik Jure Natek Ana Ivanović Steven Gerrard

Sobota, 31. 12. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

To so športniki, ki so leta 2016 napovedali športno slovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Seznam športnih upokojencev leta 2016, ki so pisali zgodovino, osvajali odličja, šampionske prstane, Stanleyjeve pokale in naslove prvakov v različnih tekmovanjih, je precej dolg. Zbrali smo nekatere, ki so športno opremo postavili v kot oziroma napovedali konec kariere.

Tina Maze – slovo z uradnim koncem v prvem tednu januarja

Večmesečnih ugibanj o nadaljevanju poti najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze je bilo konec 20. oktobra, ko je Črnjanka v Söldnu sporočila, da se njena smučarska kariera končuje.

tina maze | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Moja zadnja tekma v finalu svetovnega pokala leta 2015 v Meribelu se je sprevrgla v hud boj za veliki globus. Čeprav nisem zmagala, sem bila vesela in ponosna. Ker pa nisem imela časa, prostora in energije, da bi si lahko predstavljala, da je bila to moja zadnja tekma, sem zdaj zelo motivirana, da še enkrat nastopim pred domačim občinstvom. Svojim pokroviteljem, prijateljem, ekipi in novinarjem želim ponuditi še eno vrhunsko predstavo," je 33-letnica na novinarski konferenci potrdila, da bo v slovo pomahala 7. januarja na veleslalomu na Zlati lisici.

Mazejeva, ki bo uradno v pokoju čez teden dni, je med največje uspehe kariere zapisala zmago v skupnem seštevku v sezoni 2012/13, dva mala kristalna globusa in skupno 26 posamičnih zmag v svetovnem pokalu, dve zlati in dve srebrni olimpijski kolajni, štiri zlate in pet srebrnih odličij s svetovnih prvenstev.

Smučarsko opremo so v kot postavili še mnogi alpski smučarji, med njimi Matic Skube, Šved Markus Larsson, po hudi nesreči Čeh Ondrej Bank, Kandčanka Larisa Yurkiw in Francozinja Anemone Marmottan.

Nico Rosberg – presenetil na vrhuncu kariere

Eno od najbolj presenetljivih sloves je prišlo v začetku decembra. Manj kot teden dni zatem, ko je po zadnji dirki sezone formule 1 v Abu Dabiju prvič v karieri slavil naslov prvaka, je Nico Rosberg prek družbenega omrežja sporočil, da ima dovolj.

Nico Rosberg | Foto: Reuters Foto: Reuters

"V 25 letih dirkanja sem sanjal le o naslovu svetovnega prvaka v formuli ena. S trdim delom in odrekanjem mi je ta cilj uspelo doseči. Splezal sem na to goro, zdaj sem na vrhu in čutim, da je pravi čas za slovo," je ob presenetljivi upokojitvi dejal 31-letni Rosberg,

Nemec je naslov prvaka osvojil deset let po debiju v formuli ena, ko je leta 2006 sedel za volanom Williamsa. V formuli ena je zbral 23 zmag in se 57-krat uvrstil na stopničke.

Z dirkanjem je končal tudi nekdanji voznik formule 1 Mark Webber.

Kobe Bryant – črna mamba se je poslovila v slogu

Leto 2016 je bilo leto sloves na košarkarskih parketih. V pokoj je odšla kopica košarkarskih virtuozov.

Aprila se je končala era enega najboljših košarkarjev Kobeja Bryanta, ki je okroglo usnje postavil v kot pri 37 letih, po dveh desetletjih v ligi NBA, v kateri je preživel več kot polovico svojega življenja. Črna mamba, kot se ga je prijel vzdevek, je vso kariero v najkakovostnejši košarkarski ligi odigral v dresu Los Angeles Lakers.

Kobe Bryant | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images
Bryant, ikona kalifornijskega kluba si je nadel pet šampionskih prstanov (v letih 2000, 2001, 2002, 2009, 2010), zaigral je na 18 tekmah All-Star, bil štirikrat izbran za najkoristnejšega igralca tekme zvezd. Je najmlajši košarkar, ki je v ligi NBA presegel 30 tisoč točk (to mu je uspelo pri 34 letih in 104 dnevih). S 33.643 točkami je najboljši strelec Los Angeles Lakers v zgodovini.

Poslovil se je na tekmi proti Utah Jazzu in dosegel neverjetnih 60 točk. Njegov strelski rekord v ligi NBA sicer sega v leto 2006, ko je proti Torontu dosegel 81 točk. Le Wilt Chamberlain jih je v zgodovini lige dosegel več (sto).

"Bolj kot na naslove sem ponosen na slaba leta. Vztrajali smo. Hvala vsem za podporo, motivacijo in navdih. Rad vas imam. Mamba je končala," je po zadnjem nastopu dejal Bryant, tudi dvakratni olimpijski prvak z ameriško reprezentanco.

Tim Duncan – slovo košarkarja z najvišjim odstotkom zmag

Sredi julija je namigovanja o koncu kariere končal košarkar Tim Duncan in po 19 sezonah v ligi NBA uradno oznanil, da končuje športno pot. 40-letni Američan je celotno kariero odigral v dresu San Antonio Spurs in z njimi osvojil pet šampionskih prstanov.

Tim Duncan | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

S Francozom Tonyjem Parkerjem in Argentincem Manujem Ginobilijem je sestavljal enega najboljših triov v ligi, ki je skupaj zmagal na kar 575 tekmah v rednem delu in 126 tekmah v končnici. S trenerjem Greggom Popovichem držita rekord v največ skupnih zmagah kot košarkar in trener: slavila sta na 1.001 tekmi.

Duncan je s Spursi odigral 1.643 tekem in zmagal na kar na 1.072 (71 odstotkov vseh odigranih), kar je najvišji odstotek v kateremkoli ameriškem športu v zadnjih 19 letih.

Kevin Garnett – 21 sezon je bilo dovolj

Še dlje od Bryanta in Duncana je v ligi NBA preživel sveži upokojenec Kevin Garnett. Ta je pred začetkom sezone septembra sporočil, da se poslavlja po 21 sezonah v NBA.

Kevin Garnett | Foto: Reuters Foto: Reuters

V tej je 13 let in pol preživel pri Minnesota Timberwolves, leta 2007 se je preselil k Boston Celtics in leta 2008 osvojil edini šampionski prstan. Leta 2013 ga je pot vodila k Brooklyn Nets, od katerega se je pred sezono 2015/16 vrnil k Minnesoti in jeseni predčasno končal košarkarsko kariero (pogodbo je imel še za to sezono). V tej se je 40-letnik leta 2000 veselil zlate olimpijske kolajne.

Ray Allen – nič več trojk rekorderja

Čeprav je Ray Allen zadnjo sezono lige NBA odigral v sezoni 2013/14, so bile vselej prisotne govorice, da se bo vrnil v severnoameriško košarkarsko ligo. V začetku novembra je 41-letnik sporočil, da ne bo tako, saj je po 19 sezonah čas, da tudi on reče zbogom profesionalni košarkarski karieri.

Ray Allen NBA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Američan je v ligi NBA igral za Milwaukee Bucks, Seattle Supersonics, Boston Celtics in Miami Heat, z zadnjima dvema je po enkrat postal prvak (v letih 2008, 2013). Bil je eden najboljših izvajalcev prostih metov in pravi mojster v metanju trojk. Zadel jih je rekordnih 2.973.

Lleyton Hewitt – ničesar ni pustil v slačilnici

Že v začetku leta je profesionalni teniški karieri v slovo pomahal Lleyton Hewitt. Avstralec, leta 2001 številka ena moškega tenisa, se je poslovil, potem ko ga je v drugem krogu OP Avstralije izločil David Ferrer.

Lleyton Hewitt | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hewitt je zgradil bogato kariero. Prvi vrhunec je dosegel januarja 1997, ko se je en mesec pred svojim 16. letom kvalificiral na glavni turnir OP Avstralije. Še danes je najmlajši, ki mu jo to uspelo. 35-letni Avstralec je sicer osvojil dva turnirja velike četverice. Na OP ZDA je slavil leta 2001, leto pozneje pa je bil najboljši še na sveti travi v Wimbledonu. Na domačem OP Avstralije je bil najbližje naslovu leta 2005, ko ga je v finalu ugnal Rus Marat Safin.

"Dal sem vse, kar sem lahko. Ničesar nisem pustil v slačilnici in to je nekaj, na kar bom vedno ponosen. V karieri sem od sebe vedno dal sto odstotkov," se je Hewitt poslovil.

Ana Ivanović – ob slovesu od leta še slovo od tenisa

Med zadnjimi športnimi upokojenci leta 2016 je Ana Ivanović. Nekdanja številka ena ženskega tenisa je slovo napovedala 28. decembra.

Ana Ivanović | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Odločila sem se umakniti iz profesionalnega tenisa. To je bila težka odločitev, a imam hkrati veliko razlogov za veselje. Tenis igram od petega leta, od takrat, ko sem na televiziji videla Moniko Seleš. Starši so me vseskozi podpirali. Leta 2008 sem bila prva na svetu, zmagala sem na 15 turnirjih serije WTA. Trikrat sem igrala v finalu na turnirjih za grand slam, v pokalu Fed in odigrala veliko nepozabnih dvobojev. Mislim, da je to zelo dobro za dekle iz Srbije. A ker ne morem več igrati na najvišji ravni, je čas, da se umaknem," je prek Facebooka sporočila 29-letnica.

Srbkinja je uspeh kariere dosegla leta 2008, ko je v Parizu zmagala na edinem turnirju velike četverice.

Sir Bradley Wiggins – Gospod se ne gre več

Na isti dan kot srbska teniška igralka se je kolo v kot odločil postaviti eden najboljših britanskih športnikov Bradley Wiggins. Šestintridesetletnik, ki je tekmoval tako v cestnem kolesarstvu kot na stezi, je vitrine okrasil s kar osmimi olimpijskimi odličji (petkrat je bil olimpijski prvak) in sedemkrat postal svetovni prvak.

Bradley Wiggins | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Imel sem srečo, da sem živel svoje sanje in uresničil otroško željo po tem, da bi se preživljal s športom, ki sem ga vzljubil pri 12 letih," je ob slovesu dejal prvi Britanec, ki je zmagal na Dirki po Franciji. To mu je uspelo leta 2012, ko je na domačih olimpijskih igrah postal še olimpijski prvak v kronometru.

Fabian Cancellara – vzel olimpijsko zlato in se poslovil

Že novembra 2015 je upokojitev napovedal Fabian Cancellara. Spartak iz Brna, kot se ga je prijel vzdevek, je držal obljubo in se po izjemnem letu 2016 po oktobrski dirki na Japonskem res upokojil.

Specialist za kronometre je avgusta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v vožnji na čas odpravil vse tekmece in si še drugič v karieri nadel olimpijsko zlato kolajno.

Fabian Cancellara | Foto: Reuters Foto: Reuters

Švicar, ki je na tekmovanju petih krogov sicer osvojil tri odličja, je blestel predvsem na enodnevnih dirkah. Dirko po Flandriji, Pariz–Roubaix, Strade Bianche in E3 je dobil trikrat, zmagal je tudi na dirki San Remo ter na dirkah od Tirenskega do Jadranskega morja, po Švici in Omanu. Na najprestižnejših dirkah (po Italiji, Franciji in Španiji) je zmagal na 11 etapah.

Steven Gerrard – ikona Liverpoola rekla zbogom

Novembra je novico, da bo nogometne čevlje obesil na klin, oznanil nekdanji angleški nogometni reprezentant Steven Gerrard in ikona Liverpoola, ki je pri tem angleškem klubu preživel skoraj dve desetletji.

Steven Gerrard | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Hvaležen sem za vsak trenutek, ki sem ga preživel v dresu Liverpoola, Los Angelesa in angleške reprezentance. Kot otrok sem sanjal, kako oblačim rdeči dres Liverpoola, sanje pa sem doživel leta 1998, ko sem debitiral na tekmi z Blackburnom. Za Liverpool sem odigral več kot 700 tekem, na večini sem bil kapetan. Ponosen sem, da sem mu lahko pomagal pri vrnitvi v evropski vrh, čudovitega večera v Istanbulu (leta 2005 je z Liverpoolom v finalu lige prvakov premagal Milan, op. a.) ne bom nikoli pozabil," se je na najlepše trenutke kariere spomnil 36-letnik, ki se je poslovil v dresu Los Angeles Galaxy.

Za Liverpool je odigral 710 tekem, dosegel 186 golov, osvojil ligo prvakov, pokal UEFA, evropski superpokal in šest domačih lovorik, med katerimi ni naslova državnega prvaka

Z nogometnih zelenic je stekel tudi srbski srednji branilec Nemanja Vidović, ki je največ klubskih uspehov dosegel v dresu Manchester Uniteda, za katerega je igral med letoma 2006 in 2014. Nekdanji srbski reprezentant je z rdečimi vragi petkrat slavil v angleškem prvenstvu, leta 2008 pa osvojil tudi ligo prvakov. Zdaj je ambasador Uniteda za Kitajsko.

Luca Toni (levo) | Foto: Reuters Luca Toni (levo) Foto: Reuters

Nič več ne bo igral niti nekdanji italijanski reprezentant Luca Toni, ki se je od aktivne igralske kariere poslovil maja v dresu Verone pri 38 letih. Nekdanji najboljši strelec nemške Bundeslige in italijanske serie A se je največjega reprezentančnega uspeha veselil leta 2006, ko je z azzurri postal svetovni prvak.

Michael Phelps – še zadnji zavesljaj šampiona z 28 olimpijskimi kolajnami

Plavalni bazeni bodo pogrešali velikana tega športa. Michael Phelps se je avgusta odpravil še na četrte olimpijske igre. Na svojem zadnjem tekmovanju petih krogov je v Riu zbirko odličij obogatil s petimi naslovi olimpijskega prvaka in srebrno kolajno.

michael phelps | Foto: Reuters Foto: Reuters

Njegove najuspešnejše olimpijske igre so bile tiste v Pekingu leta 2008, ko je z osmimi zlatimi odličji prehitel legendarnega rojaka Marka Spitza. Phelps je na OI zbral kar 28 kolajn (23 zlatih, tri srebrne, dve bronasti), z vseh velikih tekmovanj pa ima kar 83 kolajn, od tega 60 zlatih.

Anja Čarman - v bolj mirne vode

Zadnjič je v vodo skočila tudi ena najboljših slovenskih plavalk tega tisočletja Anja Čarman, ki se je po SP v kratkih bazenih decembra 2012 posvetila materinstvu. Uradno se je od plavanja poslovila letos maja. Prvič je na mednarodni sceni zablestela leta 2001, ko je v Antwerpnu na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih osvojila zlato medaljo na 400 metrov prosto. Zlato medaljo v kratkih bazenih je osvojila še šest let pozneje v Debrecenu, do srebra pa je na 800 metrov prosto priplavala v Antwerpnu, leto dni prej v Valencii pa je bila na 200 metrov hrbtno tretja.

Anja Čarman | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

V 50-metrskem bazenu je svoj vrhunec imela na evropskem prvenstvu v Madridu, kjer je bila leta 2004 podprvakinja na 200 metrov hrbtno in na 800 metrov prosto. 

Čeprav ni tekmoval že dolgo, je uradno v slovo pomahal tudi Peter Mankoč.

Kariero je letos končala tudi dopinška grešnica Tanja Šmid, ki se je za ta korak odločila po razkritju nepravilnosti, zaradi katerih jo je doletela štiriletna prepoved nastopanja.

Jelena Išinbajeva – neizpolnjena želja o zadnjem skoku na OI

Sredi avgusta je bogato športno pot končala ruska atletinja Jelena Išinbajeva. Potem ko so ruskim atletom zaradi dopinga prepovedali nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je 34-letnica, ki je hotela nastopiti le še na OI, sporočila, da je svoj zadnji skok na tekmovanjih že opravila.

Jelena Isinbajeva | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Seznam kolajn in rekordov Išinbajeve je izjemno dolg. Na njem so med drugim tri olimpijska odličja (dvakrat je bila olimpijska prvakinja, enkrat pa bronasta), štiri kolajne s svetovnih prvenstev (tri zlate, bron) in pet kolajn s svetovnih dvoranskih prvenstev (štiri zlate, srebrna). Postavila je 28 svetovnih rekordov in leta 2005 postala prva ženska, ki je preskočila pet metrov (leta 2013 je to uspelo še Jenn Suhr). Najboljša znamka Rusinje je 5,06 metra, v dvorani pa 5,01 metra.

Marija Šestak 

Maja je konec bogate kariere uradno napovedala tudi odlična atletinja, slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak. 37-letnica, ki je letos postala še drugič mamica, je na svetovnem dvoranskem prvenstvu leta 2008 osvojila bron, leto zatem pa na evropskem dvoranskem prvenstvu še srebro.

Atletske dvorane bodo pogrešale tudi hitrega tekača, ki je uspehe zbiral za Dominikansko republiko. Aprila se je namreč upokojil specialist za teke na 400 metrov z ovirami Felix Sanchez. V ZDA rojeni 39-letni atlet je dvakrat postal olimpijski prvak (2004, 2012), dvakrat pa svetovni (2001, 2003), med letoma 2001 in 2004 pa mu je uspel neverjeten podvig, zmagal je kar 43-krat zapored.

Felix Sanchez | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nič več ne bo profesionalno tekel niti petkratni olimpijec in dobitnik 13 kolajn z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Drugi najhitrejši tekač na 1.500 metrov (za Hichamom El Guerroujem) vseh časov Bernard Lagat (kolajne je osvajal na 1.500, 3.000 in 5.000 metrov) je bogato športno pot končal pri 41.

Ena nevarnost manj bo tudi v ženskem sedmeroboju. Po srebrni olimpijski kolajni v Riu je križ čez kariero naredila odlična britanska atletinja Jessica Ennis-Hill, ki ima poleg zlate in srebrne olimpijske kolajne v lasti še dva naslova svetovne in naslov evropske prvakinje, vrsto uspehov pa je 30-letnica dosegla tudi na dvoranskih prvenstvih.

Vincent Lecavalier – za slovo zaigral še s Kopitarjem

Dolgoletno hokejsko kariero je končal 36-letni kanadski napadalec Vincent Lecavalier. Leta 1998 so ga na naboru lige NHL pri Tampa Bay Lightning izbrali kot številko ena. Član Strel je bil vse do konca sezone 2013/14 in s Tampo leta 2004 osvojil svoj edini Stanleyjev pokal. Dve sezoni in pol je bil nato član Philadelphia Flyers, za slovo od profesionalnega igranja hokeja pa oblekel še dres Los Angeles Kings, kjer je bil nekaj mesecev soigralec Anžeta Kopitarja.

Vincent Lecavalier | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hokejsko opremo so v kot postavili tudi nekdanji prvaki lige NHL, med njimi Brad Richards, Craig Adam in Dan Boyle.

Andreja Mali – dve desetletji teka na smučeh in biatlona

Andreja Mali je kariero sicer že končala in se preselila med trenerje, na Pokljuki pa se je decembra podala na zadnjo tekmo in se poslovila od aktivne kariere ter zvestih navijačev.

Andreja Mali | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Malijeva, ki je bila del svetovnega pokala 20 let, je na OI 2002 nastopila v smučarskem teku in biatlonu, bila sedma v sprintu, biatlonski vrhunec pa je doživela leta 2012, ko je bila z mešano štafeto druga na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu. "To so rezultati, ki ti dajo lepe trenutke. V tem športu sem tako dolgo, da je ogromno lepih trenutkov, ki niso nujno vezani na rezultate. Veliko jih je," je ob slovesu dejala 39-letnica.

Michael Neumayer – olimpijski in svetovni ekipni podprvak poletel še zadnjič

Po 16 letih skakanja na najvišji ravni je kariero končal 37-letni Michael Neumayer. Največje uspehe na velikih tekmovanjih je dočakal na olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru, ko je osvojil ekipno srebrno kolajno, srebrn je bil tudi na svetovnem prvenstvu 2005 v Oberstdorfu in 2013 v dolini Fiemme.

Neumayer | Foto: Sportida Foto: Sportida

V svetovnem pokalu je nastopil na 321 tekmah, enkrat zmagal in bil trikrat na zmagovalnem odru. V sezoni 2007/08 je novoletno turnejo štirih skakalnic končal na tretjem mestu.

Jure Šinkovec | Foto: Vid Ponikvar Jure Šinkovec Foto: Vid Ponikvar

Junija je po težavah s kolenom dovolj skokom rekel Jure Šinkovec. Na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih 2012 je s slovensko reprezentanco osvojil bronasto kolajno na ekipni tekmi. Edino zmago do zdaj je osvojil prav tako v ekipni preizkušnji februarja istega leta, ko je bil zlat skupaj z reprezentanco na ekipni preizkušnji tekmovanja za svetovni pokal v smučarskih poletih v Oberstdorfu.

Pri zgolj 24 letih se je za konec kariere odločil tudi Nemec Daniel Wenig, nič več ne bosta skakala niti Italijan Andrea Morassi in Japonec Juta Watase.

Matevž Kamnik | Foto: Vid Ponikvar Matevž Kamnik Foto: Vid Ponikvar

Položili so žogo v kot

Igralsko kariero sta končala tudi rokometaša Jure Natek in Luka Dobelšek, pa nekdanja odbojkarska reprezentanta Matevž Kamnik in Miha Plot.

Čez lužo je v pokoj skočila kopica dolgoletnih igralcev ameriškega nogometa, med njimi se je po 18 letih v ligi NFL poslovil eden od najboljših v zgodovini Peyton Manning, pa Marshawn Lynch, v bejzbolu pa ne bo več navduševal David Ortiz.
Peyton Manning | Foto: Reuters Peyton Manning Foto: Reuters

Ne spreglejte